Проти іміджевої цяцьки: містяни відмовляються від стели «Я люблю Черкаси»

27.07.2016
Проти іміджевої цяцьки: містяни відмовляються від стели «Я люблю Черкаси»

У Черкасах оголошено про збір підписів під петицією до міської влади проти встановлення в обласному центрі стели «Я люблю Черкаси». У соціальних мережах люди пишуть, що інфраструктурна новина про колективний вияв любові до Черкас ошелешила багатьох iз них не лише тому, що про таке мало хто чув, а ще й тому, що той знак уже в роботі, а з народом ніхто не радився. Людей дивує, чому не було громадського обговорення, чому не озвучена експертна оцінка, чому народ просто поставили перед фактом.
 
Активні містяни почали обурюватися ще й тим, що 300 тисяч бюджетних гривень для стели вони б воліли спрямувати не на цю іміджеву цяцьку, бо, мовляв, без неї можна обійтися. Та й місце встановлення — неподалік Пагорба Слави і пам’ятного знака Небесній сотні, — переконані, вибране невдале.
 
«Стела «Я люблю Черкаси» має символізувати любов до міста якомога більшої кількості містян. Саме тому при розробці дизайну, виборі матеріалів та місця встановлення стели варто опитувати і враховувати їхню думку. Передувати цьому має дослідження про те, чи є такий об’єкт дійсно потрібний і актуальний саме зараз, адже на нього витрачають гроші громади.
 
Якщо громада висловить бажання бачити подібний об’єкт у Черкасах, то його розробку варто проводити на умовах відкритого конкурсу, переможця якого обиратиме журі незалежних професійних експертів та сама громада шляхом голосування», — iдеться в оприлюдненому зверненні, під яким збирають підписи.
 
На озвучену у «Фейсбуці» думку черкащанки Вікторії Феофілової, котра представляє громадське об’єднання «Молода Черкащина», «чергове розчарування: момент, який міг би стати показником того, що міській владі дійсно цікава думка тих, хто любить Черкаси, перетворюється на демонстрацію «втулимо містянам що захочемо за їхні ж гроші».
 
Питання доцільності витрачання на це бюджетних коштів — окреме. Питання «чому не було відкритого конкурсу проектів» — окреме. А все разом — ганьба і прояв неповаги до черкащан». 
 
У свою чергу, секретар Черкаської міської ради Олександр Радуцький заявляє в коментарі «Україні молодій», що 80% містян, котрі не такі активні у соціальних мережах, а зайняті буденними справами, коли вони на власні очі побачать стелу, схвально про неї відгукнуться. І вона стане, переконаний пан Олександр, ще однією візитівкою міста, біля якої будуть із задоволенням фотографуватися самі черкащани та гості міста. 
 
«Не розумію, чому така агресія. Адже такі стели є у багатьох містах України. До того ж у Черкасах, і це всі бачать, активно ремонтують дороги, тротуари, влада не сидить склавши руки», — дивується пан Олександр і називає підняту хвилю з петицією про встановлення знака «Я люблю Черкаси» політичною грою, комусь дуже вигідною.
 
Обурення містян про місце встановлення стели неподалік Пагорба Слави секретар міської ради називає звичайною провокацією, вкинутою кимось до соціальних мереж, аби навмисне розбурхати людей. Про Пагорб Слави, уточнює він, не йшлося взагалі. І пояснює, стела стоятиме або у Долині Троянд, або у сквері Богдана Хмельницького, де так полюбляють відпочивати черкащани.
 
«Ціна ж стели складається із кошторису, на який впливає вартість матеріалу, з якого вона буде виготовлена. Стела буде високою, тож повинна бути ще й безпечною для людей при будь-яких погодних навантаженнях, зокрема і вітрових. А це теж кошти», — підсумовує Олександр Радуцький. До того ж, підкреслює, розрахунків про кінцеву суму ще немає і якою вона буде, стане відомо по завершеннi всіх робіт.