НОВИНИ ПЛЮС

15.09.2007

Недобір виборчих комісій

Заступник голови секретаріату Президента, представник Президента у Центральній виборчій комісії Марина Ставнійчук прогнозує велику кількість звернень до суду, пов’язаних із формуванням дільничних виборчих комісій. Учора опівночі завершився термін формування ДВК, які, відповідно до постанови ЦВК, формуються за квотним принципом представниками тих сил, що представлені в парламенті. При цьому Ставнійчук нагадала, що, згідно із законодавством, на відміну від окружних виборчих комісій, формування ДВК не передбачено на пропорційній основі коаліції та опозиції.

А Комітет виборців України висловлює занепокоєння неукомплектованістю частини дільничних виборчкомів. Зокрема, за словами голови КВУ Ігоря Попова, «Наша Україна» і БЮТ не змогли забезпечити необхідну кількість членів ДВК на сході України, а Партія регіонів, СПУ та КПУ — в західних областях.

Росія за нами спостерігатиме

Голова Центральної виборчої комісії Російської Федерації Володимир Чуров планує відвідати Україну як міжнародний спостерігач на позачергових виборах у Верховну Раду. За словами головного «центрвиборчкомівця» Росії, в Україну буде делегована група членів ЦВК РФ і співробітників апарату відомства, які працюватимуть у складі міжнародних місій спостерігачів від ОБСЄ та СНД.

Бюджет уже в парламенті

У Верховній Раді зареєстровано поданий Кабінетом Міністрів законопроект «Про державний бюджет України на 2008 рік». Згідно з документом, доходи державного бюджету на 2008 рік визначено в сумі 191 млрд. 125,729 млн. грн., витрати — в сумі 211 млрд. 931 млн. грн. Наступного тижня перший віце–прем’єр, міністр фінансів Микола Азаров планує представити проект бюджету в розпущеному парламенті.

«Еліту–Центр» «кришував» Черновецький?

Віктор Ющенко переконаний, що київська міська влада має надати гарантії на забезпечення житлом або повернення коштів постраждалим від будівельної афери «Еліта–Центр». На цьому Президент наголошує в листі на ім’я київського міського голови Леоніда Черновецького. Також глава держави звернувся з листом до Генерального прокурора Олександра Медведька, доручивши прокуратурі в порядку нагляду здійснити перевірку чинного законодавства щодо відшкодування громадянам втрачених коштів. Про вжиті заходи мер і Генпрокурор мають поінформувати Президента до 25 вересня.

А тим часом лідер блоку «Наша Україна — Народна самооборона» Юрій Луценко заявив на прес–конференції, що син столичного голови Степан Черновецький та «Правекс–банк», яким він керує, причетні до афери «Еліти–Центр». Зокрема, Луценко навів як доказ свідчення охоронців, які стверджують, що колишній керівник «ЕЦ» Волконський (ця людина, яка вже щонайменше п’ять разів змінювала прізвище, зараз перебуває «в бігах») «завжди завозив сумки з готівковими коштами в приміщення «Правекс–банку», звідки потім виходив зі Степаном Черновецьким, і вони відзначали цю чудову для них подію». «Практично половина із 90 мільйонів вкраденого проходила по рахунках «Правекс–банку», — підкреслив Луценко.