Брешуть і бАзарять

15.09.2007

У наші магазини вже давно не можна ходити без валер’янки — ціни зростають, здається, щодня, і кінця–краю цьому не видно (принаймні доки при владі цей уряд). Щоправда, Прем’єр–міністр Янукович знайшов пояснення ціновому «бєспрєдєлу»: мовляв, олія по 10 гривень за літр і м’ясо по 45 гривень за кіло — це наслідок не його урядування, а... розпуску Президентом Верховної Ради й оголошення дострокових виборів.

На це оригінальне «відкриття» одразу відреагував президентський секретаріат в особі його керівника Віктора Балоги. У розповсюдженій ним заяві Балога зазначає, що з наближенням 30 вересня з боку уряду частіше лунають коментарі та заяви, в яких дедалі менше правди й більше — «безсоромних перекручувань, неприкритого популізму та брутальності». «На жаль, постійною стає практика, коли високопоставлені чини Кабінету Міністрів тиражують свої висловлювання, які замішані на кричущій некомпетентності, явній нещирості й непристойності», — обурюється голова СП.

На думку Балоги, твердження лідера Партії регіонів Віктора Януковича про те, що зростання споживчих цін викликав розпуск парламенту, «свідчить про активний пошук «регіоналами» причин, які можуть хоча б якось виправдати системні економічні прорахунки коаліційного Кабміну». «Уряд на чолі з Януковичем, розуміючи, що популярність ПР у народі невпинно знижується, вдався до перевіреної тактики перекладання з хворої голови на здорову, — вважає представник Банкової. — Нинішній Кабмін показав, що він хронічно нездатний визнавати власні помилки. Адже саме внаслідок діяльності цього уряду ми побачили значно збільшені тарифи ЖКГ, ціни на продовольство і бензин». Однією з причин некомпетентності уряду керівник СП вважає те, що Кабмін працює без затвердженої парламентом програми діяльності.

Голова секретаріату звертає увагу також на те, що раніше в іншого представника Кабміну — першого віце–прем’єр–міністра Миколи Азарова — було інакше пояснення підвищення цін. Азаров запевняв, що воно викликане поганою погодою під час збирання врожаю та несприятливою кон’юнктурою на світових продовольчих ринках. «Напевно, в уряді є кілька каналів інформування керівництва: один для Прем’єр–міністра, інший — для його заступника», — припустив Балога й порадив урядовцям «визначити спільну легенду».

«Свого часу нинішня палка прихильниця Партії регіонів Інна Богословська пішла з високої посади на знак протесту проти явища, яке вона назвала «азаровщиною», — нагадує Балога. — Численні докори Президентові та секретаріату в нібито перешкоджанні ефективної роботи уряду дають підстави говорити про народження модифікованого варіанта — «бАзаровщини».