Що заважає Україні? «Чудо–юдо»

15.09.2007

У неділю Всеукраїнське об’єднання «Свобода», очолюване Олегом Тягнибоком, проведе в Києві Марш захисту українців. Цей захід «свободівці» вважають актуальним, бо нападки на українство останнім часом посилилися. Як приклад вони називають вигнання продавців національної символіки зі столичного майдану Незалежності, пертурбації на радіо «Київ», побиття противників зведення пам’ятника Катерині ІІ в Одесі.

«Свобода» вважає, що виконавча влада не може гарантувати захисту українців. На недільній акції буде «чудо–юдо», котре символізуватиме нинішню еліту, яке потім урочисто вб’ють на майдані Незалежності. «Чудо–юдо» — це такий архетипічний образ, віддавна знаний із казок, який завжди нападав на наших предків, — пояснив голова київської «Свободи» Андрій Мохник. — Ця триголова потвора більше не може пити кров із української нації». «Чудо–юдо» буде пофарбоване в кольори провідних політичних партій.

Насправді ж, за словами Олега Тягнибока, недільна акція — зовсім не комічна і смішного в ній мало. «Ні концерту, ні безплатного шоу під час Маршу захисту українців не буде, — каже пан Олег. — Просто українці вийдуть, заявлять про себе і змусять із собою рахуватися».

Марш запланований на один і той самий час, що й поминальна акція до дня загибелі журналіста Георгія Гонгадзе, — вечір неділі. Але «свободівці» не мають ані найменшого наміру перешкоджати тим, хто прийде вшанувати Гію в центрі Києва. «Ми провели зустріч з організаторами цієї акції і врегулювали всі питання, — зазначив пан Мохник. — Ми спеціально змінили маршрут маршу, щоб не заважати поминальному мітингу. І лише тоді зайдемо на майдан Незалежності, коли там закінчиться попередня акція».

 

ВИМОГА

Цушка — у відставку за кровопролиття

ВО «Свобода» вимагає відставки міністра внутрішніх справ Василя Цушка. Лідери правої партії показали на вчорашній прес–конференції відеозапис побиття 2 вересня одеситів, які виступали проти зведення пам’ятника Катерині ІІ. На екрані чітко видно, що міліціонери бездіяли під час побиття «бритоголовими» «братками» учасників нечисленного націоналістичного пікету під ОДА — правоохоронці не намагалася ані захистити людей, ані тим більше затримати нападників. Спецпідрозділ МВС прибув тільки тоді, коли кривава бійка вже закінчилася. «Свобода» вважає, що міністр із почуттям власної гідності після такого інциденту мав би подати у відставку.