До побачення, соціологіє!

15.09.2007

Сьогодні — день, коли, відповідно до закону про вибори, вже не можна оприлюднювати цифри соціологічних досліджень щодо популярності партій та блоків. Учора в ЗМІ було вихлюпнуто останню «публічну» порцію передвиборчих рейтингів. У наступні 15 днів соціологи працюватимуть уже не для широких мас, а суто для політиків, надаючи їм закриту інформацію.

Останній публічний звіт від Фонду «Демократичні ініціативи» та фірми «Юкрейніан соціолоджи сервіс» вельми несподіваний: згідно з цим дослідженням, до Верховної Ради проходять тільки три політичні сили — ПР, БЮТ і «НУНС». Водночас, за словами керівника «ЮСС» Олександра Вишняка, досі не визначилися зі своїм вибором 12% опитаних.

Комуністи — вперше поза Радою за останні 90 років?

Наразі виходить, що вперше за останні 90 (!) років ризикують залишитися поза межами українського парламенту навіть комуністи. Щоб цього не сталося, лідер КПУ Петро Симоненко закликає всіх прихильників лівої ідеї, в тому числі й соціалістів, голосувати тільки за Компартію. Мотивація знов–таки пов’язана з соціологією: адже, за словами Симоненка, жодна інша політична сила з тих, що сповідують ліві погляди, не має шансів потрапити до парламенту. А отже, всі, хто проголосує, за Соцпартію Мороза, ПСПУ або КПУ(о), просто «викинуть» свої голоси у смітник, чи то пак, «подарують» їх «буржуям» із Партії регіонів, «НУНС» та БЮТ.

Лідер Компартії вже навіть підрахував, скільки голосів наберуть конкуренти–невдахи: «СПУ одержить 500 тисяч голосів, а це не є 3 відсотки, потрібні для проходження; ПСПУ — теж 500 тисяч, а цього замало. Ось один мільйон голосів і подарували, а це щонайменше 25 мандатів». Тож підтримати слід Компартію, а вже вона, мовляв, подбає у Верховній Раді про інтереси інших лівих...

Чекайте приємних сюрпризів

Динаміка соціологічних показників за останній період свідчить, що найбільше зростання рейтингу має блок «Наша Україна — Народна самооборона». Ще півроку тому рейтинг «Нашої України» не піднімався вище 7—8%. А сьогодні різні соцопитування дають «НУНС», як мінімум удвічі більше.

Ривок став можливим завдяки двом ключовим факторам — жорсткій позиції Президента, чого очікували його прихильники, та оновленню президентської партії. На відміну від попередніх спроб, радикальне оновлення таки відбулося: ядро «НУНС», представлене на маківці виборчого списку, має дійсно нове, доволі привабливе обличчя. Першій п’ятірці, та навіть і десятці «Нашої України — Народної самооборони» можуть позаздрити і Партія регіонів, і БЮТ.

Тенденція до зростання рейтингу «НУНС» утверджується найбільше саме заключного виборчого місяця. Можна передбачити (з огляду ще й на чіткішу організацію роботи «нашоукраїнських» штабів у порівнянні з попередніми виборчими кампаніями) до кінця вересня доважок для «НУНС» ще на кілька відсотків. А те, що соціологи мало охоплюють своїми дослідженнями сільську глибинку, може приховувати для пропрезидентських сил додатковий приємний сюрприз на 30 вересня. Після втрати Соцпартією впливової газети «Сільські вісті», яка тепер повністю підтримує позицію блоку Луценка—Кириленка, селяни здебільшого голосуватимуть за «Нашу Україну—Народну самооборону».