Сім років без Гонгадзе

15.09.2007

У неділю ми вже всьоме поминатимемо Георгія Гонгадзе. 16 вересня 2000 року редактор інтернет­видання «Українська правда» сів у таксі на бульварі Лесі Українки, де, як виявилося, його чекали «перевертні» з правоохоронних органів на чолі з генералом Олексієм Пукачем. Георгія вивезли за межі Києва, аж під Білу Церкву, і там закатували. Невдовзі за кількадесят кілометрів від місця вбивства, у лісі під Таращею, знайшли обезголовлений труп...

Завтра о 16й годині у київській церкві святого Миколи (вул. Григорія Сковороди, 12) відбудеться панахида за упокій душі Гонгадзе. Цю церкву Гія відвідував за життя.

На 19ту годину в центрі столиці призначена акція «День пам’яті Георгія Гонгадзе». На Майдані вшанують пам’ять Гії та інших загиблих журналістів. Національна спілка журналістів запросила всіх небайдужих громадян. Але застерігає: «Незважаючи на те, що зараз в Україні проходить виборча кампанія, є величезне прохання до всіх, хто має намір взяти участь в цих заходах, утриматися від використання будь-якої партійної символіки, в тому числі в елементах одягу, та агітаційних промов».

Місце політичним гаслам буде в іншій частині Києва — у сквері на Червоноармійській, 124, де в перспективі встановлять пам’ятник Гонгадзе. Цей мітинг-реквієм влаштовуватиме СПУ — партія, яка вважає себе головним зачинателем «Кучмаґейту».

Вірогідно, що свою акцію запланував і «винуватець» «касетного скандалу», з якого почався розголос навколо «справи Гонгадзе», — Микола Мельниченко. Колишній майор має очолити колону, котра пройде по Хрещатику від агенції УНІАН до будинку Спілки журналістів, де висить меморіальна дошка в пам’ять про Гонгадзе та інших загиблих українських журналістів. Учасники акції триматимуть у руках квіти, загорнуті в хустинки із зображенням Гонгадзе та написом «Забути соромно!». Біля дошки планують зібрати гору квітів заввишки з людський зріст, повідомив інтернет­сайт «Кияни». Нині Мельниченко — кандидат у депутати від Партії вільних демократів.