Отрута від трійки

14.09.2007

Росія таки погодилася співпрацювати з Україною в розслідуванні справи про отруєння Віктора Ющенка. Власне, про міру бажання та щирості росіян ми дізнаємося пізніше, але принаймні правоохоронні органи РФ дали згоду на дослідження зразків діоксину російського виробництва. Нагадаємо, діоксин такого типу, яким отруїли Ющенка, виготовляється трьома країнами. Дві країни надали свої зразки, натомість Росія досі пручалася.

«Ми отримали лист від керівництва російської генпрокуратури за підписом замгенпрокурора Звягінцева, в якому йдеться про те, що вони згодні створити комісію в себе і включити до її складу наших експертів», — розповів газеті «Коммерсант–Україна» заступник керівника ГПУ Микола Голомша.

Утім українська сторона не зовсім задоволена відповіддю росіян. Москва відмовилася від проведення експертизи в українській лабораторії і не хоче надавати зразки речовини. Натомість правоохоронці братньої держави висловлюють пропозицію проводити експертизу в Росії і погоджуються лише на те, щоб при цьому були присутні українські фахівці. «Ми зараз аналізуємо, обговорюємо і будемо корегувати, пропонуючи свій варіант вирішення цієї проблеми», — прокоментував Голомша.

«Коммерсанту» також вдалося дізнатися, що в документах, направлених у генпрокуратуру РФ, українська сторона просила сприяння в допиті як свідків трьох осіб, котрі зараз проживають у РФ: Володимира Сацюка, Тараса Залеського та Олексія Політухи. Як відомо, саме після вечері на дачі Сацюка (тодішнього заступника глави СБУ) в Ющенка різко погіршився стан здоров’я. Залеський теж був присутній на вечері і начебто підносив до столу плов, яким і отруївся кандидат у Президенти.

Що ж до Політухи, то він, за даними видання, був помічником Сацюка і працював у контрольованих заступником голови СБУ структурах. А в 2001 році Політуха був оголошений у розшук у зв’язку з фінансовими порушеннями, скоєними на посту заступника керівника банку «Україна». Позаяк Політуха фактично був нев’їзним в Україну, можна припустити, що він якимось чином (доставкою діоксину) сприяв злочину.