«Наші» прямують до більшості. Якщо не буде Литвина

14.09.2007

У результаті дострокових парламентських виборів до Верховної Ради можуть пройти п’ять політичних партій та блоків. Такими є результати опитування, проведеного соціологічною службою Центру ім. Разумкова з 1 по 10 вересня.

Так, Партію регіонів готові підтримати 33,9% респондентів, котрі збираються йти на вибори, Блок Тимошенко — 23,5%, блок «Наша Україна — Народна самооборона» — 13,1%. Також до парламенту пройшла б Компартія, яку збираються підтримати 5% тих, хто зголошується брати участь у виборах, а Блок Литвина балансує на межі проходження — 3% респондентів.

Згідно з опитуванням, Соцпартія і ПСПУ Вітренко до парламенту не проходять — їх готові підтримати, відповідно, тільки 1,6% і 1,5%.

Проти всіх мають намір голосувати 6,4%. 9,3% вагаються або ще не визначилися.

Серед усіх опитаних більшість респондентів вважає, що найкращою для країни буде коаліція, основу якої становитимуть фракції БЮТ та «НУНС» — 30,6% респондентів. 28,5% впевнені, що найкращою буде коаліція «Регіонів» і КПУ. За коаліцію Партії регіонів і «НУНС» висловилися тільки 6%, ще 6,2% — за поєднання зусиль ПР, «НУНС» і БЮТ. Об’єднання ПР і БЮТ підтримали 3,4% респондентів. Водночас 25,1% опитаних вагалися з відповіддю.

Опитування здійснювалося у 129 населених пунктах, опитано 2004 респонденти віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки без урахування дизайн–ефекту з імовірністю 0,95 не перевищує 2,3%.