Землю — народу, гроші — місту

13.09.2007

Сталося те, про що говорив і чого добивався міський голова Сергій Одарич: тут тепер проводять відкриті та прозорі земельні аукціони. На останньому такому, як повідомили «Україні молодій» в Управлінні земельних ресурсів та землеустрою Черкаського міськвиконкому, було продано п’ять земельних ділянок для індивідуальної забудови площею до 9 соток.

До речі, в місті такі земельні ділянки є великим дефіцитом, оскільки з одного боку воно «затиснуто» Кременчуцьким водосховищем, а з іншого — родючими землями. До того ж вулиці побудовані за прямокутною схемою відомого у світі архітектора Вільяма Гесте, що створив перший генеральний план розвитку Черкас ще 180 років тому і свого часу був архітектором Царського села, брав участь у плануванні забудови Москви, Санкт–Петербурга, київського Подолу, а також Канева та Чигирина. Тому місця для котеджного будівництва в міських кварталах бракує. Поки що в Черкасах виділено під таку забудову тільки дві невеликі площадки — одна в районі вулиці Ватутіна, інша — в районі вулиці Луначарського. Відтак претендентів придбати ділянки під індивідуальне будівництво на останньому аукціоні вистачало, і, відповідно ціна за одну ділянку під час торгів зросла зі стартових 40 тисяч гривень до 80 тисяч.

Загалом міська скарбниця Черкас від земельних торгів одержала на минулому аукціоні майже 300 тисяч гривень, які підуть на розвиток міста. Проте в Управлінні земельних ресурсів та землеустрою Черкаського міськвиконкому кажуть, що вже йде підготовка до наступного земельного аукціону. За попередніми даними, на продаж буде виставлено 19 земельних ділянок.