Зіновій Шкутяк: Від нас чекають провокацій, а ми розгортаємо найбільші в Україні прапори

13.09.2007
Зіновій Шкутяк: Від нас чекають провокацій, а ми розгортаємо найбільші в Україні прапори

Зіновій Шкутяк із головою партії В’ячеславом Кириленком. (Фото УНІАН.)

Про сьогоднішній Донецьк можна розповідати переінакшеною «страшилкою». Приміром, почати так: «У синьому–пресиньому місті стоять сині–пресині дерева...» і далі за текстом. Саме цей колір нині основний на вулицях «шахтарської столиці», геть обліплених передвиборчою агітацією відомої політичної сили. Само собою, в регіоні, де важко заперечити лідерство й популярність Партії регіонів, політичним опонентам складно розраховувати на успіх. Однак «помаранчеві» в ході виборчої кампанії продовжують послідовно й цілеспрямовано знайомити мешканців краю з позицією блоку «Наша Україна — Народна самооборона» і пропонують власне бачення способів вирішення низки нагальних проблем. Про це — розмова з керівником донецького регіонального виборчого штабу блоку «НУНС» Зіновієм Шкутяком.

 

Прикарпатець у Донецьку — свідчення ваги цього регіону для «Нашої України»

— Пане Зіновію, насамперед — запитання, яке досі жваво обговорюють як прихильники тутешніх «помаранчевих», так і їх затяті опоненти. Чому обласний виборчий штаб блоку «Наша Україна — Народна самооборона» доручили очолити вам — представникові Івано–Франківської області? Йдеться про кризу місцевих кадрів чи переважали якісь інші мотиви?

— Вважаю, недоречно згадувати про кризу керівних кадрів, коли наш блок у Донецькій області представлений такими людьми, як Олександр Клименко — успішний бізнесмен, Юрій Гримчак — колишній заступник голови Донецької обласної держадміністрації чи Євген Талишев — головний редактор популярної донецької газети «Остров». Ні, просто мені як заступникові голови партії «Народний союз «Наша Україна» доручили працювати у надзвичайно важливому для України регіоні, яким є Донеччина. І моє призначення — пряме свідчення того, яку велику увагу наш блок приділяє Донбасу, його мешканцям та їхнім проблемам.

— Маючи великий досвід в організації та проведенні виборчих кампаній, що ви можете сказати про нинішню? З’явилися якісь нові особливості чи все залишилося «по–старому»?

— Насамперед у нинішній виборчій кампанії мене дивують ті методи, що їх застосовують наші опоненти. З одного боку, прагнучи завоювати прихильність виборців, вони, м’яко кажучи, поцупили головні пункти нашої програми, з якою ми постійно йдемо до виборців. Підкреслюю — саме постійно, а не тільки напередодні виборів. Побачивши, що ці наші ініціативи серед людей користуються великою підтримкою, опоненти з Партії регіонів задекларували ці пункти у своїй програмі. Хоча, зважаючи на справжній стан справ у державі та результати діяльності їхнього уряду, ці соціальні показники не є реальними, вони не підкріплені жодними економічними розрахунками.

З іншого боку, ми бачимо спотворення отих «досягнень» Верховної Ради та уряду Віктора Януковича за останній рік роботи. Бо якщо на папері ще можна показати і зростання ВВП, і підвищення пенсій та зарплат, то в реальному житті оцінка результатів діяльності «регіональної» коаліції зовсім інша. Спитаймо у пенсіонера, вчителя, студента: чи поліпшився їхній добробут «вже сьогодні», як було обіцяно рік тому представниками Партії регіонів?

Подорожчання товарів першої необхідності, продуктів харчування, медикаментів, різке збільшення цін на комунальні й транспортні послуги, зростання вартості навчання у вищих навчальних закладах та інші «успіхи» — це реалії нашого сьогодення.

— Але ж передвиборча програма Партії регіонів ніби й передбачає вирішення всіх згаданих проблем?..

— Передбачає, однак, знову ж таки, це лише на папері. Візьмемо перший пункт: допомога при народженні дитини. За рік роботи Кабміну Віктора Януковича наші молоді мами спочатку ледве не втратили цю суттєву допомогу держави, впроваджену після перемоги Віктора Ющенка на президентських виборах. І якби не рішучі кроки опозиції, то з 2007 року ця допомога була б призупинена, а далі — забута, як було припинено виплату низки соціальних допомог іншим верствам населення. А потім виплата цієї допомоги була перенесена до відділення соціального захисту, з’явилися необґрунтовані вимоги щодо збирання нових довідок та величезні черги за цими допомогами...

Або пенсійна реформа. Партія регіонів, пропонуючи її нині своїм виборцям, скромно «забуває», що згадана реформа навіть без їхньої програми передбачена законом України ще 2004 року.

Знаючи про жалюгідний стан нашої охорони здоров’я і реальне ставлення до цієї сфери нинішнього Кабміну, порожнім звуком є обіцянки забезпечити лікарні всіх рівнів необхідним медичним обладнанням до 2009 року.

Зрештою, про який соціальний успіх може йти мова, якщо законом «Про Державний бюджет України на 2007 рік» було зупинено низку положень інших законів про пільги, компенсації та соціальні гарантії для населення? І навіть після скасування Конституційним Судом цих незаконних положень за позовом 46 депутатів від опозиції Кабмін видав заяву про невиконання цього рішення. В уряді навіть пальцем не поворухнули, аби повернути співвітчизникам незаконно відібрані в них пільги.

«Питання фальсифікацій для Донеччини актуальне»

— Кілька попередніх виборчих кампаній мали одну «фішку»: кожна з політичних сил звинувачувала своїх конкурентів у прагненні фальсифікувати результати голосування. Що можна очікувати на теперішніх виборах, зокрема на Донбасі?

— Під час попередніх виборів я очолював виборчі регіональні штаби в Івано–Франківській області й можу сказати, що питання фальсифікації там ніколи не стояло дуже гостро. Це можуть підтвердити й спостерігачі, які приїздили до нас зі східних областей України, і з Донбасу також. Недарма ж у цьому році Партія регіонів відмовилася надсилати своїх спостерігачів до західних областей. На жаль, на Донеччині ми поки не відчуваємо такої ж безпеки для результатів голосування тутешніх мешканців. Тому ми всіма силами намагаємося захистити від фальсифікації результати виборів на всіх етапах проведення кампанії.

Окремо зазначу: ні до виборів, ні після них ми не збираємося здійснювати якихось провокацій чи протиправних дій. Хоча наші опоненти переконують виборців у протилежному. Варто згадати, як напередодні Дня незалежності керівник донецького штабу Партії регіонів розповідав журналістам про провокацію, яку буцімто ми збираємося влаштувати в Палаці молоді «Юність», де відзначали це свято. Що ж було насправді? Зусиллями блоку «Наша Україна — Народна самооборона» ми провели не тільки урочисті збори, а й розгорнули на площі перед Палацом найбільший в Україні прапор нашої держави. Його розмір вражає — 30 на 45 метрів. Незабутнє враження! Адже цей прапор зібрав і об’єднав навколо себе сотні людей, які співали Гімн України. Яка ж це провокація? Шкода тільки, що представники ЗМІ — мабуть, очікуючи обіцяної керівним «регіоналом» провокації — практично промовчали про цю подію.

«Наша програма — реальна»

— Піддаючи сумніву програми опонентів, чи вважаєте ви виборчу програму блоку «НУНС» досконалою і такою, що обов’язково буде виконана?

— Варто нагадати, що, створюючи програму, ми провели всеукраїнський тур лідерів нашої політичної сили під гаслом «Пишемо програму разом». Тобто кожен виборець мав можливість внести свої пропозиції. Затим команда експертів збирала всі ці побажання, і саме вони стали основою нашої програми. Всі цифри, які там задекларовані, мають реальні фінансові підстави. А всі соціальні принципи напряму залежать від нашого розуміння ефективної влади, свободи і демократії, гідних стандартів життя.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Шкутяк Зіновій Васильович

Керівник виборчого штабу блоку «Наша Україна — Народна самооборона» в Донецькій області, заступник голови партії «Народний союз «Наша Україна» (з березня 2007), голова Івано–Франківської обласної організації НСНУ.

Народився 5 січня 1948 року в селі Грабівка Калуського р–ну Івано–Франківської обл.

Освіта: Львівський політехнічний інститут (інженер–хімік–технолог).

Працював на Калуському хіміко–метал. комбінаті — від майстра до заст. нач. виробн.–техн. відділу, 1988—1990 — директор Івано–Франківського заводу тонкого органічного синтезу. 1990—1991 — голова, 1991—1992 — 1–й заст. голови виконкому Івано–Франківської міськради, 1992—1994 — 1–й заст. голови облдержадміністрації, 1994—1996 — заст. голови облради, нач. департаменту економіки та промисловості облвиконкому. 1996—1998 — віце–президент, президент ЗАТ «Регіональне агентство економічного розвитку». 1998—2006 — івано–франківський міський голова.

Був народним депутатом V скликання (№80 у списку блоку «Наша Україна»).