Рейдери з Кабміну

13.09.2007

Секретаріат Президента обвинувачує уряд Януковича у спробах здійснення рейдерських атак на державні підприємства України. Про це на вчорашньому брифінгу заявив керівник служби секретаріату з питань забезпечення зв’язків із Верховною Радою і Кабінетом Міністрів Ян Берназюк. За його словами, останні рішення Кабміну складно охарактеризувати інакше, як спроби захоплення держпідприємств близькими до уряду бізнесменами.

За оцінкою Банкової, Кабмін довільно трактує закони України і приймає рішення, що надалі справедливо скасовуються указами Президента. Наводячи приклади, Берназюк назвав рішення уряду про призначення п’яти членів наглядової ради державних банків «Укрексімбанк» і «Ощадбанк» такими, які суперечать указові президента. Також представник СП нагадав рішення Кабінету Міністрів про те, що розрахунки в газовій сфері повинні проводитися тільки через спільне підприємство «Укргаз–Енерго». Берназюк підкреслив, що цим фактично була створена ситуація, коли всі кошти повинні бути монопольно концентровані в даного суб’єкта господарювання, і тільки втручання Президента дозволило стабілізувати ситуацію на газовому ринку.

Останнім часом така лінія поведінки Кабінету Міністрів щодо безпідставного відчуження держмайна набирає обертів.

Секретаріат Президента різко критикує також політику уряду відносно НАК «Нафтогаз України». Берназюк, зокрема, підкреслює, що Кабмін не робить висновків із фінансового становища національної акціонерної компанії, і це теж може мати плачевні наслідки для держави.

«Поведінка Кабміну і рішення, які ухвалюють на урядових засіданнях, свідчать про те, що уряд не вживає адекватних заходів для збереження державної власності, навпаки, деякі його рішення вказують на стимулювання або створення механізмів для неконтрольованого відчуження низки важливих стратегічних об’єктів», — цитує Яна Берназюка агенція «Ліга».