Паперова демократія

13.09.2007
Паперова демократія

Для друку таких бюлетенів в Україну прибуло 25 автопоїздів із папером. (Фото Укрінформ.)

Поліграфічний комбінат «Україна» виготовив уже близько 15 мільйонів виборчих бюлетенів для 125 виборчих округів. «Ми повністю виконаємо графіки замовлення. Я не вбачаю якихось проблем з друком бюлетенів», — заявив учора на прес–конференції директор комбінату Валентин Музика.

За словами пана Музики, для виконання замовлення працівники комбінату переведені на тризмінний режим роботи без вихідних. Треба поспішати, адже для дострокових виборів передбачені стислі терміни для вирішення всіляких організаційних проблем.

Для друку бюлетенів доставлено 450 тонн спеціального паперу. Аби дати уявлення про цю кількість, Музика відзначив, що для доставки паперу було задіяно 25 вантажних автопоїздів, у кожному з яких — по 18 тонн паперу.

Заступник глави Центральної виборчої комісії Жанна Усенко–Чорна нагадала, що ЦВК затвердила форму і текст бюлетенів 4 вересня. Уже через два дні комбінат розпочав друк. Роботу планується завершити до 22 вересня. За словами Валентина Музики, щодня вдається видрукувати 2 мільйони бланків для народного волевиявлення. Загалом має бути надруковано 38,5 мільйона бюлетенів.

Вони будуть достатньо захищені. Пан Музика розповів, що спосіб захисту бюлетенів повністю відповідає встановленим нормам і є таким самим, який був торік. Коштуватиме таке задоволення (тобто друк бюлетенів) 20 млн. 780 тис. гривень. Іншими словами, один бюлетень коштує близько 54 копійок.

Уже 23 вересня, за тиждень до голосування, бюлетені почнуть розвозити по регіонах.