Біла Церква чекає на справедливість

12.09.2007
Біла Церква чекає на справедливість

Тепер сподівання мешканців Білої Церкви лише на лідерку БЮТ. (Фото автора.)

Про «тіньовий» принцип роздачі земель громади міста Біла Церква «УМ» уже писала. Йшлося, насамперед, про відмінність земельної політики місцевого осередку партії Блоку Юлії Тимошенко з лінією центрального керівництва блоку. Адже лідерка БЮТ неодноразово наголошувала: земля має продаватися лише через аукціони. Проте навіть після того, як ситуація набула гучного розголосу, заступник міського голови та лідер фракції БЮТ, яка має більшість у міській раді, Віктор Росоха на думку білоцерківчан не зважив.

 

Між радою і громадою — «стіна корупції»

Представникам громадських організацій таки вдалося на деякий час зупинити своїх депутатів від прийняття скандальних рішень. 21 серпня, напередодні чергового засідання міськради, її будівлю пікетували жителі Білої Церкви. Вони вимагали припинити безконтрольну роздачу земельних ділянок та зареєструвати ініціативні групи, які збирали підписи за проведення референдуму про недовіру місцевій владі. Коли ж перешкоди з боку керівництва міста потрапити на сесію були подолані й представники громади разом із журналістами таки увійшли до сесійної зали, то мали можливість побачити справжнє «я» більшості тамтешніх депутатів від фракції БЮТ.

Двічі міський голова виносив на голосування питання можливості виступити представникам пікетувальників. Частина депутатів стала на захист громади та просили в колег вислухати їхню думку. Проте ініціатива дослухатися до власного виборця закінчилася провалом. А деякі фракції на знак протесту навіть покинули зал засідань. Після цього обурені люди продовжили пікет під стінами міськради, де була вишикувана так звана «стіна корупції», яка розмежовує владу і громаду. «Місцева група БЮТ діє всупереч основним канонам своєї партії. Восени, коли в Білій Церкві була Юлія Тимошенко, міськрада підтримала прозорі правила реалізації землі через аукціони, але з тієї миті жодна ділянка не пішла відкрито. Всю землю, за вказівкою Віктора Росохи, віддають протизаконно», — заявив представник «Коаліції антикорупційних організацій» Андрій Родак. А голова Громадського суду України Ярослав Місяць взагалі стверджує, що сесія, проведена 22 серпня, була нелегітимною. «Усі її рішення не можна вважати дійсними. Вони приймалися поспіхом на таємному зібранні, оскільки переслідували корупційні цілі місцевих ділків».

Пішла від стін громада — заметушилась міська рада...

У той день, очевидно, і завдяки акціям протесту депутати таки відмовилися від узгодженого порядку денного й не розглядали питання, що стосувалися виділення земельних ділянок. Однак «вистачило» їх ненадовго. Вже наступного дня у сесійній залі знову зібрався кворум (подейкують, що після акцій протесту напередодні більшість депутатів не погоджувалася на чергове засідання і прийшла лише під тиском). Тоді й прийняли всі необхідні земельні розпорядження, які відклали напередодні.

Схоже, добре розуміють ситуацію і в обласному штабі БЮТ. Наприклад, його керівник Володимир Майбоженко навіть написав петицію до керівників міських та районних штабів, у якій пропонує розглянути доцільність перебування на посаді Віктора Росохи. Як ідеться в ній, «у зв’язку з невиконанням розпорядження щодо незабезпечення акцій протесту біля ЦВК активістами від штабу міста Біла Церква». Хоча, що саме стало причиною суворого листа і чи не є це лише формальним приводом усунути від керівництва міським БЮТ людину, яка явно не грає на позитив блоку напередодні парламентських виборів, можна лише здогадуватися. Однак, кажуть, наступного дня пана Росоху викликала до себе сама лідерка БЮТ, і розмова була не з приємних.

Сьогодні Юлія Тимошенко мала виїхати з передвиборчим туром по Київщині. За інформацією з джерел штабу, «левову» частку поїздки вона планувала приділити саме Білій Церкві. Що й не дивно, адже там на неї чекають із нетерпінням як місцеві активісти, незгодні з політикою пана Росохи, так і прості мешканці, які вже втомилися добиватися правди від міської влади, яка їх не чує, проте голоси яких дуже знадобляться команді БЮТ 30 вересня.