І вам також доплатимо!

12.09.2007
І вам також доплатимо!

Янукович провів останнє засідання Кабміну

Кабінет Міністрів на своє вчорашнє засідання збирався недаремно: проект бюджету на 2008 рік таки ухвалили! І тим самим карти в руки: як палким прихильникам чинного уряду, так і його опонентам. Адже, з одного боку, Кабмін, готуючись до передвиборчої відпустки, таки виконав свою основну місію. «Але як виконав!..», — важко зітхають експерти, які знайшли в проекті державного кошторису чимало «бліх».

Найбільше непокоїть фінансистів досить великий бюджетний дефіцит. Напередодні вчорашнього обговорення в тісному колі міністрів автори держбюджету поміркували і вирішили «залізти в мінуси» вже до рівня 2,33 відсотка ВВП (19 млрд. грн.). Натомість секретаріат Президента вважає, що нинішній Кабмін бачить власне майбутнє в надто вже чорних окулярах, а зростання економіки дозволяє зробити бюджет зовсім бездефіцитним.

Загалом же уряд Віктора Януковича планує витрачати бюджетні кошти на пенсійну реформу, збільшивши середній розмір пенсії до 729 гривень. При цьому Віктор Федорович прагне відійти від «зрівняйлівки» в пенсійному забезпеченні. Яку, власне кажучи, сам і створив ще у 2004 році, коли перед президентськими виборами активно виплачував доплату своєму надійному електорату.

Нині уряд вирішив платити більше вчителям — до 1900 гривень щомісяця. Зарплата завідувача дитсадком зросте до «космічних висот» — 2036 гривень, а, скажімо, лікаря–хірурга вищої кваліфікації — до 1914 гривень. Фельдшер вищої категорії зароблятиме понад тисячу гривень. «Безумовно, ми збільшуватимемо розміри стипендій студентам, аспірантам, докторантам», — не забув Прем’єр і про молодь, але, на відміну від лікарів та педагогів, точних цифр не назвав.

Покартав Віктор Янукович тих своїх підлеглих, які не надто активно просувають Україну в напрямку СОТ. Нині, коли на носі вибори, настав час згадати і про західний вектор, — мабуть, нагадали Прем’єру його закордонні радники. Міністр Арсеній Яценюк одержав чітку вказівку — готуватися до саміту «Україна—ЄС» та взагалі «підходити до всіх питань дуже серйозно».

Перший заступник Віктора Януковича, міністр фінансів Микола Азаров, як це часто буває, вийшовши після засідання, зіпсував весь «миротворчий» пафос свого шефа. Насамперед він повідомив, що «Укртелеком» нинішнього року ймовірно не продадуть, але конкурс щодо роздержавлення Одеського припортового заводу таки відбудеться на початку жовтня. Ця заява звучала різким дисонансом із вимогою Президента Віктора Ющенка призупинити приватизацію державних об’єктів. Таким чином, ще одне поліно у полум’я «війни» між секретаріатом та Кабміном було успішно пущено в хід.

Вишуканий «компліман» із уст Миколи Азарова одержав головний український банкір Володимир Стельмах. Підставою «помахати капелюхом» стало запитання журналістів, чи не планує коаліційний уряд усунути з роботи пенсіонера Стельмаха, який — через свій вік — не надто жваво реагує на підказки першого віце–прем’єра. Скажімо, Микола Янович був ще недавно свято переконаний, що валютний резерв було б добре формувати у тому числі з російських рублів, а голова Нацбанку, замість того, аби негайно скуповувати російську валюту, став говорити щось про фінансові закони. «Вік тут не перешкода, головне, щоб голова працювала, була здоровою і не намагалася сліпо слухати деяких авантюристів», — блиснула через скельця своїх окулярів друга людина в уряді.