Старовір із кріслом

11.09.2007

За три тижні до дострокових виборів Олександр Мороз знову взявся за реанімацію Верховної Ради V скликання. Він звернувся до Центрвиборчкому з проханням поінформувати, чи завершено судовий розгляд спорів щодо дострокового припинення повноважень народних депутатів від блоків Юлії Тимошенко та «Наша Україна».

А що найцікавіше, Мороз просить повідомити, чи розглядала ЦВК реєстрацію наступних за списком кандидатів від «НУ» та БЮТ, «а також про прийняті нею рішення з цього питання». «В іншому разі, — цитує лист Мороза парламентська прес–служба, — прошу повідомити про причини бездіяльності Центральної виборчої комісії стосовно здійснення процедури заміщення вакантних мандатів народних депутатів України, передбаченої частиною першою статті 101 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Що це дає Морозу? Сан Санич давно стверджував, що факт неповноважності парламенту не настає одночасно зі складенням мандатів 150 депутатами і «обнулінням» списків. А треба ще рішення ЦВК, яка б визнала, що нема можливості привести до присяги нових депутатів. У такий спосіб Мороз збирається перешкодити виборам.

Соцпартія вже не раз намагалася оспорити поточний виборчий процес. Фактично кампанія СПУ проходить у супроводі судів і скарг. Але безуспішно.