Який уряд «покращує» краще

08.09.2007

Доходи українців не встигають підвищуватися через ріст інфляції в країні. Зростання реальних доходів громадян у першому півріччі 2007 року сповільнилося, пише газета «Дєло». За даними Держкомстату, за цей період українці збільшили свої надходження в сімейний бюджет на 10,8%. Тоді як за перші шість місяців 2005 року — при уряді Ющенка й Тимошенко — реальні доходи населення зросли на 23,9%.

На думку експертів, основна причина уповільнення зростання доходів цього року — інфляція, яка в середньорічному вимірі за підсумками першого півріччя склала 13,5%. Прямий результат цього — українці відкладають на заощадження на 20% менше, ніж роком раніше.

У порівнянні з 2005 роком змінилася і структура доходів населення. Якщо раніше основним джерелом доходів були соціальні платежі з бюджету, то зараз добробут українців формується за рахунок заробітної плати. Збільшилися надходження і від такої статті доходів, як прибуток і змішаний дохід.

Таким чином, за нинішньої політичної ситуації населенню варто більше розраховувати на результати своєї праці і моторність у бізнесі, а не на соціальну допомогу держави.

При цьому українцям доводиться платити більше податків: у 2007 році — на 13% більше, ніж роком раніше.

Статистика свідчить, що з урахуванням пенсіонерів і дітей у середньому місячний дохід українця дорівнює 686 грн.

При цьому середня заробітна плата в червні досягла 1368 грн. За рік вона збільшилася на 28,5%. Водночас зростання цін на товари і послуги призвело до того, що фактично українці стали багатшими тільки на 10,8%.

Раніше перший віце–прем’єр Микола Азаров називав причиною високої інфляції цього року посуху і політичну нестабільність. У свою чергу екс–міністр фінансів Віктор Пинзеник основною причиною інфляції вважає непродуману економічну політику уряду. «Залучення позик призвело до необґрунтованої емісії грошей. Економіка не встигає рости», — каже фахівець–опозиціонер.

Директор економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Василь Юрчишин згоден, що уповільнення доходів населення пов’язано з інфляцією. «У 2005 році середня зарплата виросла з 590 грн. на 235 грн., тобто на 37%. У 2007–му зарплата дорівнювала 1368 грн., але зростання становило всього 28,5%», — сказав Юрчишин.