І щоб без маневрів!

08.09.2007
І щоб без маневрів!

Ханне Северінсен (на передньому плані) ніяковіє від зустрічі з нелегітимним спікером? (Фото Укрінформ.)

У проведенні дострокових виборів помітно чимало недоліків, але всі політики повинні визнати результати голосування. Так вважають співдоповідачі моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи Ханне Северінсен та Рената Вольвенд. Вони приїхали до нас як члени передвиборчої місії Спеціального комітету ПАРЄ з питань спостереження за достроковими виборами і розповіли журналістам на прес–конференції про своє бачення нинішньої виборчої кампанії.

Ханне Северінсен, зокрема, висловила жаль із приводу того, що останні зміни до закону про вибори народних депутатів не покращили, а погіршили умови їхнього проведення. Співдоповідачок ПАРЄ неприємно здивувала запроваджена за наполяганням парламентської коаліції процедура контролю за громадянами України, які тимчасово виїздять за кордон, і невключення їх у виборчі списки. За словами пані Северінсен та Вольвенд, такі законодавчі норми не відповідають стандартам Ради Європи. Ще одним недоліком у виборчому законодавстві співдоповідачки назвали процедуру голосування вдома. Северінсен нагадала, що на минулих президентських виборах таке голосування було одним з основних джерел фальсифікації результатів виборів, і зазначила, що в системі голосування вдома необхідно усунути можливості для зловживань. Водночас представниці ПАРЄ зауважили, що вітають дії української влади, спрямовані на покращення якості виборчих списків, однак при цьому застерігають від можливих зловживань і в цьому аспекті.

Ще одна біда — призначення держслужбовців керівниками виборчих штабів у деяких регіонах. На думку співдоповідачок ПАРЄ, це загрожує застосуванням адмінресурсу. Непокоїть гостей із Європи й політизація Центральної виборчої комісії. Співдоповідачки закликали всі політичні сили нагадати своїм представникам у ЦВК, що вони мають ухвалювати винятково об’єктивні рішення. Ханне Северінсен, констатувавши небезпеку політизації й у Конституційному Суді, наголосила, що будь–який тиск на КС «є неприпустимим».

Та незважаючи на всі проблеми, Северінсен і Вольвенд позитивно оцінили рівень підготовки ЦВК до проведення виборів і висловили сподівання, що всі виборчі етапи будуть пройдені у визначені законом строки. Тому представниці ПАРЄ закликають політичні сили України дотримуватися європейських стандартів у проведенні виборчої кампанії, а по її завершенні визнати результати майбутніх парламентських виборів і «не вдаватися до політичних маневрів, щоб змінити волевиявлення народу».