Ми вам не віримо, але проголосуємо

08.09.2007
Ми вам не віримо, але проголосуємо

Напередодні виборів соціологам довіряти складно. Газета «Сегодня» провела цікаве дослідження: від імені одного з кандидатів у депутати заплатила 4 тисячі доларів керівникові одного з численних «інститутів», який оприлюднює свої рейтинги, і той «намалював» абсолютно непрохідній партії великий відсоток. Однак залишаються в Україні й авторитетні соціологічні служби, які справді проводять дослідження громадської думки. Саме серед керівників таких центрів, які найбільше заслуговують на довіру, фонд «Демократичні ініціативи» протягом 28 серпня — 5 вересня провів експрес–опитування. Соціологам ставили три запитання: 1) якою, на їхню думку, буде явка на дострокових парламентських виборах, зокрема порівняно з виборами–2006; 2) останні дані щодо рейтингової позиції політичних сил, які з них перетинають або перебувають на межі виборчого бар’єру; 3) особливості громадської думки напередодні виборів.

 

Київський міжнародний інститут соціології

Президент КМІСу Валерій Хмелько розповів, що за місяць до виборів реально готовими взяти участь у голосуванні були близько 76% громадян (на 5% більше, ніж за місяць до виборів 2006 року). З них майже 66% громадян уже остаточно визначилися зі своїми симпатіями, інші ж іще можуть змінити свою думку залежно від поведінки тих політичних сил, яким вони симпатизують нині. Гендиректор КМІСу Володимир Паніотто станом на даний момент прогнозує явку на рівні 67%.

Лідером передвиборчих перегонів, за даними КМІСу, залишається Партія регіонів. Серед тих, хто планує взяти участь у виборах, за ПР готові проголосувати 42—46% виборців, за БЮТ — 25—28%, «НУНС» — 17—18%, КПУ — 4—6%, Блок Володимира Литвина — 2—4%. Рейтинги СПУ і Блоку Наталії Вітренко коливаються у межах 1—1,5%.

Як зазначає президент КМІС, якщо серед мешканців міст готовність голосувати за Партію регіонів майже на чверть перевищує готовність голосувати за БЮТ і Блок «НУ–НаСа», то серед сільського загалу навпаки, готовність голосувати за «помаранчевих» майже вдвічі перевершує готовність голосувати за ПР. Володимир Паніотто додав, що протягом останніх місяців рейтинги політичних сил майже не змінюються, а серед характеристик настрою виборців назвав песимізм, невіру в чесність виборів і поблажливість до корупції, аморальності, зради.

Центр імені Разумкова

Заступник директора соціологічної служби Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Михайло Міщенко прогнозує нижчу явку, ніж на виборах 2006 року — орієнтовно в межах 60—64%.

За результатами останнього дослідження Центру Разумкова, проведеного в червні, тривідсотковий бар’єр напевно долали Партія регіонів (37% тих, хто мав намір узяти участь у виборах), Блок Тимошенко (21,5%), Блок «Наша Україна — Народна самооборона» (17%) і КПУ (5%). Певні шанси потрапити до ВР мають Соцпартія (2,6% станом на червень), Блок Литвина і ПСПУ.

Пан Міщенко відзначив переважання песимістичних оцінок процесів, які відбуваються в державі, та недовіру громадян до всіх політичних сил і діячів.

Фонд «Демократичні ініціативи»

Науковий директор фонду Ірина Бекешкіна вважає, що явка на дострокових виборах буде нижчою, ніж на минулих — у межах 65%.

Наприкінці серпня рейтинги політичних сил дуже нагадували результати виборів 2006 року, за винятком Соціалістичної партії, яка майже не має шансів щодо проходження до Верховної Ради. Натомість певні шанси є у Блоку Литвина.

Ірина Бекешкіна відзначає, що ще перед жодними виборами у громадян не було стільки побоювань щодо фальсифікації їхніх результатів. Є й позитивний момент: внаслідок розчарування в політиках виборці стали менш захоплено ставитися до особистостей і більше цікавитися програмами та пропозиціями політичних сил.

«Юкрейніан соціолоджі сервіс»

На думку Олександра Вишняка, явка становитиме понад 50%, але буде нижчою, ніж на виборах–2006 — зокрема через скасування відкріпних талонів.

До парламенту потрапляють Партія регіонів, яка, з урахуванням динаміки та виборців, які поки не визначилися, може набрати 35—39% голосів, БЮТ (25—28%), «НУНС» (16—18%). Високі шанси має Компартія, якій «світять» 4—6% голосів виборців. Під питанням — проходження Блоку Литвина з імовірним показником 2,0—3,5% голосів.

Розчарування виборців у політичних силах обох таборів, вважає Вишняк, не призведе до падіння їхньої підтримки, а всього лише до голосування за принципом «меншого лиха».

Фонд «Громадська думка — Україна»

Олександр Бухалов, директор фонду: у голосуванні візьме участь 60—65% виборців.

До Верховної Ради пройдуть Партія регіонів (рейтинг за даними останніх опитувань — 29,5%), БЮТ (18,3%), Блок «Наша Україна — Народна самооборона» (14%) та Компартія (3,6%). Мають шанси Блок Литвина (2,1%) та СПУ (1,6%).

Незважаючи на те, що переважна частина опитаних не схвалюють проведення дострокових виборів і вважають, що вони не розв’яжуть політичної кризи, активність буде достатньо високою.

Компанія R&B

Директор компанії Євген Копатько за даними останніх соцдосліджень прогнозує явку виборців на рівні 2006 року — близько 65—70%. Лідери виборчих перегонів — ті самі, яких називали попередні опитані.