Зірка у Північній Короні

08.09.2007
Зірка у Північній Короні

У боротьбі за м’яч Сергій Федоров і Альберто Джилардіно. (Фото РЕЙТЕР.)

Останні два футбольні сезони в Україні проходять під знаками ювілеїв. Минулого року свій 70–й день народження відсвяткував донецький «Шахтар», цієї осені прийшла черга київського «Динамо». Урочисті заходи до 80–річчя керівництво кращої команди країни вирішило провести в не надто зручний для цього термін. Столиця останній місяць просто перенасичена футболом, тому річниця «біло–синіх» просто потонула в цьому морі подій, а не стала заходом, що відокремлювався б від інших.

 

Уособлення не зовсім національної гордості

«Динамо» завжди було уособленням кращих рис українського футболу, тому і вболівав за нього народ в усіх куточках республіки та за її межами. Нинішні ж церемонії відбулися переважно в закритому режимі. Ветеранів команди нагородили в клубному інтер’єрі, не надавши їм можливості почути заслужені оплески трибун рідного стадіону. А на товариський матч із «Міланом» у динамівській формі вийшли переважно іноземці, на яких лише очікує входження в історію, і зі знаком плюс чи мінус — поки що рано казати. На жаль, уболівальники не побачили багатьох нинішніх динамівців, які перебувають у розташуванні своїх національних збірних. Так само трохи прикро було за те, що вітали гостей музиканти з–за кордону, хоча київська команда для багатьох залишається символом саме національної гордості. Думається, чимало вітчизняних митців були б раді побажати киянам «многії літа».

А на екранах стадіону згадували передусім тих гравців і тренерів «Динамо», хто, прославивши команду, пішов у небуття. Глядачі дивилися цей ролик стоячи. До речі, перед тим на будівлі школи N 319, де десять післявоєнних років навчався Валерій Лобановський, відкрили меморіальну дошку на честь відомого футболіста й геніального тренера. А ввечері привітати динамівців на стадіон прийшов Президент Віктор Ющенко, який завітав сюди вже вдруге за три дні. Почесне право зробити перший удар по м’ячу надали трьом динамівським володарям «Золотого м’яча» різних років — Олегові Блохіну, Андрієві Шевченку, Ігореві Бєланову. Вони розіграли своєрідний трикутник.

Саме в ці дні офіційно прийняли рішення про видозмінення емблеми клубу. У верхній частині відтепер буде дві зірочки, а не одна. Додаються вони за десять чемпіонських титулів. За радянських часів «Динамо» ставало кращою командою 13 разів, на один менше — при незалежності, тож дві зірки кияни цілком заслужили.

Для киян і гостей столиці з Мілана...

У співавтори святкового вечора організатори свята запросили не чужий нам італійський «Мілан». Президент «біло–синіх» Ігор Суркіс пишається тим, що «россо–нері» не вимагали з нього гонорару, на відміну, скажімо, від поїздки в Москву. Але ж там і виступали майже всі зірки «Мілана», тоді як у Києві ми побачили лише кількох із них. До цієї когорти можна віднести захисників–ветеранів Несту й Кафу, півзахисника Емерсона та форварда Джилардіно. Інші ж або завершують кар’єру, як воротарі Калач і Фіорі, або лише починають свій шлях у великому футболі. Саме в Києві відбувся дебют у складі «Мілана» юного і, без сумніву, обдарованого нападника Пато, якого купили в бразильського «Інтернасьоналя» за 20 млн. євро.

У складі господарів після тривалої перерви з’явилися захисник Федоров, котрий склав пару в центрі захисту Ващуку, й нігерійський хавбек Юссуф. Йому в центрі поля допомагав серб Гавранчич. Універсал Гіоане відправився на лівий фланг, а серб Нінкович бігав справа. У напад у компанію до узбека Шацьких відрядили Мілевського, котрий також нещодавно закінчив лікування. У другому таймі шанс нагадати про себе надали бразильцю Клеберу, списаному було в дубль. Вперше побачили трибуни француза Белгазовані й Гармаша. Іноземець був малопомітний, а молодий українець вельми нервував.

Боротьба на полі точилася справжня — чого варта хоча б сутичка Нести з Мілевським. Можливо, італієць, який зав’язав зі збірною, відчував провину за пропущені голи. Адже саме уславлений оборонець прогавив екс–білоруса, коли він забивав перший м’яч, і виклав снаряд на ногу Гавранчичу при другому гольовому моменті. Але гостям вистачило класу, щоб відігратися і без головних виконавців. Красиві голи Пато й Джилардіно заслуговували на аплодисменти за майстерність. Як видно, динамівцям для перемоги над другим складом «Мілана» не вистачило сил.

По завершенні матчу на фанатських секторах запалили фаєри з числом «80», а в небо злетів феєрверк. Кудись у напрямку зірок, одна з яких тепер називатиметься «ФК Динамо Київ–80». Саме такий подарунок «біло–синім» зробили львівські «Карпати», вручивши Суркісу–молодшому офіційний сертифікат. Побачити зірку можна навіть неозброєним оком — у сузір’ї Північної Корони, неподалік Полярної зірки.

ТАБЛО

«Динамо» (Україна) — «Мілан» (Італія) — 2:2

Товариський матч. Київ. Стадіон «Динамо». 12 000 глядачів

«Динамо»: Рибка, Маркович, Федоров, Ващук, Гіоане, Гавранчич, Юссуф (Гармаш, 60), Майкл (Алієв, 74), Нінкович (Белгазовані, 73), Мілевський (Клебер, 63), Шацьких (Белькевич, 67)

«Мілан»: Калач (Фіорі, 46), Кафу, Емерсон, Пато (Д. Анчелотті, 88), Джилардіно (П. Аубамеянг, 87), Неста (Каралья, 80), Фаваллі, Бонера, Дігао, Броккі (Рампіні, 88), В. Аубамеянг (Коснер, 65)

Голи: Мілевський, 6; Гавранчич, 21 — Пато, 45; Джилардіно, 50

Арбітр: Шебек (Україна)

Попередження: Гавранчич, 85 — Броккі, 79; Фаваллі, 87