Глобальна імунізація

06.09.2007
Глобальна імунізація

Боятися треба не щеплень проти кору, а ризику захворіти без належного імунітету. (Укрінформ.)

Якщо ви громадянин України, вам від 15 до 29 років і вас не розшукує міліція, мийте руки з милом і готуйтеся одного чудового дня прийти на спеціальний пункт та отримати ін’єкцію з двох складових. Або цієї осені, або наступної весни українські медики збираються зробити позапланове щеплення проти кору та краснухи всім громадянам держави, які за своїм віком потрапляють до групи ризику захворіти на ці недуги. Таких «щасливчиків» в Україні виявилося аж вісім мільйонів. За допомогою масштабної акції лікарі сподіваються уникнути захворювання тисяч людей на кір та вберегти майбутніх матерів від народження дітей–інвалідів. Про те, коли школярам, студентам та дорослим доведеться підставляти руку під укол, хто фінансуватиме вакцинацію восьми мільйонів людей і чому щеплення робитимуть навіть тим, хто уже перехворів на кір, журналістам розповіли учасники міжнародної наради–семінару, яка проходила 4–5 вересня в столиці України.

 

Що ж ви так розхворілися?

За словами заступника головного державного санітарного лікаря України Людмили Мухарської, вакцинація була й залишається єдиним ефективним способом профілактики кору. Починаючи з 1986 року, українські діти отримували дві дози вакцини, які гарантували вироблення імунітету на все життя. Щороку кількість хворих зменшувалася, а за весь 2004 рік у державі було зареєстровано лише 146 випадків кору.

«Ми вже думали, що йдемо до ліквідації циркуляції збудника в Україні та приєднаємося до країн Європи, які вже цього досягли, — пригадує пані Мухарська. — Але в 2005–2006 роках виник потужний спалах, якого ми не чекали. Тоді захворіло близько 45 тисяч людей, четверо осіб померли. І хоч кір — дитяча хвороба, сталося так, що більшість жертв спалаху становили дорослі люди, які не мали імунітету до кору. Це були чоловіки й жінки, які в дитинстві або не пройшли вакцинації взагалі, або пройшли її не повністю (лише одну дозу) чи за порушеною схемою».

Подолавши спалах 2005—2006 років, українські ескулапи замислилися — а що як людей без імунітету до кору залишилося надто багато, і за декілька років в країні «вибухне» епідемія? Як цьому запобігти? Що треба зробити, аби захворюваність на кір вийшла на нульовий рівень? З цими запитаннями МОЗ звернулося до Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). І в результаті медики дійшли такого висновку: у країні потрібно провести кампанію з додаткової імунізації населення проти кору. А заразом (щоб не збирати людей двічі) вакцинувати українців від краснухи — інфекційного захворювання, яке може перетворити життя вагітної жінки на суцільний жах. Як зауважив радник Європейського Бюро ВООЗ із США Стенлі Плоткін, якщо вагітна «підхопить» краснуху, особливо на першому–третьому місяці, її ненароджене дитя буде розвиватися з патологією. У багатьох випадках фахівці радять такій жінці зробити аборт — щоб не народжувати потвору...

Людмила Мухарська нагадує, що такі кампанії з вакцинації проти кору й краснухи були проведені практично в усіх пострадянських та європейських країнах, які мали такі ж потужні спалахи кору. Зокрема, дівакцину вже використали у Франції, Італії, Кіпрі, Молдові, Казахстані, Туреччині, Ізраїлі тощо. МОЗ уже підготувало проект постанови Кабміну щодо проведення вакцинації. Зараз документ проходить узгодження в усіх зацікавлених міністерствах. Приємно відзначити, що ЮНІСЕФ — дитячий фонд ООН — взяв на себе витрати із закупівлі вакцини. На це було виділено понад 5 мільйонів доларів США...

Коли колотись будемо?

За словами Людмили Мухарської, спочатку медики планували провести додаткову вакцинацію українців восени цього року, навіть терміни визначили — від 12 до 23 листопада. Але потім виникло питання — чи встигне МОЗ узгодити всі необхідні документи в Києві й організувати пункти вакцинації в регіонах до 12 листопада? А якщо всі вкладуться в окреслені терміни, чи не «перетнеться» масштабна акція імунологів із сезонним зростанням захворюваності на грип? «Дуже небажано накладати ці дві кампанії — вакцинацію проти кору і підготовку до так званого «грипозного сезону», — стверджує Людмила Мухарська. — Тому ми вважаємо, що додаткову імунопрофілактику проти кору й краснухи ми проведемо навесні 2008 року».

Щодо нюансів проведення вакцинації зрозуміло поки не все. Так, медики самі до кінця не знають, як вони будуть «виловлювати» всіх дітей, чоловіків та жінок, яким треба зробити щеплення. Скажімо, зі школярами та студентами проблем майже не буде — їх вакцинуватимуть у пунктах, облаштованих у навчальних закладах. А от як зібрати дорослих, які прописані в одному місці, а живуть в іншому? Не будуть же бригади людей у білих халатах «прочісувати» вулиці кожного міста і села в пошуках людей потрібного віку!

Як розповіла «УМ» Людмила Мухарська, зараз МОЗ розглядає декілька варіантів організації «явки» народу. Можливо, за місцем реєстрації будуть приходити запрошення (як на вибори), можливо, на підприємствах працюватиме пересувний спецпункт... Але в будь–якому разі щеплення робитимуть кваліфіковані медики, які спершу виміряють відвідувачеві температуру (при жарі щеплення не роблять), проведуть бесіду (щоб встановити осіб з протипоказаннями) і прослідкують за реакцією організму на введений препарат протягом години після уколу.

Ой, боюсь, боюсь!

Медики кажуть — під час глобальної імунізації уколи робитимуть усім людям віком від 15 до 29 років, у яких немає протипоказань до щеплень. І не треба пояснювати лікарям, що вам уже багато років, що ви не підхопите інфекцію, тому що не захворіли до цього часу. Для неімунізованого організму «зловити» вірус у 20, 25 і навіть 35 років — не проблема. Мій рідний дядько примудрився захворіти на кір, коли йому було вже за 40 років. Бідаха, який ніколи не скаржився на здоров’я, ледь не помер від важкого перебігу хвороби. Протягом тих двох тижнів, що дядько провів у реанімації, лікарі не могли напевно сказати, чи зможе пацієнт вижити. Чоловікові пощастило — він не помер і навіть не залишився інвалідом. Інфекціоністи, чесно кажучи, чекали гіршого...

До того ж люди у білих халатах не запитуватимуть, скільки щеплень від кору вам уже робили в дитинстві або рік тому. Як додає пані Мухарська, під час кампанії не буде враховуватися вакцинальний статус кожної людини. Адже половина українців не пам’ятає, робили їм необхідне щеплення чи ні. Тому краще перестрахуватися...

Більше того, лікарів не буде цікавити, хворіли ви на кір чи ні! Тільки не треба обурюватися! І не треба розповідати «тьоті з уколом», що в малюковому віці ви перехворіли на всі дитячі хвороби, які тільки існують у природі! І не треба демонструвати фотографії, на яких ваше обличчя вкрите червоними цятками, або розмахувати довідкою двадцятирічної давнини, в якій лікар завізував діагноз «кір».

За словами радника Європейського Бюро ВООЗ із США Стенлі Плоткіна, часто ці діагнози виявлялися хибними. І в цьому не було нічого дивного — не маючи належної лабораторної бази, медики помилялися з визначенням збудника захворювання. Адже всім відомо, яким був рівень діагностики інфекційних хвороб за радянських часів — лікарі зважали на симптоми, а не досліджували кров під мікроскопом. Оскільки клінічні прояви краснухи та кору дуже схожі, лікарі часто писали «кір» при краснусі та «краснуха» при кору. Більше того, за радянських часів навіть існувало антинаукове формулювання «корева краснуха» і ще більш дивне «краснушний кір» — до цих «термінів» лікарі вдавалися, коли самі не знали, від чого пацієнта обсипало червоними прищиками.

Як зауважує Стенлі Плоткін, фахівці не мають права довіряти результатам такої діагностики «на око». Професор нагадав, що в Донецькій області під час останнього спалаху кору виникла парадоксальна ситуація. Лабораторія підтвердила діагноз «кір» у декількох десятків пацієнтів, які були переконані, що вже перехворіли на цю болячку багато років тому. Власне, у них і довідки відповідні були. Лікарі були розгублені — як же так? Всі ж знають, що жодна людина не може хворіти на кір двічі — після одужання в кожного пацієнта виробляється імунітет на все життя! Як з’ясувалося, перший діагноз у донеччан був хибний. А в розпал епідемії помилочка вилізла людям боком.

Тому, як наголошує професор, краще пройти щеплення. Зайвий укол не погіршить вашого стану— якщо у пацієнта виробився імунітет до збудника захворювання, то клітини–«солдати» швиденько знищать «чужинців», і нічого поганого не станеться. Набагато небезпечніше — пропустити неімунізовану людину.

«Це нелегке захворювання, — говорить пані Мухарська. — Часом навіть наші колеги–лікарі говорять, мовляв, нехай краще дитина перехворіє, але не буде вакцинуватися. Але це дуже небезпечне мислення».

Як стверджують інфекціоністи, і в малюків, в і дорослих пацієнтів кір може протікати дуже важко — з критично високою температурою, нудотою, блюванням, стрімкою втратою ваги. Крім того, у пацієнтів можуть виникнути ускладнення з боку системи травлення, нервової та серцево–судинної системи.