Зігріємось думками?

06.09.2007

Учорашнє засідання Кабміну Віктор Янукович розпочав зі звіту про роботу, яку напередодні було проведено в Луганській області, а саме в місті Алчевську. «Я хотів би поділитися з вами своїми враженнями і думками. Передовсім, на прикладі цього міста (Алчевська), тих надзвичайних подій, які тут відбулися, ми маємо приклад, як треба гуртом, об’єдавшись, усім гілкам влади і бізнесу розв’язати складну проблему. Пророблено велику роботу і те, що ми тут маємо, повинно стати взірцем для всіх інших регіонів, для всіх міст. Але, безумовно, є недоліки, і їх треба виправити», — отак, без суфлера і папірця, почав висловлювати свої враження і думки Прем’єр.

Отже, «заморозки» тепломереж в Алчевську повторитися не повинні. Найближчим часом буде проведено велику нараду із підготовки до осінньо–зимового періоду. Відповідальність за її проведення покладено на віце–прем’єра Володимира Рибака разом з профільними міністрами. Уряд проаналізував ситуацію, яка склалася, майже кожне місто на карті України, за словами керівника Кабміну, є проблемним. Міністри, за якими закріплені відповідні регіони, несуть персональну відповідальність за підготовку до холодів. Буде створено спеціальний штаб під керівництвом Рибака, куди стікатиметься вся інформація про будь–які негаразди і здобутки.

Конкретних цифр і даних про запаси газу та вугілля в газосховищах та складах Прем’єр не називав, так само, як і про загальний стан тепломереж, скільки відремонтовано і скільки треба відремонтувати, і скільки на це треба коштів. Проте розповів, що за роботу, яку проводили в Алчевську державні і приватні підприємства і яка оформлювалася як благодійна, на адресу міської влади почали надходити рахунки на оплату. Отака благодійність — з оплатою заднім числом. Віктор Янукович доручив здійснити відповідні виплати з резервного фонду.

Наступним питанням порядку денного Кабміну була підготовка проекту Державного бюджету на наступний рік.

«Незважаючи на досить складну ситуацію з підготовкою бюджету, його розглядом, ми поки що йдемо за графіком. До 15 вересня, згідно з законом, ми маємо його подати до Верховної Ради, з урахуваннями всіх питань, які виникнуть у робочої групи за участю секретаріату Президента», — констатував Прем’єр. І тут же звернувся до Миколи Азарова: «Миколо Яновичу, це питання принципове, щоб нам потім не дорікали в тому, що ми не враховуємо у своїй роботі такі принципи, як співпраця із секретаріатом Президента. І, як завжди, будемо працювати з Бюджетним комітетом парламенту».

Прем’єр визнав, що цей бюджет у цілому буде прийматися наступним складом Верховної Ради.

Аналізуючи проект, Віктор Янукович сказав, що в ньому вперше пропонується перехід на середньострокове планування в сенсі розвитку країни і регіонів. Загалом Прем’єр його характеризує як соціально орієнтований, інноваційно–інвестиційний. Головний акцент бюджету 2008 року — підвищення рівня життя громадян, стимулювання народжуваності та підтримка молоді.

Доходи зведеного бюджету–2008 попередньо становитимуть 250,2 млрд. гривень. Дефіцит — 2,2% ВВП.

Як сказав Микола Азаров, протягом тижня після відповідних узгоджень бюджет буде подано на затвердження Кабінету Міністрів.