Регіональний ремікс

06.09.2007
Регіональний ремікс

Борис Колесников. (Фото УНІАН.)

Запозичення перше: плебісцит

Партія регіонів починає підготовку до референдуму, метою якого є внесення змін до Конституції. Про це на вчорашній прес–конференції заявив начальник виборчого штабу Партії регіонів Борис Колесников. За його словами, на всенародне обговорення виноситимуться три питання: надання статусу державної українській та російській мовам, обрання голів обласних і районних адміністрацій прямим голосуванням, а також закріплення нейтрального статусу України та відмова від участі у військових блоках.

«Ми збираємося пройти повну процедуру: реєстрація ініціативних груп у ЦВК, збір підписів, перевірка у ЦВК, підпис Президента, проведення референдуму, голосування в Верховній Раді, Конституційний Суд, остаточне голосування на наступній сесії парламенту», — зазначив на вчорашній прес–конференції Борис Колесников. Він додав, що підготовчий етап до референдуму займе біля двох місяців.

Нагадаємо, що провести конституційний референдум пропонують також інші дві політичні сили: БЮТ збирався дізнатися думку народу з окремих питань уже 30 вересня, тоді як «Наша Україна — Народна самооборона» виступає за плебісцит, який схвалив би повний текст новісінької Конституції. Партія регіонів і тут намагається перехопити гасла опонентів. А заодно — перешкодити референдуму, який збираються ініціювати «помаранчеві», пропонуючи до обговорення ті питання, котрі не приймають команди Кириленка—Луценка та Тимошенко.

Запозичення друге: кодекс

Партія регіонів закликала учасників виборів завірити автографами Кодекс честі. Це документ, підписавши який політики відмовляться від використання адміністративного ресурсу, фальсифікацій, чорного піару, наклепів, брехні тощо. «Ми повинні звикати, що перемога має бути чесною, бо чесна перемога — це подвійна перемога», — пояснила на прес–конференції спікер Партії регіонів Ганна Герман.

За її словами, цей документ уже підписали Віктор Янукович — голова партії, Раїса Богатирьова — голова фракції, та Борис Колесников — начальник штабу. Тепер вони чекають підписів від інших учасників. І байдуже, що в тих можуть бути якісь свої побажання до тексту.

А найцікавіше, що на минулих виборах Партія регіонів відмовлялася підписати подібний документ, коли його пропонували «Наша Україна» та БЮТ (ще одне дежа вю!). Пані Герман пояснила: тоді її партія була опозицією, тож і фальшувати вибори не могла, а нині, перебуваючи при владі, демонструє добру волю та пропонує кодекс. Ну добре, повіримо в такий аргумент. А чому ж тоді в 2004 році Янукович, перебуваючи не в опозиції, а на чолі уряду, відмовлявся підписати декларацію про чесні вибори, коли її пропонував кандидат Ющенко?