Бондар у центрі виборчої битви

06.09.2007

Нарешті сталося. Дніпропетровщина отримала довгоочікуваного голову облдержадміністрації, хоч і не повноправного, а з додатком «виконуючий обов’язки». До того ж призначено зовсім не того, на кого сподівалися. Це і не Юрій Єхануров, і не аксакал місцевого політикуму Микола Швець.

З останнім узагалі стався казус. У липні місцеву еліту та журналістів запросили на представлення нового «губернатора», але не повідомили, про кого саме йдеться. Чутки циркулювали довкола Єханурова та Швеця. На користь останнього шальки терезів схилялися значно переконливіше. На столі виставили табличку з прізвищем пана Миколи, який керував областю за часів Кучми. Представляти нового керівника облдержадміністрації мав заступник голови секретаріату Президента Віктор Бондар. Цю подію тоді анонсувала «УМ», але Юрій Єхануров так і не погодився повернутися в область, якою керував у 2005 році. Через півтори години терплячого очікування журналістам повідомили, що представлення не відбудеться. Жодних пояснень. Ото тільки повідомили, що Бондар замість Дніпропетровська терміново вирулював на Волинь.

А цього тижня дніпропетровці були неабияк приголомшені повідомленнями про те, що виконувачем обов’язків голови обласної держадміністрації призначено… Віктора Бондара. Того самого, який до Дніпропетровська влітку не долетів. Причому зробили це без зайвої помпи — навіть журналістів центральних ЗМІ не запросили. Певної вагомості такій події надавала фігура секретаря Ради національної безпеки та оборони Івана Плюща, який Бондара презентував.

Несподіване призначення народило значно більше запитань, аніж відповідей. Найперше, що всім впало у вічі, — Бондар до Дніпропетровщини ніяким боком не причетний. На цьому тлі мимоволі звертається увага на те, що він свого часу працював головою правління ВАТ «Донецький м’ясокомбінат». Отож від донецької «прив’язки» новопризначеному «в. о.» нікуди не подітися, а для «окремішної» дніпропетровської еліти це вельми важливо. Але то вже «діла давно забутих днів». Адже за прем’єрства Юрія Єханурова молодий Бондар (1975 р.н.) працював міністром транспорту і зв’язку, а останнім часом був помітною фігурою в секретаріаті Президента.

До речі, щодо Єханурова. Ще кілька тижнів тому він називав тепер уже колишню голову Дніпропетровської облдержадміністрації Надію Дєєву професіоналом, який перебуває на своєму місці. А тепер виявляється, що й Віктор Бондар для Єханурова — людина не чужа. Дєєва, додамо, погодилася піти за власним бажанням.

А вже завтра в Дніпропетровську чекають «важку артилерію» — Прем’єр–міністра Віктора Януковича. Ще б пак, основна боротьба на цих виборах точиться за центральні області, а Дніпропетровщина на карті України — регіон надто важливий, щоб просто так віддати його «не донецьким».