Лавринович сумнівається, Європа дивується

06.09.2007

Зібравшись позавчора в сесійній залі Верховної Ради, «коаліційні» депутати V скликання, виявляється, не лише зекономили на передвиборчій рекламі, попіарившись за бюджетні кошти, а й зробили «перший обов’язковий крок для того, щоб можна було змінити Конституцію». Принаймні в цьому переконаний міністр юстиції Олександр Лавринович. За словами керівника Мін’юсту, вівторкове рішення парламентаріїв про скасування недоторканності «зафіксувало волю більшої половини народних депутатів», а безпосередньо вносити зміни до Основного закону однаково доведеться вже після виборів. Дочекавшись, звісно, висновку Конституційного Суду, який за сприятливих обставин надійде вже через півтора–два місяці. При цьому міністр не виключає, що КС відхилить ухвалений позавчора закон із огляду на неповноважність парламенту у частині ухвалення законодавчих рішень.

Депутати, звісно, все одно задоволені, бо головним для них було аж ніяк не скасування недоторканності (про яке ще донедавна ті ж «регіонали» навіть не заїкалися), а передвиборчий піар. До того ж їх начебто похвалила Європа — як заявила в інтерв’ю «Німецькій хвилі» співдоповідач Парламентської асамблеї Ради Європи Ханне Северінсен, делегація ПАРЄ вітає ініціативу українських політиків щодо обмеження депутатської недоторканності. Однак, наголосила пані Северінсен, розгляд цього питання у ВР у Європі вважають невчасним, оскільки парламент «по суті недієздатний — у ньому немає 300 повноважних депутатів». А отже, немає й сенсу ухвалювати такі гучні рішення — вони однаково не вступлять у дію.

До слова, як з’ясувалося, не всі з тих депутатів, чиї картки проголосували за зняття недоторканності та інші питання порядку денного вівторкового засідання, насправді були присутні в сесійній залі. Раїса Богатирьова, скажімо, перебувала на лікарняному через операцію на яснах. І те, що хтось із її колег порушив закон, згідно з яким кожен із нардепів повинен голосувати особисто, ні Партію регіонів, ні саму пані Раїсу, схоже, не бентежить.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Голова Верховної Ради V скликання Олександр Мороз вважає, що обраний 30 вересня парламент почне процедуру імпічменту Президента Ющенка. Виступаючи на міжнародній конференції «Розвиток парламентаризму: проблеми і перспективи», Мороз зазначив: «Коли хтось перебирає на себе повноваження іншої гілки влади, то це — узурпація влади. Це є кримінальним злочином, який має відповідну класифікацію у законодавстві України і передбачає за нього відповідальність, у тому числі й кримінальну». А для Президента, нагадав Мороз, у Конституції передбачена така відповідальність, як виcловлення йому недовіри через імпічмент.