«Відхиляю метушню авантюристів»

05.09.2007
«Відхиляю метушню авантюристів»

Віктор Ющенко під час виступу.

Звернення до співвітчизників «у зв’язку зі спробою парламентської коаліції загострити ситуацію в нашій країні» Президент вважає своїм обов’язком. У перших же фразах свого телевиступу Віктор Ющенко назвав нелегітимне засідання народних депутатів V скликання «театром», за яким не можна спостерігати мовчки. А також «авантюрою відомих вам хитромудрих товаришів».

«За провокаціями стоїть глухе бажання зірвати вибори. Воно викликане страхом втратити владу і своє персональне місце в цій владі», — впевнений Президент.

«Як видно, уроки засвоюються слабо, — каже Ющенко. — Дехто ніяк не може зрозуміти, що ані закон, ані публічні політичні домовленості порушувати не можна. Країна змінилася. Країна не хоче терпіти цих інтриг.

Ставлю крапку над «і». Згідно з Конституцією, Верховна Рада України V скликання є неповноважною. Будь–яке рішення такої Ради є нелегітимним, воно не має жодної практичної сили і жодного політичного ефекту. Дії народних депутатів, які вийдуть за межі закону, отримають чітку правову оцінку. Упевнений — осуд прозвучить і з боку громадськості».

В умовах, коли парламент неповноважний, народні депутати мають право на зібрання. Це — їхня власна справа, визнає глава держави. «Можна було б не звернути уваги. Але їм мало зустрітися один з одним після відпустки. Вони знову хочуть поспекулювати на тему законодавства. Це — така технологія. Вони думають: давайте використаємо думки інших, щоб показати своє вболівання за долю виборців. Де цікаво, панове, ви були раніше? Це — така гра. Вони думають: давайте «поштампуємо» рішення, щоб люди побачили, як ми працюємо», — дає своє визначення Президент.

І наводить «результати» цієї роботи: «Після 1 червня у неповноважній Раді прийнято 39 псевдозаконів, із яких жоден не взятий до виконання. Кожен із них — нелегітимний. Кожен — звичайна спекуляція на дуже чутливих темах — від державних закупівель до питання землі... У них є конкретна ціна. Мільйони змарнованих гривень національного бюджету. Це — ціна пропаганди політиків за ваш рахунок».

Віктор Ющенко закликає депутатів заспокоїтися, не зловживати терпінням людей, не перетворювати Верховну Раду на посміховище. «У стінах українського парламенту — життя країни, а не плацдарм для експериментів і двобоїв з вітряками», — заявляє Президент.

На переконання глави держави, намір провести 4 вересня засідання парламенту закінчиться нічим. Адже «країна рухається вперед», і «після виборів 30 вересня ми приступимо до легітимного, повноцінного схвалення першочергових законів».

«Це зробимо у повноважному парламенті. Без бутафорії і галасу. Так буде скасовано необмежену депутатську недоторканність. Так буде схвалено Державний бюджет 2008 року. Так будуть прийняті реальні соціальні зміни, які дозволять підвищити ваші зарплати, пенсії, допомогу і стипендії», — підсумовує Ющенко.

«Я хочу, щоб політики, нарешті, почали працювати. Це, в моєму розумінні і відчутті, вимога кожного з вас, — резюмує Президент. — Я сказав усе. Вибори — 30 вересня. Відхиляю метушню авантюристів. Спокійно і впевнено народ зробить свій вибір. Ми стали іншими».