Посунься, коаліціє

05.09.2007

Сумарний рейтинг двох «помаранчевих» блоків уже перевищує спільний рейтинг двох коаліційних партій: за Блок Тимошенко і «Нашу Україну — Народну самооборону» висловлюються 20,3 і 15,5%, тоді як за Партію регіонів та комуністів — 28,5 і 6,1% відповідно. Тобто — 35,5% проти 34,6%. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Всеукраїнською соціологічною службою (опитування проводилося з 23 по 29 серпня, опитано 2400 респондентів, повідомляє «Інтерфакс–Україна»). Однак якою бути більшості — можливо, залежить від Володимира Литвина та його блоку, який, за даними цього ж дослідження, начебто набирає 5,5%.

Шанси подолати виборчий бар’єр зберігає також Соцпартія (2,9%) і її «прогресивна» тезка на чолі з Наталією Вітренко (2,3%). Проти всіх збираються голосувати 6,9% виборців, 7,9% респондентів ще не визначилися зі своїм вибором. При цьому 43,1% опитаних вважають свій вибір остаточним, 41,8% — «скоріше остаточним».

Але, як і водиться на будь–яких виборах, важливо не тільки те, як голосують, але й як рахують. Так от, тільки 28% виборців упевнені, що передвиборчі гонки пройдуть вільно і чесно. Про це свідчать дані іншого опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» і фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс». 52% репондентів висловили впевненість, що вибори не будуть чесними та вільними. Кожен п’ятий — не визначився з думкою. У повній або навіть відносній чесності підрахунку голосів упевнені тільки 27% населення. 41% респондентів допускає, що результати можуть бути перекручені, а 19% вважають, що усе буде обов’язково підтасовано, повідомляє «ЛігаБізнесІнформ».