Чужими очима

05.09.2007
Чужими очима

Українець за національністю Віктор Хряпа виступає за збірну Росії. (Фото РЕЙТЕР.)

Позавчора в чотирьох іспанських містах — Севільї, Аліканте, Гранаді й Пальма–де–Мальорці — стартував чемпіонат кращих національних команд Старого світу. Явними фаворитами вважають господарів, чинних чемпіонів світу. На минулій європейській першості іспанці фінішували одразу за когортою призерів, тож домашній турнір — чудовий привід виправити ту «недоречність» і вперше стати королями на своєму континенті («срібло» Іспанія брала п’ять разів).

Далеко не всім із 16 збірних вдалося зібрати під свої прапори найсильніших гравців, але чимало зірок НБА таки виступлять на Піренеях. Більшість заокеанських клубів була проти участі своїх гравців у Євробаскеті–2007, але національні федерації пішли на значні витрати, аби підтримати свій престиж. Так, зокрема, іспанці заплатили команді «Торонто репторз» рекордний страховий поліс у 200 тисяч євро за Хорхе Гарбахосу, а загалом залучили п’ять баскетболістів з Америки на чолі з лідером команди По Газолем із «Мемфіса».

Претендентами на участь у фіналі фахівці називають також збірні Греції (елліни обійшлися без гравців НБА), Литви, Франції, Туреччини й Росії. Серед провідних зірок чемпіонату — німець Новіцьки, французи Паркер і Діао, литовці Сонгайла і Ясікявічус, росіянин Кириленко, турки Окур і Тюркоглу.

Як відомо, наша збірна не потрапила до фінальної частини Євробаскета, але наші співвітчизники в Іспанії присутні. Завдяки головному тренерові збірної Португалії Валентинові Мельничуку, який працює на цьому посту вже сім років, «червоно–зелена» команда пробилася на чемпіонат вперше з 1951 року. Обслуговуватимуть матчі двоє українських арбітрів — Володимир Драбіковський і Борис Рижик. А в збірній Росії грає уродженець Києва Віктор Хряпа, який десять років тому перейшов під прапор наших північно–східних сусідів, звідки потрапив до НБА (зараз числиться в складі «Чикаго»). До речі, його рідний брат Микола не так давно грав за збірну України.

У центральній зустрічі першого туру росіяни, яких вперше тренує іноземний фахівець — ізраїльтянин Девід Блатт, у красивому стилі розібралися з сербами. А творцями несподіванок стали латиші, котрі виграли у хорватів, і словенці, що зуміли вирвати перемогу в сусідів–італійців під завісу зустрічі.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи (3—16 вересня, Іспанія)

Результати першого туру

Група А. Росія — Сербія — 73:65, Греція — Ізраїль — 76:66.

Група В. Латвія — Хорватія — 85:77, Іспанія — Португалія — 82:56.

Група С. Литва — Туреччина — 86:69, Німеччина — Чехія — 83:78 ОТ.

Група D. Франція — Польща — 74:66, Словенія — Італія — 69:68.