Плати — і балакай

31.08.2007
Плати — і балакай

Без товстого словника іноземну мову не вивчити. (Фото Укрінформ.)

Що? Коли? Як?

                Багато мовознавців стверджують, що мова — це єдине, що корисно вивчити навіть погано. Адже мета вивчення іноземної сьогодні здебільшого суто прикладна — зуміти спілкуватися за кордоном та з іноземцями.

                Існує думка, що іноземні мови краще вивчати в дитинстві, адже потім, у старшому віці, засвоїти нові слова та речення значно важче. Справдi, з тим, що в шість років мовні враження засвоюються автоматично, сперечатись марно. Наприклад, і моя мама часто розповідала мені, як у два роки, після перегляду телепрограми «Дитячий час з уроком французької мови», я легко могла повторити половину почутих фраз і не забути їх до наступної появи «вчительки» в ефірі. Однак численні дослідження спростовують тезу про те, що в похилому віці здібності до сприймання інформації значно зменшуються, говорячи лише про те, що у старших людей (в порівнянні з молодими) уповільнюється темп засвоєння іноземних мов. Узагалі, як вважають психологи та мовознавці, вікових обмежень у вивченні тієї чи іншої мови просто не існує, адже «чим більше духовної роботи виконує індивід, тим пізніше старіє його мозок».

                Щодо способів якісного вивчення лексики, то відома угорська перекладачка Като Ломб вважає, що найнадійніший і «безболісний» спосіб опанувати, наприклад, французьку — це, звичайно ж, народитися французом. Але в такому випадку людям, які досконало прагнуть вивчити, скажімо, три мови, треба народитися тричі. Якщо серйозно, то для того, аби досконало знати іноземну мову, самих підручників та посібників iз граматики не досить. Спеціалісти радять кожному розробити індивідуальну методику вивчення мови, яка б поєднувала всі способи сприймання нової інформації (зір, слух, пам'ять тощо).

                Коли йдеться про інтенсивність вивчення іноземної мови, то, окрім особливих методик, важливу роль відіграє й концентрація часу. Так, доктор філологічних наук, професор Московського лінгвістичного університету Діна Нікулічева вважає, що заняття будуть інтенсивними лише тоді, коли на опанування мови ви витрачаєте не менше 30 годин на тиждень.

Іноземна із задоволенням

                Більшість мовознавців вважають, що не головне, де ти вивчаєш мову, а те, як ти це робиш. Практика показує, що найкраще опанувати закордонний «ленгвідж» можна в ігровій формі. Тобто коли навчання не обмежується винятково завченням нових слів. Так, моя подруга Настя згадує, що під час навчання у Першому національному ліцеї Полтави уроки англійської мови в них проходили у вигляді різних театральних сценок. «Одного разу в нас була уявна вечірка. До «господині» приходили її «друзі» і розповідали «новини». Треба було правильно зустріти гостей, показати уявний будинок тощо. Мені тоді дісталася роль співачки. Пам'ятаю, як вигадувала про свою кар'єру різні штучки. Це було весело. Ми вивчали англійську, граючись, а це ж був уже 11-й клас», — згадує Настя.

                Сучасні методики вивчення мов значно відрізняються від «радянських». Вони враховують індивідуальні здібності кожної людини і адаптовані відповідним чином, а радянські базувалися лише на сліпому «завчанні» текстів і слів.

                Дуже добре, коли мовна школа влаштовує для своїх  учнів поїздки до країни, мову якої вивчає студент. Така практика відома багатьом закладам: і лідеру з вивчення німецької мови «Гете інституту», і «Британській раді», яка навчає англійської, і Першим київським іноземним курсам (м. Кам'янець-Подільський), які відправляють своїх найкращих учнів на декілька місяців до Шотландії, та багатьом іншим школам.

                Будь-яку мову можна вивчати протягом різного періоду — залежно від того, для чого потрібні ці знання. Майже в кожній мовній школі існують і загальні курси, і так звані інтенсиви. Загальний курс може тривати до 30  місяців, а от інтенсив — максимум три. Загальний курс розрахований на детальне вивчення і граматики, і лексики, а інтенсив — лише на лексику. Граматиці при цьому приділяється мінімум уваги. Проте, перш ніж вирішувати, за яким курсом вивчати мову, зважте, що не всі мови можна вивчати у пришвидшеному темпі. Наприклад, для вивчення італійської, іспанської чи турецької, як зауважили в одному із мовних центрів столиці, не варто використовувати інтенсивну програму, бо ви не зможете їх опанувати.

                Усі іноземні мови можна поділити на дві групи: ті, які краще вивчати в колективі, і ті, які рекомендовано вивчати індивідуально з учителем. Наприклад, київська викладачка іспанської Оксана Кравчук вважає, що цю мову вивчити досконало в групах неможливо: «Цю мову треба не просто заучувати, а розуміти. Вона проста в сенсі відповідності фонетики написанню, тобто як ти пишеш, так і читаєш. Але граматика досить складна. Особисто я не погоджуюся з думкою про те, що це легка мова і краще вчиться в колективах».

Схід — справа тонка

                У Києві великим попитом сьогодні користуються східні мови. Найпопулярнішою серед них є японська мова, а на другому та третьому місцях — китайська й турецька. На відміну від англійської, де вже виробилась стала методика вивчення, опанувати будь-яку зі східних мов самотужки практично неможливо. В одній лише сучасній японській мові нараховується близько 10 тисяч основних ієрогліфів, різницю між якими може пояснити лише знавець.

                Сьогодні майже всі провідні вузи України відкривають кафедри східної мови та культури. Так, за даними видання «Робота+Кар'єра», конкурс на кафедру азербайджанської, арабської, хінді, китайської, корейської та японської мови та літератури у Київському національному університеті ім. Шевченка складає понад 5 чоловік на місце. Проте ВНЗ — не єдине місце, де навчають «екзотичним» мовам. У столиці поступово відкриваються спеціалізовані курси та, до того ж, працює чимало репетиторів та вчителів, які провадять індивідуальні заняття.

                Окрім того, у Києві вже 70 років працює Перша гімназія східних мов №1 (вул. Львівська, 25), яка спеціалізується на вивченні мов та культур країн Сходу. До переліку «ленгвіджів», що вивчають у гімназії, входять китайська, турецька, хінді, японська, арабська, корейська, в'єтнамська та індонезійська мови. За словами директорки гімназії Віри Чжен, найбільшою популярністю у гімназистів користується китайська мова. Навчання в гімназії починається у початковій школі (для дітей віком від шести років) і відбувається у формі гри. А після закінчення початкової школи кожен може продовжити навчання у Київському інституті східної лінгвістики та права. Навчання в гімназії  безкоштовне, адже заклад — державний.

                Вивчати екзотичні мови можна і в мовному центрі «Успіх». За словами представників цієї школи, заняття тут відбуваються як у групах, так й індивідуально. Наприклад, ту ж саму китайську мову в центрі «Успіх» вивчають у групах до шести чоловік, а от грецьку — частіше індивідуально. Якщо при опануванні першої з названих мов варто використовувати загальний курс (три рівні по шість місяців), то другу можна вивчати за так званою інтенсивною програмою (розрахована на три місяці). «Вартість» знань у мовному центрі «Успіх» практично одна й та сама, і не залежить від складності та «авторитету» тої чи іншої мови. Єдине, від чого залежить оплата, — це від кількості людей у групі.

                Тож учити чи не вчити? Кажуть, що на це запитання відповіли ще давні греки, своїм висловом: скільки мов ти знаєш — стільки разів можеш назвати себе людиною.

 

ПОРАДА

Олекса НЕГРЕБЕЦЬКИЙ,

Перекладач українською телесеріалу «Альф», мультфільму «Тачки», стрічки «Пірати Карибського моря» та ін.

                Найголовніше у вивченні будь-чого взагалі є усвідомлена необхідність того, що ти робиш. Мені свого часу теж дуже хотілося вивчити й італійську мову, й фарсі, але потреби в тому, чесно кажучи, нема й досі. У будь-якому випадку, англійська мова була й буде користуватися у найближчі десятиліття найбільшим попитом. Перекладачі з англійської потрібні щодня, і це факт.

                Особисто моя англійська розпочалася з того, що я зібрався й вивчив п'ять розділів із самовчителя. Проте часом самих підручників та посібників з граматики для досконалого опанування мови недостатньо. Треба ще й додатково читати тексти в оригіналі. Для цього, звичайно ж, потрібно подружитися зі словниками. Свого часу я робив саме так: брав тексти в оригіналі, озброювався словником і починав те все перекладати. Це ефективно, адже людина не говорить окремими словами, вона говорить фразами. Тому сліпе завчання самих слів не обіцяє, що знання мови будуть відмінними.

                А взагалі, перш ніж вчити будь-яку мову, треба досконало вивчити рідну, бо той, хто не володіє своєю мовою, не може гарно вивчити чужу. Для тих, хто прагне вивчати мови просто для свого загального розвитку, я б порадив не оминути латинь. Адже, як не дивно, латина всюди, навіть в наших «есемесках».

 

ЦIНИ

Euro-Club (англійська і французька)

Інтенсивний курс — 18 місяців — 5040 грн.

Поглиблений курс — 29 місяців — 8120 грн.

Професійний курс — 41 місяць — 11480 грн.

 

British Council (англійська)

18-годинний курс — 2300 грн. за літній семестр, 2750 грн. за осінній семестр

24-годинний курс — (підготовка до іспитів IELTS & FCE) — 1150 грн. літній семестр

                                                                                                              2750 грн. осінній семестр

Для дітей та підлітків ( 8-16 років) повний навчальний рік — 6875 грн.

 

The Capital School of English (англійська, італійська, французька, іспанська, німецька)

Повний курс — 6 семестрів

Вартість навчання за семестр залежно від рівня (від 48 до 72 годин занять — 2—5 місяців):

955, 985, 1045, 1100, 1740, 1890 грн.

 

Мовна школа «Успіх» (арабська, грецька, іспанська, китайська та ін.)

Групи до 6 чоловік — 454 грн./місяць

Групи по 7—8 чоловік — 350 грн./ місяць.

 

Перші київські державні курси іноземних мов (англійська, німецька, французька, польська, іспанська та ін).

1 семестр — 1560 грн.

 

Перші київські іноземні курси (м. Кам'янець-Поділький, м. Тернопіль, м. Рівне та ін).

Дитячий курс — 112 грн/міс.

Дорослий (загальний) курс — 224 грн./міс.

Інтенсив — 1224 грн.

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>