Шокуюча випивка

30.08.2007

                Медиків із лікарні Ріо Хортега (Іспанія) неабияк стурбовали п'ять випадків серйозних алергійних реакцій, які виникли в людей після вживання вина або виноградного соку. Як повідомляють «Медновини», у трьох пацієнтів почервоніло обличчя й набрякли губи, в одного проявилися симптоми, які нагадують астму. П'ятий пацієнт узагалі ледь не помер від найнебезпечнішого прояву алергії — анафілактичного шоку. Зрештою все закінчилося добре — пацієнтів вилікували й відпустили додому. Однак лікарі були збентежені — вони ніяк не могли встановити причину алергії. За допомогою серії тестів медики відкинули найбільш імовірні варіанти алергенів. За словами керівника дослідження Алісії Арментії, ані екстракт винограду, ані білок яйця (його іноді додають у вино в процесі виготовлення) алергійної реакції у пацієнтів не викликав.

                Ретельніший аналіз показав, що в крові всіх пацієнтів містяться антитіла до осиної або бджолиної отрути. Але тут виникла інша проблема — хворі стверджували, що останнім часом смугасті комахи їх не кусали. Навряд чи хтось міг просто забути про болючу «дрібницю»... Звідки ж тоді в організмі кожного з п'яти пацієнтів міг узятися доволі екзотичний алерген? Медики не могли дати відповіді на це запитання. Тому алергологи почали вивчати реакцію зразків крові пацієнтів на сік із червоного й білого винограду, молоде вино й кілька видів витриманого вина — усе з різних виноградників. Тоді з'ясувалося, що соки й молоде вино провокували алергійні реакції у зразках крові всіх п'яти пацієнтів. Працівники лабораторії знайшли у соках і молодому вині сліди білків отрути складчатокрилих ос!

                Яким чином отрута комах опинилася в пляшці? Як припускають іспанські вчені, під час виготовлення вина або соку під прес могли потрапити оси, які кружляли навколо солодких ягід. Таке вино становить реальну загрозу для життя людей, які потерпають від алергії на осину отруту, застерігають іспанські вчені.

                Водночас витримані вина не викликали алергійної реакції в крові пацієнтів, відзначила Алісія Арментіа. Чому? Тому що в процесі дозрівання вина білки осиної отрути руйнуються — для цього треба витримати ароматний напій протягом кількох тижнів. Тому людям, які мають алергію на отруту оси або бджоли, лікарі радять не вживати молоде вино. Краще відмовити собі в дрібному задоволенні, ніж потім думати: встигнуть тебе відвезти до реанімації чи ні...