Протидія в масках

29.08.2007
Протидія в масках

«Культура проти вандалізму» в дії.

                Не вірте, коли вам скажуть, що художники, письменники, актори — люди не від світу цього, які не страждають зайвою пунктуальністю та переймаються лише власними амбіціями. Звичайно, так чи інакше ці «іздєржкі» творчих професій присутні, але коли йдеться про речі життєво важливі, першочергові, то тут митці здатні об’єднатися і дати відкоша будь-кому, хто надумає їх скривдити. Днями вони знову нагадали міській владі, що незаконні розпорядження та нахабні спроби повикидати на вулицю людей мистецтва у Києві не пройдуть. Черговий перформенс із циклу «Культура проти вандалізму» пройшов у форматі театральної ходи. Протестувати проти апетитів чиновників митці та всі небайдужi прийшли у відповідному вбранні  — чорному або сірому одязі, білих масках та чорних окулярах. Запаслися транспарантами відповідного змісту: «Даёшь вместо картинных галерей публичные дома!», «Геть культуру!», «Знищимо історичні пам'ятки Києва!», «Продається ВСЕ!», «Панове чиновники, не піддавайтеся на провокації совісті!», «Перетворимо Київ на Лас-Вегас!», «Знищимо мистецький Узвіз РАЗОМ!», «МИ — нове обличчя Києва»... І рушили центральними вулицями Києва.

                Серед протестантів можна було зустріти народного артиста України Богдана Бенюка, галериста Євгена Карася, аташе з питань культури Посольства Литовської Республіки в Україні Габріелю Жайдiте, директора Українського центру народного мистецтва «Музей Івана Гончара» Петра Гончара, письменника-філософа Євгена Сверстюка та інших відомих людей. Свою участь у цій імпрезі Євген Карась, наприклад, пояснив так: «Сьогодні влада, до того ж будь-якого забарвлення, знищує книжкові магазини, бібліотеки, театри, галереї, творчі майстерні, центри мистецтв, прикриваючись економічною доцільністю. Це наша країна, наше місто! І тільки ми мусимо брати на себе відповідальність за порядок у нашій спільній домівці, а не чекати, що хтось це зробить за нас».

                Пройшовши через Михайлівську площу, майдан Незалежності, Хрещатик, завершальну частину своєї акції демонстранти провели біля магазину «Знання». Ця остання книгарня на Хрещатику існувала 85 років, а вже за місяць магазин повинен звільнити приміщення, до якого мають вселитися інші, значно багатші орендарі або власники.