Діти сонця вимирають

29.08.2007

                Через пістоліття дитяча дражнилка на кшталт «рудий, рудий, конопатий, убив дідуся лопатою» стане неактуальною — принаймні в межах Сонячної системи. Учені-генетики переконані, що до того часу на Землі помре остання людина з яскраво-рудим від природи кольором волосся. Як повідомляє сайт «Рокфеллер.ру», на сьогодні лише два відсотки жителів планети мають ген, відповідальний за рудий колір волосся. При цьому кількість «чистих» носіїв гена стрімко скорочується в результаті змішаних шлюбів із шатенами, блондинами та брюнетами.

                Як зазначають західні дослідники, рудий колір волосся з'явився в Північній Європі кілька тисяч років тому в результаті особливої мутації. Останнім «бастіоном» рудоволосих залишається Шотландія, де 40 відсотків населення є носіями специфічного гена. Тож учені припускають, що останній рудий чоловік або жінка народиться саме в Шотландії.

                До слова, раніше німецькі вчені досить песимістично оцінили шанси на виживання і розмноження натуральних блондинок. За прогнозами дослідників, люди зі світлим волоссям повністю зникнуть через 200 років. Причому остання білявка народиться у Фінляндії — країні, в якій на душу населення припадає найбільше світловолосих та свiтлооких.