Чорні справи у Білій Церкві

18.08.2007
Чорні справи у Білій Церкві

Голова «Громадського суду України» звинувачує керiвництво мiста Бiла Церква у непрозорiй роздачi земель.

                В одному з найбільших міст Київщини — Білій Церкві — котрий місяць триває протистояння між городянами та... обраною ними ж місцевою владою. Депутати міськради стверджують, що заступник міського голови Віктор Росоха роздає землю громади і не гребує застосовувати до неугодних фізичну силу. А будь-які ініціативи людей, які прагнуть уголос висловити недовіру місцевим князькам, закінчуються цілковитим фіаско.

 

До нас їде ревізор! А коли він поїхав — тоді...

                Біла Церква — регіон стратегічно важливий. Понад двісті тисяч мешканців міста, сиріч потенційних виборців, — досить вагомий аргумент, а особливо напередодні парламентських виборів. Здавалося б, дослухатися до голосу народу чи бодай вдати, що прагнення городян враховані і будуть виконані, — в інтересах конкуруючих політичних сил. Однак це за умови, що чиновник, який представляє у міськраді певну політичну силу, є щирим її прихильником і працює не лише на власну кишеню, а й на народ, заробляючи бонуси до партійного реноме. Проте, виявляється, є речі значно важливіші за здобуття рейтингу — це місцева земля, яка у Київській області вже давно на вагу золота. (Серію матеріалів про «дерибан» землі в столичному «окрузі» уже друкувала «УМ»). Коли доступ до розподілу земель стає фактично вільним, жоден політичний лейбл чи ідея не спроможні зупинити жагу наживи.

                У Білоцерківській міській раді склалася на диво парадоксальна ситуація: депутати від фракції БЮТ розділилися і фактично ворогують між собою. Причина все та ж — земельні ділянки. Справа з їх роздачею у Білій Церкві може претендувати на статус ноу-хау. Тут її не лише ділять, а й виводять у офшорні зони. Про це днями під час прес-конференції заявив голова недержавної громадської організації «Громадський суд України» Ярослав Місяць. «Після перевірки, проведеної нашою організацією, слова окремих депутатів підтвердилися — на місцевому рівні нардепів просто схиляють до корупції, вимагаючи голосувати за потрібні рішення, які дозволяють розкрадати землю громади. Варто додати, що це лише початок нашого розслідування, а вже відомі випадки, які тягнуть на цілі судові справи», — наголосив він.

                Так, за даними «Громадського суду України», безпосередньо причетним до «дерибану» землі є заступник міського голови Віктор Росоха. Саме останній, «працюючи» пліч-о-пліч з керівником місцевої земельної комісії Петром Беркутом, лобіює виділення наділів родичам і наближеним людям. Як приклад Ярослав Місяць показав рішення міської ради, за яким брат пана Беркута за «просто так» отримав землю. Проте навіть не це дивує, на жаль. «Виявляється, землю теж можна переводити в офшорні зони і не сплачувати податки. Наприклад, іншим рішенням міськради наділ у 3,5 гектара був переданий такій собі фірмі ООО «Київщина житло», — розповiдає пан Ярослав. — Нам вдалося з’ясувати, що засновником цієї маловідомої структури є компанія з управління активами «Стокмайстер». Остання ж, у свою чергу, заснована іншою структурою — «Касири венчурiз ЛТД», яка зареєстрована на Віргінських островах. Тобто ця чимала земельна дiлянка належить комусь, хто працює, не сплачуючи податки Україні, в офшорній зоні».

                Згідно з даними, якi можна вiдшукати в iнтернет-мережi, ТОВ «Київщина житло» займається будівництвом об'єктів нерухомості у Києві та області. Свого часу ним зацікавився і Антимонопольний комітет України, який все-таки дав дозвіл даній структурі придбати понад 50% акцій АТ «Київська пересувна механізована колона-2». Основним видом діяльності останньої є загальнобудівельні роботи зі зведення об'єктів цивільного будівництва. ТОВ «Стокмайстер», наприклад, займається виготовленням, реєстрацією та оборотом на ринку цінних паперів. Фігурують у вказаній Громадським судом схемі і деякі інші структури. Приміром, АТФ «Укргазбуд» займається ремонтом будівельної техніки і є лідером у будівництвi газо- та нафтопроводів високого тиску. При цьому, як повiдомляється на офiцийнiх сайтах Київської облдержадмiнiстраiї та районної ради й адмiнiстрацiї Солом'янського району Києва, ВАТ «Укргазбуд» мав серйозні заборгованості з заробітної плати. Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку виносила попередження даному суб'єкту за порушення законодавства про цінні папери. А у схемi, наведенiй «Громадським судом»,  зазначається, що стосовно ВАТ «Укргазбуд» розпочато процес банкрутства. Цікава та деталь, що майже всi згадані суб'єкти мають той чи інший стосунок до будівельного бізнесу.

                 Таких матеріалів, стверджують у «Громадському суді», є чимало. Тому невдовзі всі вони будуть передані до правоохоронних органів. Однак те, що місцеві депутати, які мають партквитки БЮТ, пішли врозріз із програмою своєї партії, сумнівів не викликає. Якщо ж приклад працювати через офшори успадкують й інші міста Київщини та України, зупинити це явище буде вкрай складно, і вже зовсім неможливо довести ці махінації у судах. І хоча у Земельному кодексі чорним по білому чітко визначені обмеження на проведення таких оборудок, уся проблема полягає у тому, що люди, причетні до махінацій, здійснюють їх під брендом прогресивних полiтичних сил. Отож наразі мешканці Білої Церкви (а цей район у 2004 році був, як і вся Київщина, всуціль «помаранчевим» і активно підтримав революцію на Майдані) вірять у своїх політичних провідників і навіть гадки не мають, що «свої» їх можуть «кинути». Більше того, коли восени минулого року сюди приїжджала Юлія Тимошенко, то чітко дала зрозуміти, що не дасть жодному квадратному метру землі громади «піти наліво». Кажуть, що спершу візит лідерки БЮТ і її слова депутати сприйняли буквально — негайно підтримали прозорі правила реалізації земельних наділів через відкритий тендер. Але як тільки «ревізор» поїхала, все повернулося на свої місця і пішло по звичній колії. Хоча у програмі партії записані положення, озвучені саме Юлією Володимирівною, а не місцевим керівником БЮТ Віктором Росохою.

Вiд авторитаризма до беззаконня

                Змінити ситуацію у місті намагалися неодноразово. Яскравим є приклад, коли цьогоріч прихильники міської організації партії «Батьківщина» пікетували центральний офіс БЮТ у столиці. Вони вимагали від керівництва блоку провести перевірку діяльності Віктора Росохи. Учасники акції звинувачували останнього в узурпації влади, авторитарних методах управління і застосуванні фізичної сили до опонентів.

                Іван Манич, один iз бютівських «повстанців» у Білій Церкві, очолював міську організацію партії у 2003—2005 роках. За його словами, на одному із засідань загальноміських зборів його зіштовхнули з трибуни і побили. «Я хотів піддати критиці виступ Росохи, а він наказав своїм охоронцям силою стягнути мене з трибуни. Після того, як вони мене скинули, я отримав струс головного мозку та численні забої». Відповідну медичну довідку, яка підтверджує наслідки цього, м'яко кажучи, неприємного інциденту, пікетувальники передали в столичний офіс Блоку Юлії Тимошенко.

                 Інший, теж уже колишній депутат-«бютівець» у білоцерківській міській раді Сергій Шкляренко, стверджує, що методи управління Віктора Росохи призводять до порушення міською радою процедури прийняття рішень, недотримання регламенту, що і дає можливість ухвалювати незаконні рішення. Відтак не всі депутати захотіли підтримувати таке свавілля, і відбувся розкол фракції. Пан Шкляренко стверджує, що був просто вимушений піти з фракції через відкрите порушення законодавства групою бютівців і їхнім керівником. «Я висловив протест. А потім повів за собою п’ять депутатів, з якими створили власну депутатську групу. Після цього тиск на нас посилився ще більше, — каже він. — Адже ми почали вголос говорити, що відбувається розбазарювання найціннішого народного добра!».

З миру по нитці — голому сорочка

                Проте земельні гешефти низки чиновників у Білій Церкві — не єдиний спосіб заробляти гроші. Фактичне зосередження влади в руках однієї людини (депутати стверджують, що мер виконує, швидше, роль «весільного генерала») дозволяє показувати, «хто в домі господар», i перед роботягами та підприємцями так званого середнього класу. Хоч, знов-таки зауважимо, про сприяння розвитку малого та середнього бізнесу лунало стільки запевнень з вуст лідерів БЮТ. Незважаючи на це, до вирішення даного питання у місті є окремий, скажемо так, прагматичніший підхід: хочеш працювати — роби так звану «добровільну пожертву».

                Підприємці пояснюють, що мотивується це благими намірами, мовляв, на агітацію за партію в регіоні. Дрібні бізнесмени стверджують, що «беруть» з них справді небагато — по 150 гривень. А й справді, небагато — якихось десять пляшок «радянського шампанського». Проте існує один і сумний, і водночас анекдотичний нюанс. Сумний — звісно, для тих, хто мусить сплачувати «мзду». Адже сума залежить не від числа місяця чи оборотів підприємства, а, швидше, від того, з якою регулярністю збираються ці гроші.

                І якщо у БЮТ таки сподівається на підтримку малого та середнього бізнесу, звернути увагу на діяння білоцерківських представників просто зобов’язані. Адже у місті вважають, що такі речі не лише очорнюють імідж блоку, а й регулярно кидають на нього тінь корупції та зловживання владою.

                Таке неподобство починає обурювати мешканців міста. Близько півроку тому громадська група запропонувала провести референдум щодо недовіри місцевій владі. Написали запит і передали документ у депутатський корпус. Проте звернення справно поховали у владних коридорах, а ошукані виборці так і не отримали відповіді на запитання, чи не пора чинній владі звільняти крісла. От вам і самоврядування в дії, от вам і «влада в країні належить народу»...

   Під час прес-конференції голова «Громадського суду» Ярослав Місяць заявив, що нині у місті відбувається маніпуляція думкою громадян, що є неприпустимо в умовах демократії і свободи слова. «Відмова у референдумі фактично означає, що Віктор Росоха і частина місцевих депутатів фактично відібрали у людей конституційне право проявляти власну волю, — стверджує він. — Що найприкріше, так це позиція місцевих корупціонерів — покращення в місті не буде, але і нас ви не знімете».

                Громадська організація переконує, що зловживань у місті стільки, що за один раз нереально розповісти й половини. Цим повинні займатися правоохоронні структури спільно, долучаючи громадськість міста та медіа всіх рівнів. Тому наразi вже створена  «гаряча лінія», зателефонувавши на яку, мешканці Білої Церкви можуть розповісти про зловживання тамтешніх бонз.

Телефон «гарячою лiнiї»: 8 044 229-99-02