Елвіс назавжди

17.08.2007
Елвіс назавжди

Таким Елвіса запам'ятав світ.

                Учора виповнилося 30 років з дня смерті короля рок-н-ролу Елвіса Преслі. Попри плин часу, Елвіс надалі залишається «королем рок-н-ролу», уособленням «американської мрії». Світова армія шанувальників Елвіса Преслі є найбільшою з усіх армій світу і постійно поповнюється новими «бiйцями». Фани Елвіса знають про нього (майже) все, але сучасне молоде покоління українців знає про легенду світової музики значно менше, ніж їхні ровесники на Заході. Життя Елвіса не описати в газетному матеріалі, тому на 30-ту річницю смерті подаємо 30 відомих і маловідомих фактів про Короля.

 

                1. Елвіс Аарон Преслі народився 8 січня 1935 року в містечку Тупело, штат Міссісіпі. Його брат-близнюк Джессі Гарон Преслі прийшов у1 цей світ на 35 хвилин раніше, але помер при народженні.

                2. Елвіс є далеким родичем американських президентів Авраама Лінкольна та Джиммі Картера.

                3. У дитинстві мав біляве волосся, колір якого на час служби в армії змінився на темно-каштановий. Мав 184 сантиметри зросту. Вага його тіла в дорослі роки коливалася від 76 кілограмів (так значиться у військовому квитку) до 120 кілограмів на час смерті.

                4. Свою першу гітару Елвіс отримав у подарунок від матері Гледіс у віці 12 років.

                5. Мав три прізвиська: «Стегна», «Король» та «Король рок-н-ролу». Походження двох останніх зрозуміле, а перше, яке він люто ненавидів,  заслужив за те, що під час виконання своїх пісень (особливо в молоді роки) так сексуально вихляв стегнами в ритм музики, що телеоператорам навіть заборонили показувати співака нижче пояса.

                6. Головна заслуга Елвіса Преслі перед популярною музикою полягає в тому, що він був одним iз піонерів рок-н-ролу і першим популяризував чорний блюз серед білих підлітків.

                7. Елвіс був і залишається найбільш комерційно успішним виконавцем в історії світової музики. На момент його смерті в 1977 році було продано 600 млн. примірників його сінглів та альбомів, на цей час — уже один мільярд 800 тис. примірників. Враховуючи те, що тепер музичні альбоми все більше продаються через Інтернет, він за цим показником назавжди залишиться світовим рекордсменом.

                8. Сінгл із хітом Елвіса It's Now Or Never («Тепер або ніколи», 1960) розійшовся загальним накладом (за різними оцінками) від 25 до 30 млн. примірників, що до цього часу вважається світовим рекордом для платівок малого формату.

                9. Елвіс першим в історії популярної музики зняв відеокліп до пісні. Це сталося 1957 року, а окліпованим твором був Jailhouse Rock («В'язничний рок») з однойменного фільму.

                10. Упродовж своєї кар'єри тричі здобував найвищу американську музичну нагороду «Греммі», але кожного разу за пісні в негритянському релігійному стилі госпел, а не за рок-н-рол.

                11. Елвіс часто демонстрував під час виступів на сцені пози та рухи каратиста. І не випадково, бо ще 1960 року отримав чорний пояс iз карате.

                12. Попри неймовірну світову популярність, Елвіс не мав друзів, якщо не рахувати його улюбленого шимпанзе на прізвисько «Скаттер» («Розкидайло»).

                13. Концерт Елвіса 1973 року «Привіт iз Гаваїв» у світі переглянули більше телеглядачів, ніж висадку астронавта Ніла Армстронга на Місяць.

                14. За всю свою кар'єру Елвіс дав лише два концерти за межами США: обидва в Канаді. Своє перше європейське турне він планував на 1978 рік.

                15. Елвіс обожнював боксера Мухаммеда Алі і подарував йому розкішну накидку для рингу з написом «Народний чемпіон». З кіноакторів найбільше шанував Марлона Брандо і Джеймса Діна.

                16. В 1973 році Елвіс був найбільшим платником податків у США. Підрахували, що впродовж свого життя він заробив 4,5 млрд. доларів.

                17. Знявся в головних ролях у 33 повнометражних фільмах. Його гонорар за роль коливався від 100 тис. доларів за першу стрічку «Кохай мене ніжно» (1956) до 500 тис. доларів плюс 60 відсотків прибутків від прокату за передостанній фільм «Елвіс: ось так воно було» (1970).

                18. Преслі мав репутацію «Казанови рок-н-ролу», але був лише раз одружений з Прісцилою Преслі (перебували в шлюбі з 1 травня 1967 року і до розлучення 9 жовтня 1973 року) і мав лише одну доньку Лізу Марію Преслі (народилася 1 лютого 1968 року).

                19. З численних любовних зв'язків найдовше (з 1972 по 1976 рік) тривав роман із колишньою «Міс штату Теннессі», акторкою та авторкою пісень Ліндою Томпсон.

                20. Коли «бітли» прибули 1965 року з концертами до США, то єдиною особою, з якою вони бажали познайомитися, був Елвіс. Зустріч відбулася 27 серпня, і вони подружилися, хоча Елвіс надалі вважав «бітлів»... поганим прикладом для американської молоді.

                21. Сам Елвіс був великим шанувальником музики британської групи «Лед Зеппелін», і 1973 року познайомився з її членами Робертом Плантом та Джоном Полом Джонсом. Для них Елвіс був ідолом, тому вони спочатку від хвилювання й слова не могли вимовити. Плант спромігся лише зауважити, який у Елвіса красивий годинник. «Король», не роздумуючи, віддав Планту свій золотий годинник з діамантами за п'ять тисяч доларів, а натомість отримав його простенький наручник за 10 доларів. Лід було зламано і вони стали друзями. Елвіс кілька разів запрошував музикантiв «Лед Зеппелін» на свої концерти і резервував їм найкращі місця в залі.

                22. Помер 16 серпня 1977 року в місті Мемфіс, штат Теннессі, від серцевої аритмії та низки інших хвороб, спричинених залежністю співака від медпрепаратів, передусім стимуляторів та антидепресантів. Потерпав від хронічного безсоння. Медексперти під час автопсії знайшли в його крові сліди десяти медпрепаратів.

                23. Вважають, що Елвіса «загнав у могилу» його особистий лікар Джордж Константін Нікопулос, який лише впродовж 1977 року виписав своєму пацієнту приблизно 10 тис. рецептів на придбання снотворного, амфетамінів, барбітуратів, наркотичних засобів та гормональних препаратів.

                24. Елвіса поховали в родинному склепі в Мемфісі 18 серпня 1977 року. Але вже 29 серпня троє чоловіків здійснили невдалу спробу викрасти тіло зі склепу. Після цього інциденту батько померлого Вернон отримав від влади Мемфіса дозвіл перепоховати залишки тіл Елвіса та його матері Гледіс в Саду медитацій на території родинного маєтку «Грейсленд», де вони перебувають під постійною охороною. Перепоховання відбулося 2 жовтня 1977 року.

                25. Книга, яку Елвіс читав на момент смертельного серцевого нападу, мала назву «Наукові пошуки обличчя Ісуса». Його улюбленою книгою була Біблія.

                26. Після смерті Елвіса його маєток «Грейсленд» в Мемфісі став святинею для шанувальників. «Грейсленд» є другим за кількістю відвідин туристами будинком, щороку дає Мемфісу прибуток в 150 млн. доларів. Першість за Білим домом у Вашингтоні.

                27. Елвіс Преслі був настільки різноплановим виконавцем, що його прізвище занесене до всіх трьох існуючих в США «Залів слави»: рок-н-ролу, музики кантрі та музики госпел.

                28. Пошта США започаткувала 1993 року серію марок із портретами легенд рок-музики та блюзу. Першою з'явилася 8 січня 1993 року (на 58-й день народження співака) марка з портретом Елвіса номіналом 29 центів. Вона розійшлася найбільшим накладом за всю історію пошти США.

                29. У липні 2005 року телеканал «Діскавері» організував голосування з метою визначити 100 найвидатніших американців за всю історію США. Елвіс посів восьме місце, за президентами Рональдом Рейганом, Авраамом Лінкольном, Джорджем Вашингтоном, Біллом Клінтоном, Джорджем Бушем-старшим,Бенджаміном Франкліном та громадським діячем Мартіном Лютером Кінгом.

                30. Елвіс має найбільший культовий статус з усіх померлих рок-зірок. За щорічними списками часопису «Форбс», заробляє 40—50 млн. доларів щороку.

  • Огидні і прекрасні

    У Нью–Йорку відбулася одна з найулюбленіших подій шоу–бізнесової тусовки — церемонія вручення премії MTV Video Music Awards, заснованої найпопулярнішим музичним телеканалом у світі. Уперше подію такого масштабу організували в Брукліні, і незважаючи на «непрестижний» статус цього району, дійство було справді вражаючим. >>

  • Ольга Куриленко: Мені ніколи не спадало на думку зірватися

    Цілком можливо, що за кілька років світ перестане асоціювати Ольгу Куриленко винятково з дівчиною Бонда: сьогодні вона задіяна у кількох проектах всесвітньо відомих режисерів, що дає їй надію вийти за рамки образу статичної красуні. Сміливо припускаю, що у майбутній біографії актриси буде глава, в якій описуватиметься, що змінити амплуа їй дозволила робота у фільмі дебютантки Міхаль Боганім «Земля забуття» (картина виходить на екрани кінотеатрів України 26 квітня): Ольга грає молоду жінку, яка не може забути про трагедію, що сталася в її житті під час вибуху на ЧАЕС. Актриса сама вийшла на проект маловідомої режисерки. «Від когось Ольга довідалася, що існує сценарій фільму про Чорнобиль, і зацікавилася ним, — розповідала в інтерв’ю «УМ» Міхаль. — Оскільки я знімала до цього документальне кіно, то мені не йшлося про те, щоб залучити до роботи над фільмом відомих акторів. Але коли зустрілася з Ольгою і поговорила з нею, то зрозуміла, що вона підходить на цю роль».

    Незважаючи на те, що українка працює з такими великими, як Деніел Крейг, Терренс Малік, Том Круз, їй вдається залишатися «земною». «Особливі прикмети» цієї знаменитості: скромність, виваженість, працьовитість. Хоча, можливо, у майбутньому ми дізнаємося про недитячі інтриги, завдяки яким, а не лише екзотичній красі, Куриленко пробиралася на вершини Голлівуду, проте в інтерв’ю «УМ» Оля постала саме такою. За її словами, вона не по­требує «зіркової свити»: у неї немає менеджера, асистента, водія, публіциста. «Свою кінокар’єру я будую сама. Для простої поради мені достатньо мого асистента», — стверджує Куриленко. >>

  • Ковток води

    Лікарі, які робили розтин тіла співачки Уїтні Х’юстон, виявили в її легенях воду. Така остання новина із закулісся раптової смерті американської зірки поп– та соулмузики. >>

  • Хай живе королева!

    Цьогорічна, 58–ма, церемонія вручення найвищих американських музичних нагород «Греммі», яка відбулася в Лос–Анджелесі у ніч із неділі на понеділок за київським часом, пройшла під знаком жалоби. Напередодні у своєму готельному номері була знайдена мертвою славетна співачка Уїтні Х’юстон, яка мала виступити на цій церемонії, тож вечір фактично перетворився на вшанування її пам’яті. Спершу організатори навіть думали взагалі скасувати захід, але родина Х’юстон попросила цього не робити. Проте в програму церемонії було внесено зміни. >>

  • Король переміг Цукерберга

    Цьогорічна, 83–тя, церемонія нагородження премією Американської кіноакадемії виявилася чи не найбільш передбачуваною з початку сторіччя. В усіх головних номінаціях «Оскар» отримали фаворити, та й решта переможців критиків не здивували. >>

  • Німецька ПОПелюшка

    Змагання, в тому числі й музичні, привабливі несподіванками. Цьогорічне «Євробачення» подарувало дуже симпатичний «сюрприз»: перемогу звичайної німецької дівчини, вчорашньої школярки, яка, не маючи змоги похвалитися вокальними даними чи особливим музичним талантом, підкорила Європу своєю щирістю і простотою. Німеччина стоїть на вухах і носить Лєну Майєр–Ландрут на руках, продюсер на хвилі цієї ейфорії пропонує відправити її на «Євробачення» й наступного року, а сама тріумфаторка зітхає: мовляв, усе це приємно, але коли ж їй тепер навчатися? >>