Нога, рука i забитi м’ячi

17.08.2007
Нога, рука i забитi м’ячi

Александр Циклер забиває єдиний м'яч у ворота «Шахтаря». (Фото РЕЙТЕР.)

                Як би керівництво українського футболу не розкручувало наш внутрішній чемпіонат, справжньою оцінкою рівня вітчизняних клубів вболівальники завжди вважали виступ на європейській арені. До вирішальних відбіркових матчів Ліги чемпіонів вітчизняні гранди підійшли у різному настрої. Гра і результати «Динамо» викликають лише смуток у прихильників «біло-блакитних», а «Шахтар» турнірною дистанцією крокує доволі впевнено. Проте у зустрічах «на Європі» позавчора краще виступили кияни.

 

Поступово і зі скрипом

                І причина тут не в тому, що чемпіони України набирають спортивну форму й прискорюють хід. Відверто кажучи, динамівцям пощастило із суперником. Цей висновок можна було зробити уже за грою боснійського клубу «Сараєво» у другому колі кваліфікації, де воно ледь проповзло крізь бельгійський «Генк». Позавчора також кидалося у вічі, що клас київських виконавців вищий, ніж у суперників, але злагоджених командних дій підопічні Анатолія Дем'яненка так і не продемонстрували.

                Вирішальним став один із моментів у дебюті поєдинку, коли узбек Шацьких, якому тренер вирішив віддати перевагу перед Клебером у стартовому складі, вправно підставив ногу в штрафному майданчику. Як і в грі з «Дніпром» у національній першості, «Динамо» ударно провело половину першого тайму, а потім на полі спостерігалася невиразна гра, яка навряд чи когось задовольнила. Керівництво ж київського клубу вважає, що на даному етапі головним є позитивний результат. Проблема лише в тому, що не видно, за рахунок чого чемпіони збираються додавати, щоб не стати хлопчиками для биття у груповому турнірі Суперліги, як це сталося торік.

                Дем'яненко продовжив експерименти із стартовим складом. Знову повернув до нього бразильця Майкла, а в пару з Діакате у центрі оборони виставив Гавранчича, щоправда, міцнішою вона від цього не стала. Якби на місці боснійців опинився той же «Зальцбург», то, ймовірніше за все, проблем у «біло-блакитних» виявилося б значно більше. Добре, що хоча б Шовковський цього дня зіграв надійно, по-справжньому врятувавши команду від голу на 72-й хвилині. Полегшити собі домашнє завдання українці могли б у кінцівці, але Майкл поцілив у стійку воріт. І хоча «Динамо» начебто зробило непоганий заділ перед повторним матчем, не варто забувати, що попереду воно лише на один гол, а це не так і багато.

Рука Чигринського на руку Бога не потягнула

                Опонент срібного призера української першості виглядав солідніше вже з огляду на імена, які вдалося залучити під свої прапори спонсорам австрійського «Зальцбурга». Щоправда, більшість футболістів уже можуть відвідувати клуб «Для тих, кому за 30», але принаймні досвіду їм не позичати, як і знаменитому італійському тренерові Джованні Трапаттоні.

                На штучному газоні заповненого вщерть стадіону в місті Моцарта боротьба виглядала привабливішою для глядача, ніж у Сараєві. Але й тут був забитий лише один м'яч, на жаль, у ворота української команди. Квінтесенцією помилок капітана «Шахтаря» Дмитра Чигринського в останніх матчах стали його невдалі дії при кутовому господарів, коли він незграбно підставив руку під м'яч, що пролітав повз нього. Колишній форвард і капітан «Баварії» Александр Циклер з 11-метрової позначки не схибив.

                Більше м'ячем володіли гості, в рядах яких з'явився бразильський новачок Ілсіньйо, але гостроти їхнім діям бракувало. Натомість Фонлантен ледь вдруге не засмутив донеччан, але П'ятов зумів переправити снаряд, що летів у кут воріт, у штангу. По перерві гірники намагалися нагнітати атмосферу біля воріт «Зальцбурга», але кiлька своїх гарних шансів не використали. Рац з бездоганної позиції промазав, потім Гладкий трохи завагався з ударом з незручного становища, а італієць Лукареллі поки що далекий від оптимальних кондицій, що потрібні «Шахтарю» уже зараз. Бо інакше можна й не обіграти вдома чемпіона Австрії й не дістати таку бажану путівку до Суперліги.

Один Воронін за всіх

                В інших матчах середи взяли участь двоє українців. Андрій Воронін тріумфально повернувся до стартового складу «Ліверпуля», забивши вирішальний м'яча у двобої в Тулузі. Лише на 78-й хвилині його замінив зірковий іспанський форвард Фернандо Торрес. Неповну зустріч провів у московських «Лужниках» і Максим Калиниченко, який вийшов на заміну в дуелі «Спартака» й «Селтіка» на 74-й хвилині, коли вже відбулися обидва голи.

                Головною сенсацією перших матчів стала перемога празької «Славії» в Амстердамі. А от інша команда зі столиці Чехії, «Спарта», поступилася вдома англійському «Арсеналу». Що цікаво, проти своїх колишніх одноклубників у формі лондонців виступав капітан чеської збірної Томаш Росицьки.

                Відчайдушну боротьбу за потрапляння у Лігу чемпіонів продовжує білоруський БАТЕ. Команда з Борисова звела внічию домашній поєдинок з румунською «Стяуою», яка познущалася минулої осені над київським «Динамо». Але для здійснення мрії білорусам доведеться спробувати виграти у Бухаресті, що виглядає доволі складною задачею.

 

ТАБЛО

Кубок чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд (перші матчі).

Результати середи:

«Зальцбург» (Австрія) — «Шахтар» (Україна) — 1:0

Зальцбург. Стадіон «Вальс-Зіценхайм». 30 000 глядачів.

Арбітр — Дамір Скоміна (Словенія)

                «Зальцбург»: Охс, Дудич, Карбоні, Ковач, Циклер (Локвенц, 84), Фонлантен (Пітак, 90), Міямото, Штайнхофер, Секаг'я, Ляйтгеб, Ауфхаузер.

                «Шахтар»: П'ятов, Срна, Кучер, Чигринський, Рац, Фернандіньйо, Дуляй, Ілсіньйо (Левандовський, 82), Гладкий, Жадсон (Вукич, 69), Брандао (Лукареллі, 73).

                Попередження: Ауфхаузер, 35; Ковач, 49; Дудич, 51; Циклер, 65 — Срна, 37; Ілсіньйо, 52.

                Гол: Циклер, 11 (пен.).

* * *

«Сараєво» (Боснія і Герцеговина) — «Динамо» (Україна) — 0:1

Сараєво. Стадіон ім. Асіма Ферхатовича. 25 000 глядачів.

Арбітр: Алон Єфет (Ізраїль).

                «Сараєво»: Алаім, Башич, Шараба, Мілошевич, Мухаремович, Джакмич, Гружич, Максимович, Бучан (Туркович, 57), Хаджич (Репуж, 46), Ращич (Мешич, 66).

                «Динамо»: Шовковський, Діакате, Ребров (Бангура, 82), Корреа, Майкл, Шацких (Клебер, 67), Михалик, Гусєв (Нінкович, 63), Несмачний, Гавранчич, Маркович.

                Гол: Шацьких, 12.

                Попередження: Мухамерович, 60; Шараба, 82; Максимович, 90 — Михалик, 47; Діакате, 53

* * *

«Спарта» (Чехія) — «Арсенал» (Англія) — 0:2 (Фабрегас, 72; Глєб, 90+1)

«Тулуза» (Франція) — «Ліверпуль» (Англія) — 0:1 (Воронін, 44)

«Севілья» (Іспанія) — АЕК (Греція) — 2:0 (Фабіано, 48; Кануте, 68)

«Цюріх» (Швейцарія) — «Бешикташ» (Туреччина) — 1:1 (Альфонс, 90 — Дельгадо, 4)

«Фенербахче» (Туреччина) — «Андерлехт» (Бельгія) — 1:0 (Алекс, 32)

«Аякс» (Голландія) — «Славія» (Чехія) — 0:1 (Калівода, 75 (пен.))

БАТЕ (Білорусь) — «Стяуа» (Румунія) — 2:2 (Радьков, 43 Близнюк, 90 — Гоян, 58; Діке, 84)

«Тампере» (Фінляндія) — «Русенборг» (Норвегія) — 0:3 (Коппінен, 19; Коне, 21, 81)

«Спартак» (Росія) — «Селтік» (Шотландія) — 1:1 (Павлюченко, 42 — Хартлі, 21)

«Вердер» (Німеччина) — «Динамо» (Зг, Хорватія) — 2:1 (Угу Алмейда, 46; Д. Єнсен, 85 — Балабан, 45)