Українці обирають гривню

16.08.2007
Українці обирають гривню

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

                У київських «обмінках» стало важко купити євро. Цю проблему несподівано для себе відкрило багато мешканців столиці, які збираються подорожувати Європою. Минулого тижня одна із авторів матеріалу зіткнулася із ситуацією, коли у чотирьох з п'яти обмінних пунктiв поблизу метро Петрівка євро узагалі не було. Дивно, невже українці почали масово скуповувати європейські грошові знаки, боячись подальшого падіння курсу долара? Але чи вигідно робити це саме зараз? Чи варто сподіватися, що долар поверне свою позицію? Експерти переконують, що низьким курс американської грошової одиниці буде недовго.

 

«Зелень» опаде не скоро

                Долар є тією валютою, до якої неформально прив'язують гривню. Тому між ними є певна залежність. Так, якщо долар слабшає до євро, то і гривня разом з ним. Чи вигідне таке коливання Україні — питання суперечливе. «З одного боку, коли долар на світовому валютному ринку падає по відношенню до інших основних валют швидше, ніж по відношенню до гривні, то гривня через це додатково знецінюється, а з нею й доходи українців», — каже заступник голови правління банку «Контракт» Сергій Олексієнко. З іншого ж, така ситуація допомагає вітчизняному експорту. «Не в останню чергу завдяки такій курсовій протекції експорт зріс за останні півроку на 30 відсотків», — розказує радник голови Національного банку України Валерій Литвицький.

                Однак чи варто українським вкладникам і далі довіряти американській валюті? Думки експертів розходяться. «На відміну від долара, позиція євро поступово змiцнюється. І довгострокові перспективи європейської валюти — значно кращі, ніж американської», — впевнений президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. Водночас він додає, що сьогодні мати частину вкладів у доларах таки треба. Однак експерт радить поступово переводити «американських президентів» у європейських діячів культури. Він переконаний, що з точки зору довгострокової перспективи долар є невдалою валютою для накопичення. «Це не та валюта, у якій можна зберігати свої кошти», — зауважує президент АУБ. «Взагалі, українцям не слід настільки сильно прив'язуватися до американської валюти», — переконаний Олександр Сугоняко. У доларах експерт радить тримати близько 10 відсотків накопиченого капіталу, поступово зменшуючи цей показник. «Пару років тому ми говорили, що 20-30 відсотків можна тримати в доларах», — додає він. Тобто існує тенденція до поступового витіснення цієї валюти.

                Протилежної думки притримується Валерій Литвицький: «Я вважаю, що найближчим часом значного послаблення долара не слід очікувати. Але його незсхідна тенденція з певними корекціями можлива». Радник голови Нацбанку впевнений, що деякий час долар ще буде знижуватися, але недовго. Він погоджується із тими експертами, які вважають, що довгострокові перспективи американської економіки є досить сильними. «Середньострокові, в принципі, теж хороші, але поточні виглядають так, що курс долара істотно не зростатиме», — поділився з «УМ» Валерій Олексійович.

                Погоджується з ним і Сергій Олексієнко. «Не варто піддаватися паніці, якщо якась валюта починає стрімко падати, як це часто стало траплятися з доларом. Долар має шанси суттєво покращити свої позиції», — переконує експерт. Адже нацбанки всіх провідних країн, які значну частину свої коштів зберігають у доларах, не допустять його справді обвального падіння на світовому ринку.

Євро на каруселі. Можливо, нагорі

                Водночас експерти відзначають, що європейська валюта наразі стабільніша за американську. У певні періоди падіння євро щодо долара цілком можливі. Однак курс євро є відносно незалежним від долара. «Звичайно, це не означає, що євро постійно зростатиме, але навряд чи слід очікувати систематичного зниження вартості євро — так, як ми це спостерігаємо відносно долара», — каже пан Олексієнко. У будь-якому разі, євро — не надто поширена валюта в Україні. А нинішнє зростання попиту з боку населення на готівкові євро трохи зрушать цю традицію, вважає експерт, «але говорити про те, що євро стане основною валютою заощаджень українського населення замість долара США, я б не став». Однак президент АУБ погоджується, що можлива відсутність євро в пунктах обміну — сезонне явище. «Це пов'язано з літом і з необхідністю їхати за кордон, у тому числі й у Європу. А там, без сумніву, євро користується значно більшою популярністю, ніж долар», — зазначає він.

                Суть нинішньої ситуації не у тому, що євро переживає свій пік. Швидше, долар — своє падіння, і через це зростає євро. «Загалом же європейська економіка досить стабільна: там значно менше проблем, ніж в американській. Тому коливання євро стосовно долара це одне, а що стосується стабільності фінансової макроекономічної ситуації, то Європа виглядає привабливіше», — впевнений Олександр Сугоняко.

                Євро, так само як й інші валюти, розвивається циклами. Але ніхто не зможе сказати точно, коли буде пік, а коли максимальний спад. «Я нагадаю, що у 1999 році, коли було офіційно введено євро, його співвідношення з доларом становило 1,1 долара за євро. Сьогодні — 1,38. Але ж у 2000 році було лише 88 центів!», — каже радник голови Нацбанку. Сьогодні ж населення тримає у євро всього 10 відсотків заощаджень. А решту — 90 відсотків у інших валютах, додає експерт.

Обирай вітчизняне!

                Однак усі опитані нами експерти не радять гнатися за «іноземкою». «Єдина валюта, в якій однозначно варто мати збереження — це гривня. Адже її перспективи на найближчий рік не гірші, ніж євро», — впевнений Олександр Сугоняко. З ним погоджується і Валерій Литвицький. На його думку, пiдстав безліч. «Перш за все, гривня дає сьогодні найбільший депозитний відсоток. Зараз вона стабільніша за всі роки свого існування: її базове значення не змінюється з 2005 року. Якщо взяти коливання гривні на міжбанківському ринку, то воно не перевищує 0,5—0,6 відсотка», — перелічує експерт. Саме тому більшість людей вiдкриває рахунки у гривнях. Як резутьтат, чотири місяці поспіль в Україні іде дедоларизація — попит на гривню зростає. «У національній валюті — близько 60 відсотків вкладів», — додає пан Сугоняко.

                «Також не слід нервуватися тим, хто тримає заощадження в американській валюті — хай у ній і тримає», — радить Валерій Литвицький. Доларові вклади були дуже популярними в 2004—2006 роках. Тому й досі більшість коштів вкладників у банках зберігається в доларах. «Нові депозитні рахунки відкривають переважно у гривні, а також у євро. Утім чимало є й нових доларових вкладів», — повідомив Сергій Олексієнко.

                Радник голови Нацбанку, зi свого боку, вважає, що зараз доцільно мати 15 відсотків вкладів у доларах, ще 15 у євро, а решту — у гривнях. «Ті, хто послухається моєї поради, залишаться у виграші й уникнуть різноманітних ризиків. Адже ці дві валюти взаємозалежні: якщо впаде, наприклад, долар — то підніметься євро, і навпаки. Якщо впаде євро — подорожчає долар», — переконаний він.

Соломія СКОРИК,
Валентина ЯРЕМКО.