Дорога ти моя Україно!

15.08.2007
Дорога ти моя Україно!

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

                Кожен похід на ринок чи в магазин дарує неприємні відкриття: більшість продуктів дорожчає! Експерти засмучують остаточно, прогнозуючи підвищення цін чи не на основні в Україні продукти харчування, навіть так звані сезонні, які влітку завжди коштували менше. Так, м'ясо, молоко, сир та яйця у липні підскочили в ціні на 40 відсотків, а здоба найближчим часом подорожчає удвічі.

 

Почому ласощі для свині?

                За липень ціни на м'ясопродукти в Україні виросли майже в півтора раза. А за даними Держкомстату, минулого місяця м'ясо та м'ясопродукти вроздріб подорожчали на 1,9 відсотка. Так, на столичних ринках яловичину й свинину можна купити по 28—40 гривень за кілограм замість звичних для киян 25 гривень. Не відстають і регіони. Наприклад, на Дніпропетровському оптовому ринку кілограм свинини коштував 38 гривень.

                М'ясо подорожчало й у магазинах та супермаркетах. Місяць тому кілограм яловичини можна було купити за 28 гривень, зараз така покупка обійдеться в 37. За інформацією представників мережі супермаркетів «Сільпо», за період з квітня по липень цього року вартість свинини в продажу виросла на 7 гривень за кілограм, яловичини — на 2,5 гривні.

                Продавці кажуть, що підняли розцінки через збільшення закупівельних цін заготівельниками. Мовляв, м'ясокомбінати тепер приймають сировину по 10 гривень замість семи. Однак, якщо не збільшити закупівельні ціни, то розводити свиней буде невигідно селянам: прибуток не перекриє витрати.

                Так, Полтавський м'ясокомбінат за останній місяць підвищив закупівельну ціну на живу худобу в середньому на три гривні. «Раніше ми купували худобу з розрахунком 5—6,5 гривні за кілограм, тепер платимо 8—9 гривень», — відзначив начальник планово-економічного відділу м'ясокомбінату Микола Ганжа. Як результат — підприємство підвищило ціни й на свою продукцію. «Наші ковбаси подорожчали приблизно на ті ж три гривні за кілограм», — уточнив він.

                М'ясо дорожчає не тільки через повальне скорочення поголів'я худоби, переконують експерти. Не останню роль тут зіграли корми. І це не дивно, адже комбікорми становлять близько 60—70 відсотків раціону свині. Тож природно, що їхнє подорожчання змушує дрібні господарства скорочувати поголів'я худоби.

                Чи робитиме в цій ситуації щось держава? Звичайно — вона втрутиться. «Губернатори» кажуть, що їм сьогодні недостатньо важелів та повноважень. Тож ми вирішили надати їм можливість урегульовувати рентабельність та рівень торговельної надбавки на певні види продукції», — сказав віце-прем'єр-міністр Віктор Слаута. Повний перелік продуктів віце-прем'єр не уточнив. Тільки відзначив, що місцеві органи влади отримають можливість перевіряти надбавки та рентабельність, наприклад, деяких сортів ковбаси, сметани, масла.

А яєчка залишилися тільки золоті...

                Стрімке подорожчання сировини спонукає правління Шосткинського молочного комбінату переглянути ціни на продукцію, каже директор комбінату Людмила Рудакова. За її словами, з початку літа ціни на молоко зростають щомісяця в середньому на п'ять відсотків. Якщо сезонне подорожчання сировини звичайно починається у вересні, то цього року гострий дефіцит молока викликав істотне підвищення цін уже в липні. Прогнозувати, коли й наскільки подорожчає продукція підприємства, визначити важко, каже пані Людмила. Але директор відзначила, що не тільки їй, а й іншим керівникам компаній молокопереробної галузі ціни на продукцію все-таки доведеться піднімати. «У собівартості сирів 60 відсотків займає ціна сировини, тому подорожчання продуктів нам не уникнути», — сказала вона.

                Однак насправді жорстко боротися за сировину виробникам доведеться восени. Більшість молокопереробних заводів цього року істотно збільшили виробництво продукції. А поголів'я корів почало зменшуватись ще після закриття для вітчизняних молочарів російського ринку. Отже, поголів'я корів скоротилося у порівнянні з даними на початок червня минулого року на 8,5 відсотка.

                Зараз же собівартість молока виросла в півтора раза. Виробники пов'язують це зі зростанням цін на зерно, корм, електрику й паливо. Ще одна причина — спекотне й посушливе літо, адже в таку погоду корови дають менше молока, пояснюють фермери. На підприємствах кажуть: якщо не піднімати закупівельні ціни, виробники просто закинуть цей бізнес. «Виробництво молока сьогодні стає нерентабельним. Адже дорожчають газ, бензин і, природно, корм. А це найосновніше, що потрібно для отримання нормального, якісного молока», — відзначає комерційний директор ТОВ «З-Транс» Самвел Кутузян. За його словами, закупівельні ціни на молоко зростатимуть і надалі. До кінця серпня вони можуть піднятися до двох гривень за літр. «Це, безумовно, вплине на споживача: як у закупівлі, так і в переробці молоко дорожчатиме. Сьогодні відсотків на тридцять виросла сама ціна переробки. Не кажучи про доставку й інше», — переконує Кутузян. Відповідно до його прогнозу, вже до кінця серпня літр молока коштуватиме на 40—60 копійок дорожче. Слідом за цим подорожчають і сири.

                Ще менш оптимістичні прогнози щодо вартості яєць. За два місяці відпускна ціна виросла з 3,2 до 4,2 гривнi за десяток. До кінця року вона може сягнути навіть п'яти гривень. А якщо ще й урожай «підкачає», то десяток можна буде придбати за сiм гривень. Водночас у Міністерстві аграрної політики запевняють, що ціни рости не будуть.

                За словами заступника міністра аграрної політики Ярослава Гадзала, це почалось із того, що одна з провідних компаній-виробників яєць підвищила відпускні ціни на свою продукцію. Основною причиною вона називала подорожчання фуражного зерна, що становить 70 відсотків від собівартості виробництва яєць. «Однак ми провели консультації з керівниками компанії. І вони визнали, що необгрунтовано підняли ціни на яйця», — переконує заступник міністра.

Хліб для бідних і багатих

                Тим часом слідом за м'ясом у регіонах знову дорожчає хліб. Наприкінці липня хлібокомбінат «Салтовський», один із трьох найбільших виробників Харківської області, підняв ціни на свою продукцію. За інформацією Держінспекції з контролю за цінами, незважаючи на адміністративний вплив уряду, в липні ціни на хліб у цьому регіоні піднялися на 5—20 відсотків.

                За словами Андрія Руденка, директора «Салтовського», продукт дорожчає через зростання виробничих витрат. «Подорожчання борошна стало останньою краплею в цій ситуації. Підвищилися витрати на виплату заробітної плати. Подорожчали газ і електрика — практично на 20—30 відсотків», — пояснює директор хлібокомбінату.

                Ціни на здобні сорти хліба, в яких використовуються різні харчові добавки, збільшилися на 3—10 відсотків, каже заступника голови Харківської облдержадміністрації Віктор Звєрєв. Подорожчали також хлібобулочні вироби, які випікають із борошна вищого гатунку. Однак причину чиновник вбачає у зростанні цін на продовольче зерно високої якості. «Ціни на соціальні сорти хліба будуть стабільними», — запевнив голова облдержадміністрації Арсен Аваков, коментуючи ситуацію з цінами на хліб. Але для того, щоб ціни на соціально значимі сорти хліба не зростали, а підприємства залишалися рентабельними, пекарі планують удвічі збільшити ціни на комерційні сорти хлібобулочних виробів, повідомив голова Всеукраїнської асоціації пекарів Володимир Слабовський.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>