Києв «дорвався» до чужих ворiт

14.08.2007
Києв «дорвався» до чужих ворiт

Нині гравці «Арсеналу» вище у таблиці за динамівських зірок. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Позаду залишилася третина першого кола змагання елітних клубів країни. Але з огляду на продовження нашого «гумового» трансферного періоду до кінця літа повне уявлення щодо кадрового потенціалу команд можна буде одержати лише восени. З іншого боку, максимальний показник набраних очок у «Дніпра» і мінімальний у «Нафтовика» теж про щось та свідчать. Принаймні очна зустріч команд iз полюсів турнірної таблиці підтвердила, що певний розподіл суперників за ранжиром уже відбувся.

      Підопічні Олега Протасова довели, що запаморочення від красивих перемог над більш багатими клубами (проте — не лідерами) їм не загрожує. Приклад партнерам подав Сергій Назаренко, який перед матчем одержав приз найкращого гравця попереднього чемпіонату, а вже за 15 хвилин цілком зібрано поставився до першого свого прицільного удару і відразу відкрив рахунок. Дніпропетровці спокійно контролювали процес здобуття запланованих очок, тоді як команду з Сумщини не змогли погнати вперед навіть вигуки вболівальників на «Метеорi». Наставник «нафтовиків» Сергій Шевченко після гри заявив, що 0:2 для його команди — це ніби нічия, чим визнав, що у підопічних, окрім характеру, який не дозволив програти більш відчутно, нічого не відповідає рівню вищої ліги.

      Утретє в історії аутсайдер не може забити у п'яти стартових матчах. А «Дніпро» вперше розпочав з максимального очкового здобутку на такому відрізку турнірної дистанції. Ймовірність, що комусь iз двох наших «грандів» доведеться забути про Лігу чемпіонів, стає дедалі більшою. Статистики пригадують, що команда, яка стартувала з п'яти перемог (тричі «Шахтар» і двічі «Динамо»), ніколи нижче другого місця не опускалася.

      Конкуренти «Дніпра» у боротьбі за «золото» (час уже звикати до такої постановки питання) знову неприємно здивували своїх прихильників, хоча й отримали по три очки.

      «Динамо» здобуло першу перемогу в сезоні на вулиці Лобановського у Запоріжжі. Щоправда, своєю грою при цьому не вразило ні шанувальників, ні фахівців. Команда Анатолія Дем'яненка, учня Метра, не виглядає збалансованим колективом, що тримає руку на пульсі подій і чітко дотримується обраного плану на гру. Тривають пошуки оптимального сполучення захисників (у п'ятьох іграх до квартету оборонців потрапляло вже дев'ять гравців). Тож навіть запорізький «Металург», який відчуває певні проблеми у нападі, поступився іменитим гостям за гольовими моментами з рахунком лише 2:3. Вирішальним у матчі стало майстерне виконання штрафного удару з 30 метрів Марковичем та помилка голкіпера Постранського. Дем'яненко визнав, що це був єдиний удар із далекої відстані, хоча він вимагає бити частіше. Не виключено, що цілісного уявлення про гру «Динамо» не можна скласти через бажання керівництва «біло-синіх» щось приховати від ока боснійських «розвідників», адже вже завтра кияни гратимуть у кваліфікації Ліги чемпіонів у Сараєві.

      «Шахтар» двічі за тиждень перевірив своїх уболівальників на психологічну стійкість. «Пюнік» та «Ворскла» — не ті команди, щоб виривати в них вольові мінімальні перемоги на домашній арені. І все ж донеччани, на відміну від столичних конкурентів, діють більш упевнено в собі, а тренер вміє робити ефективні заміни і має у боєкомплекті запасних і нових гравців, здатних швидко адаптуватися до командного стилю. У грі з полтавчанами дебютував бразилець Ілсіньйо і справив приємне враження у співпраці з «господарем» правого флангу Срною. Нарешті показав, що вміє «бачити» поле і Луїc Адріано, коли після навісу елегантно скинув м'яч головою Фернандіньйо, який і зрівняв рахунок. Перемогу ж господарям знову приніс Гладкий, який забив восьмий гол у восьми матчах за нову команду.

      Проте у «гірників» несподівано з'явилася інша проблема — стабільні помилки Чигринського. Саме «обрізка» капітана дозволила Грумичу вийти сам на сам з П'ятовим і відкрити рахунок. Окрім того, як і у зустрічі з вірменами, центральні захисники «Шахтаря» залишають без нагляду гравців під час навісів. На останніх секундах Джуричичу не вистачило кількох сантиметрів, щоб встановити нічию. Завтра в Зальцбурзі ризиковано буде надавати супернику такі моменти, бо майстри калібру Локвенца, Циклера чи Яночко свої нагоди реалізовують частіше.

      У турі також була ще вимучена перемога «Чорноморця» над «Зорею» (одесити забили перший м'яч у чемпіонаті з гри), бойові нічиї у Львові та Кривому Розі, де у героях були голкіпери, але окрасою українського футбольного уїк-енду стали перемоги «Арсенала» та «Металіста». Олександр Заваров після гри жартома сказав, що тепер не знатиме, як вирішувати проблему з форвардами, адже всі сім голів закарпатцям забили нападаючi. Взагалі ж наставник «канонірів» після фіаско в рідному Луганську зробив суттєві зміни в лінії захисту, поставив у «рамку» Деонаса замість Реви, який вже встиг пропустити вісім голів, та випустив у стартовому складі відразу трьох нападаючих. Знову підтвердив селекційний успіх керівників «Арсеналу» своїми діями Жиль Жоземар. Бразилець у суботу відзначився п'ятьма гольовими передачами, що є рекордом вищої ліги. Перемоги ж з рахунком 7:0 у нашій еліті не було з 11 листопада 2004 року. Ефектну гру другої за рангом столичної команди мали змогу оцінити й київські шанувальники, яких уже на трибунах з'явилося значно більше, ніж на попередніх матчах «канонірів».

      На «своє» третє місце повернувся «Металіст». Чергову появу в Харкові голом відзначив орендований у «Шахтаря» форвард Руслан Фомін. Підопічні Мирона Маркевича чисто переграли не надто стабільну на старті сезону «Таврію», у якої натхненна весняна гра проявляється лише фрагментами.

      Із побаченого за перший місяць чемпіонату та розташування команд у турнірній таблиці випливає закономірність: успіх на старті супроводжує тих, хто дотримується обраної стратегії, кадрової стабільності та перебуває в руках послідовних тренерів.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Вища ліга.

5-й тур

«Дніпро» — «Нафтовик» — 2:0

      12 500 глядачів

      Голи: Назаренко, 15; К. Кравченко, 40

      Вилучення: Карпенко, 68 («Н»)

«Шахтар» — «Ворскла» — 2:1

      16 500 глядачів

      Голи: Фернандіньйо, 54; Гладкий, 79 — Грумич, 32

«Металург» (З) — «Динамо» — 0:1

      12 000 глядачів

      Гол: Маркович, 31

«Карпати» — «Металург» (Д) — 0:0

      14 200 глядачів

«Металіст» — «Таврія» — 3:0

      12 000 глядачів

      Голи: Фомін, 45+1; Антонов, 68; Зезе, 86

«Кривбас» — «Харків» — 1:1

      2 000 глядачів

      Голи: Сачко, 50 — Гунчак, 18

«Арсенал» — «Закарпаття» — 7:0

      4 250 глядачів

      Голи: Селезньов, 10, 38, 80; Деметрадзе, 29, 39; Біто, 71, 90+1

«Чорноморець» — «Зоря» — 1:0

      7 500 глядачів

      Гол: Коритько, 52

Турнірна таблиця:

            І     В     Н     П        М  О

1. «Дніпро» 5     5     0     0     13-3  15

2. «Шахтар» 5     4     1     0     10-2  13

3. «Металіст»     5     3     1     1     9-4   10

4. «Металург» (Д) 5     2     2     1     7-5   8

5. «Харків» 5     2     2     1     4-3   8

6. «Чорноморець»  5     2     2     1     2-1   8

7. «Арсенал»      5     2     1     2     14-8  7

8. «Зоря»   5     2     1     2     7-8   7

9. «Таврія» 5     2     1     2     6-8   7

10. «Металург» (З)      5     2     1     2     2-4   7

11. «Динамо»      5     1     3     1     5-7   6

12. «Карпати»     5     1     1     3     4-4   4

13. «Закарпаття»  5     1     1     3     1-9   4

14. «Ворскла»     5     0     4     1     3-4   4

15. «Кривбас»     5     0     1     4     4-11  1

16. «Нафтовик»    5     0     0     5     0-11  0

      Бомбардири: Гладкий («Шахтар»), Косирін («Металург» (Д)) — 5, Назаренко («Дніпро»), Селезньов («Арсенал») — 4, А. Воробей, Самодін (обидва — «Дніпро»), Гунчак («Харків») — 3.