Фізкультурник — лише один із десятки...

11.08.2007

      Cкептично ставитися до всіляких звітів нас привчили ще за радянських часів. Завдяки вмінню чиновників проводити заходи «для галочки» та сумнозвісному «соціалістичному змаганню» у фізкультурній царині з'являлися неймовірні показники масовості, які наближалися до стовідсоткової позначки. Красива статистика викликала недовіру, бо не відповідала реальності, та й участь у заходах була примусовою. Тепер ніхто нікого не змушує виходити на масовий пробіг чи інше фізкультурне свято, і населення переважно користується своїм правом полежати на дивані замість участі в усіляких спартакіадах. Утім, як відомо, від тривалого лежання утворюються пролежні. І держава повинна якось дбати про оздоровлення нації...

      Позавчора керівництво Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту звітувало про свою роботу у другому кварталі 2007 року. Щодо «фізкультурного» напрямку, то вразила фраза: «Збільшилася до 13,7% кількість населення, охопленого різними видами фізкультурно-оздоровчої роботи». Це ж як потрібно було падати упродовж років незалежності, щоб з ентузіазмом сприймати «збільшення» до такого критично малого показника?

      Недаремно у відомстві Віктора Коржа один із підрозділів звіту має назву «Формування потреби у населення до здорового способу життя». Уже цим ми на державному рівні визнаємо, що чітко сформованої потреби в українців у власному оздоровленні немає. Тобто бажання у кожної людини бути здоровою є, але покладаються люди переважно на медицину.

      Отже, якщо вірити поточному звіту, понад 13 відсотків населення України вдалося охопити оздоровчою фізкультурою завдяки проведенню заходів на кшталт «Рух заради здоров'я», спартакіад серед допризовної молоді, «Мама, тато, я — спортивна сім'я», міжнародної естафети бігунів «Біг — мир — дім — єдність», спартакіади «Повір у себе». У міністерстві також пригадали, що у квітні було проведено місячник «Спорт для всіх — спільна турбота», завдяки якому з'явилося число 20 837 — саме стiльки відремонтовано спортивних майданчиків, на що витрачено 7 млн. грн. Але аргументовано робити висновок про ефективність цієї акції можна було б тоді, якби назвали загальну кількість майданчиків у країні. Є підозра, що тут ми далекі від задоволення реальних потреб населення не лише майданчиками, а й інструкторами.

      Незрозуміло також, про що свідчить надання 129 ліцензій, здійснення 24 перевірок суб'єктів господарювання та підприємництва в регіонах і надання 493 консультацій з питань ліцензування у фізичній культурі й спорту. Кому це цікаво, якщо невідомо, чим завершилися перевірки та чи виявлено порушення?

      У спорті ж вищих досягнень на увагу заслуговують хіба що такі важливі кроки, як впровадження національної системи управління лабораторією Національного антидопінгового центру. Чи були позитивні проби із 518 взятих, міністерство не повідомило.

      У цілому ж, як і раніше, за штампами «проведено», «оцінено», «окреслено» не видно конкретних результатів діяльності...