Презент від довгожителів

07.08.2007
Презент від довгожителів

Завдяки щедрому японському подарунку наші малюки отримають додатковий шанс на життя. (Фото автора.)

      До кінця поточного року в дитячих лікарнях Кіровоградської й Луганської областей з'являться шикарні комплекти медичного устаткування, які не коштуватимуть українській стороні жодного цента. Як повідомляє прес-служба МОЗ України, в комплект входить комп'ютерний томограф, ультразвуковий допплер-апарат, апарат для анестезії, електрокардіограф, монітор спостереження за пацієнтом, рентген-апарат тощо — загалом понад 40 найменувань обладнання найкращих світових виробників вартістю понад 2,5 мільйона доларів США.

      Усе устаткування було закуплене за гроші японського уряду — в рамках підписаної в лютому цього року японсько-української угоди про надання грантової допомоги загального типу в розмірі 453 мільйони японських єн (близько 3,9 мільйона доларів США). Грант використовується для закупівлі сучасного медичного обладнання і безоплатної передачі його українським лікарням. Навіть двоетапне навчання українських медиків та фахівців, які працюватимуть зі складною апаратурою, проведуть японці. Нашій стороні треба буде витратити гроші лише на доставку, установку й запуск устаткування. 

      За проведенням тендерних закупівель необхідного устаткування для дитячих лікарень Кіровоградської й Луганської областей слідкував міністр охорони здоров'я Юрій Гайдаєв, який перебував в Японії на чолі української делегації. У результаті тендера перемогли дві компанії, які представили найбільш якісні пропозиції за найнижчими цінами. Крім того, під час офіційних зустрічей з керівництвом Агентства міжнародного розвитку Японії та з Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні пан Гайдаєв обговорив поставки медичного устаткування для дитячих лікарень Донецької, Дніпропетровської та Харківської областей.

      Нагадаю, що наша країна вже не вперше отримує від Японії дороговартісні подарунки. Уряд країни, в якій мешкають суцільні довгожителі, постійно — починаючи з 1997 року — надає допомогу «чорнобильській» нації. Так, 1999 року Національній філармонії України був переданий японський культурний грант на постачання музичних інструментів. Згодом Національний академічний театр опери та балету України імені Т. Г. Шевченка отримав від японців аудіоустановку, а Львівському державному академічному театру опери та балету імені Соломії Крушельницької дісталося освітлювальне обладнання. Загалом же, як повідомляє прес-служба Мінекономіки, протягом останніх років Японія надала Україні грантову допомогу на загальну суму близько 144,5 мільйона доларів США. Крім того, за рахунок японського гранту загального типу в 2001 році було закуплено медичне обладнання для спеціалізованої дитячої лікарні «Охматдит» — на суму 6,5 мільйона доларів США.