Дем'яненко поступиться місцем Лужному?

07.08.2007

      Напередодні старту нового сезону хтось із футбольних фахівців пожартував, що новий титульний спонсор чемпіонату — це шанс для «Дніпра». Справді, одночасне розташування відомого бренду на футболках клубу та офіційному логотипі національного турніру — непересічне явище. У провідних чемпіонатах Європи подібного бачити не доводилося. Якщо ж без жартів, то, схоже, збіг виявився пророчим. Після четвертого туру всі переконалися, що Донецьк та Київ отримали повноцінного третього конкурента в боротьбі за «золото». При цьому «Динамо» опустилося на небувале для себе 14-те місце, програвши дніпрянам на власному полі. Олег Протасов наочно показав Анатолію Дем'яненку — своєму колишньому колезі по збірній СРСР, що за десять днів до єврокубкового старту кияни мають величезні проблеми з постановкою гри.

      Відтак ще в неділю багато хто чекав повідомлення про зміни на тренерському містку «Динамо». Але одразу після гри Дем'яненко про відставку не заявив, і вчора до вечора офіційних новин із цього приводу не було. За чутками, питання вирішене, і місце «головного» має посісти наразі другий тренер команди — Олег Лужний. Однак у динамівській прес-службі «УМ» запевнили, що в понеділок перестановок чекати не варто.

 

Обійшли, як стоячих

      Багато хто з уболівальників «Динамо» сподівався, що дніпропетровських «вискочок» поставлять на місце саме в Києві, і підопічні Дем'яненка здобудуть першу перемогу в чемпіонаті в четвертому турі, на переповненому стадіоні ім. Лобановського. Гол Сергія Реброва і взагалі перші 25 хвилин недільного матчу ніби підтверджували такі очікування. Господарі попервах виглядали злагодженою машиною, яка замінила деякі деталі свого механізму. Дискваліфікованого Несмачного замінив Федорів, у центрі оборони з'явився досвідчений Ващук, який на початку кілька разів «виключав» із гри настирливого екс-донеччанина Воробея. До середини першого тайму нічого не віщувало повного ігрового фіаско киян. Що сталося згодом, знає, мабуть, лише Олег Протасов — його команди традиційно вміють мислити на полі та робити висновки зі змін ситуації.

      Ось і цього разу Сергій Назаренко та його партнери у середній лінії спокійно і без зайвої метушні перебрали ініціативу на себе. Настільки невимушено гостям вдалося це зробити завдяки багаторічній зіграності та традиційній динамівській звичці скидати оберти після забитого голу та переходу до гри на контратаках. Дем'яненко не врахував, що колективну швидкість, яка є визначальною для швидкого переходу від оборони до нападу, має забезпечувати високий рівень взаєморозуміння. Чи є воно сьогодні у чемпіонів України, які після кожної з попередніх нічиїх змінювали у стартовому складі п'ятьох-шістьох чоловік?! Тому епізод, коли господарі на 8-й хвилині розіграли класичну контратаку Гусєв — Корреа — Ребров і капітан «Динамо» в один дотик реалізував вихід віч-на-віч із Старцевим, так і залишився одиничним епізодом. Натомість «контра» у виконанні гостей справді виглядала відпрацьованою і швидкісною. «Катали» дніпропетровці киян і в «академічній» грі, оскільки були більш рухливими і не менш технічними, ніж важкуватий Рінкон, Корреа та Гіоане.

      Проблемна оборона «Динамо» не витримала ще до перерви. Спочатку Ващук, Родріго та інші захисники не розібрали суперників під час виконання Костянтином Кравченком кутового, і екс-гравець російської «молодіжки» Сергій Самодін спокійно відправив м'яч у сітку воріт головою з кута воротарського майданчика (Олександр Шовковський на виході грати не захотів). А за кілька хвилин почалася «чорна смуга» Влада Ващука. Після чудового пасу з центральної зони Андрій Воробей залишив кращого ліберо України 1990-х років у ролі статиста і потужно пробив. Шовковський врятував команду, але відбив м'яч точнісінько на голову Самодіну, який спокійно оформив дубль.

      Остаточно «Динамо» було відправлено в нокаут, коли на початку другого тайму Воробей після ювелірного довгого пасу Назаренка знову втік від Ващука, ніби від стоячого, і переграв Шовковського на «побаченні» — 1:3.

      Кияни явно зіпсували день народження одному зі своїх тренерів Олегу Лужному, хоча фанати на початку гри намагалися організувати свято, присвятивши колишньому гравцеві клубу й збірної України банер завбiльшки з цілий сектор. Після закінчення матчу футболістів «Дніпра» оплесками вітала не тільки приїжджа «торсида» з Дніпропетровська (група «синьо-блакитних» уболівальників чисельністю близько тисячі осіб), а й фактично весь динамівський стадіон.

Необхідні висновки

      З усього негативного, що показали в цій грі чемпіони, відзначимо декілька найбільш важливих моментів: неспроможність відійти від удару, неадекватність тренерських рішень із замінами (Гавранчича випустили для утримання рахунку 1:3?), незрозуміла ротація складу (Ротань, Майкл та Маркович були далеко не найгіршими у попередній грі в Одесі).

      Перервалася безпрограшна серія «Динамо» (33 матчі, 18 — домашніх), яка тривала ще з позаминулої першості. До речі, востаннє кияни програвали 17 квітня 2006 року вдома саме «Дніпру» (0:2).

      На початку цього сезону динамівці встановили клубний антирекорд — чотири матчі без перемог. Дев'ять очок відставання від дніпропетровців спонукають до висновків, що в «Динамо» можуть виникнути великі проблеми з «обов'язковим» виходом у Лігу чемпіонів-2008. Якщо так піде й далі, кияни можуть розраховувати максимум на бронзу українського чемпіонату. Тим більше що Олег Протасов — не той тренер, який дозволить своїй команді потрапити в непередбачувану кризу. Нагадаємо принагідно, що минулого року «Динамо» ганебно програло «Стяуа», яке підготував фактично теж Протасов.

Натуга і ювілеї гірників

      «Шахтар» поки зберіг відставання від нового конкурента на два очки. В Ужгороді донеччани весь матч «присвятили» штурму воріт команди, яка навіть не намагалася організувати контргру. Утім героїчні дії голкіпера Дмитра Бабенка та беззубість у першому таймі італійського форварда Лукарреллі ледь не дозволили «Закарпаттю» утримати почесні нулі. Але Мірча Луческу вгадав із замінами. Після навісу Жадсона саме «свіжі» Левандовський та Брандао обрали правильну позицію — на удар першого зреагував голкіпер, а на добивання бразильця реагувати не було кому.

      Цей поєдинок, до речі, став сотим для румунського тренера в чемпіонаті України, а Брандао перед матчем відзначив п'ятирічний ювілей перебування в «Шахтарі».

Рекорди середняків

      Четвертий тур видався наразі найрезультативнішим у новому сезоні — 23 голи у восьми матчах (2,88 у середньому за гру). А левову частку забитих м'ячів побачив глядач у Сiмферополі. «Кривбас» тут-таки зазнав четвертої поразки, але наставник «Таврії» Михайло Фоменко визнав після переможного голу у компенсований час, що після наступного подібного виграшу можна замовляти «білі тапки». До речі, гості цілком справедливо виказували претензії до київського арбітра Венгера, який компенсував до основного часу лише дві хвилини, але дозволив сімферопольцям забити переможний гол, коли секундомір показував уже 92:34.

      Міг не програти і «Нафтовик», який також ще не набрав жодного очка й залишається єдиною командою, що не забила жодного м'яча. Але на влучний удар з 11-метрової позначки у виконанні одесита Валентина Полтавця не зміг відповісти тим самим Васіл Гігіадзе.

      «Ворскла» повторила рекорд вищої ліги, яким володів запорізький «Металург», зігравши четвертий матч поспіль унічию. Хай там як, але це дозволило полтавчанам встановити клубний рекорд — 12 матчів без поразок.

      «Арсенал» зазнав несподівано відчутної поразки в Луганську. При цьому наставник «канонірів» Олександр Заваров підозрює у нечесній грі кількох своїх підопічних, які «проходили матч пішки».

      Уже другу перемогу «Харкову» в цьому сезоні приносить гарматним ударом зі штрафного Руслан Гунчак.

      Щодо «металургійного» дербі, яке відкривало тур, то варто відзначити, що перемога донеччан стала можливою не завдяки комусь із численних легіонерів, а перевіреному українському бійцю Олександру Косиріну. Вихованець динамівської школи зробив сьомий дубль у кар'єрі і вийшов у лідери бомбардирської гонки.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Вища ліга. 4-й тур

 «Динамо» — «Дніпро» — 1:3

      15 000 глядачів

      Голи: Ребров, 7 — Самодін, 40, 42; Воробей, 56

«Закарпаття» — «Шахтар» — 0:1

      11 000 глядачів

      Гол: Брандао, 81

«Таврія» — «Кривбас» — 4:3

      6 000 глядачів

      Голи: Гуменюк, 11; Едмар, 17, 72 (пен.); Ільницький, 90+3 — Костишин, 26; Мотуз, 55, 77

«Харків» — «Карпати» — 1:0

      3 700 глядачів

      Гол: Гунчак, 82

«Металург» (Д) — «Металург» (З) — 3:0

      2 000 глядачів

      Голи: Косирін, 31, 67 (пен.); Гомер, 59

«Зоря» — «Арсенал» — 3:1

      12 000 глядачів

      Голи: Буньєвчевич, 51 (пен.); Пуліз, 61; Бровкін, 72 — Симоненко, 11

«Ворскла» — «Металіст» — 1:1

      6 500 глядачів

      Голи: Главіна, 67 — Нвоха, 87

      Вилучення: Ярмаш, 90 («В»)

«Нафтовик» — «Чорноморець» — 0:1

      5 300 глядачів

      Гол: Полтавець, 40 (пен.)

      Нереалізоване пенальті: Гігіадзе, 73 («Н»)

Турнірна таблиця:

            І     В     Н     П     М     О

1. «Дніпро» 4     4     0     0     11-3  12

2. «Шахтар» 4     3     1     1     8-1   10

3. «Металург» (Д) 4     2     1     1     7-5   7

4. «Металіст»     4     2     1     1     6-4   7

5. «Таврія» 4     2     1     1     6-5   7

6. «Харків» 4     2     1     1     3-2   7

7. «Зоря»   4     2     1     1     7-7   7

8. «Металург» (З) 4     2     1     1     2-3   7

9. «Чорноморець»  4     1     2     1     1-1   5

10. «Закарпаття»  4     1     1     2     1-2   4

11. «Арсенал»     4     1     1     2     7-8   4

12. «Ворскла»     4     0     4     0     2-2   4

13. «Карпати»     4     1     0     3     4-4   3

14. «Динамо»      4     0     3     1     4-7   3

15. «Кривбас»     4     0     0     4     3-10  0

16. «Нафтовик»    4     0     0     4     0-9   0

      Бомбардири: Косирін («Металург» (Д)) — 5, Гладкий («Шахтар») — 4, А.Воробей, Назаренко, Самодін (усі — «Дніпро») — 3.