Вхід за запрошеннями, вихід — 50 тисяч

07.08.2007

Невміння бути психологом

      Останнім часом навколо чоловічої збірної України, яка готується використати останній шанс пробитися до фінальної частини чемпіонату Європи, було більше розмов на навколоспортивні теми, ніж про суто баскетбольну складову. Не надто приємну атмосферу у таборі національної команди відзначали ще на чемпіонаті Європи 2005 року. Після того Геннадія Защука на посту головного тренера замінив Віталій Лебединцев, але ситуація, здається, лише погіршилася. Справжньою ж бомбою стала відмова форварда «Будівельника»Леоніда Стефанишина грати під керівництвом Лебединцева. Молодий гравець не міг сприйняти методи роботи наставника збірної, тому захотів поїхати з тренером студентської команди Євгеном Мурзіним на Універсіаду в Таїланд.

      На засіданні виконкому ФБУ перші особи нашого баскетболу показово покарали Стефанишина, визнавши його доводи не вартими уваги й змусивши «Будівельник» заплатити кошти, витрачені на Леоніда на підготовчих зборах (це ж скільки він з'їв усього?). І хоча так само не поспішають грати за збірну Медведенко, Печеров і Фесенко, щодо таких персон — більш зіркових і пов'язаних з НБА — у Федерації баскетболу України, схоже, діють інші, значно м'якші принципи.

      Крім того, «Будівельник» мусить заплатити 50 тисяч гривень за заявку Стефанишина на чемпіонат, оскільки він вважатиметься тепер легіонером. Парадокс, адже у графі «громадянство» у нього значитиметься «Україна». До такого абсурду докотилося відомство Олександра Волкова.

      До речі, запроваджений нещодавно в дію ліміт на легіонерів — у кількості семи гравців — клуби зможуть розширити завдяки своїм фінансовим можливостям. За восьмого іноземця треба буде заплатити 150 тисяч, за дев'ятого — 300, за десятого — півмільйона.

      Деякі здібні гравці, наприклад, сумські брати Кривичі, були відкинуті Лебединцевим як такі, що «не мають права вдягати майку збірної». Щоб не повторити їхню сумну долю, інші баскетболісти воліють не скаржитися, або роблять це в приватному порядку, «не для преси». А ось ображений на журналістів Лебединцев узагалі на певний час навіть відмовився від спілкування з пресою. Ще далі пішов спортивний директор ФБУ Защук, який «наїхав» на інтернет-ресурси, — мовляв, треба їх позакривати, бо пишуть усіляку бридоту.

      Не беручи навіть до уваги професійний рівень наставника БК «Київ-2» Віталія Лебединцева, який ніяк не зростає у другому вітчизняному дивізіоні, варто зауважити, що вміння бути гарним психологом — визначальна складова тренерського успіху. У цій царині нинішньому наставнику збірної ще треба  багато чого  навчитися, якщо таке взагалі можливо. А останній контрольний матч перед відбором на Євро-2007 зайвий раз підтвердив висновки про негаразди у відносинах фахівця з підопічними.

Тренування «на кицьках»

      Позавчора збірна України в майже порожньому київському Палаці спорту зіграла проти американської команди SportsРower. Гості з-за океану приїхали задля пропаганди віри в Бога. Навертати у християнство вирішили оригінально — для більшої переконливості застосували своє вміння грати в баскетбол і показувати різноманітні трюки з помаранчевим м'ячем. Учора, до речі, американці провели майстер-клас у Черкасах, а сьогодні зіграють iз тамтешніми «Мавпами». Для збірної України вони стали своєрідним подарунком для награвання комбінацій й отримання деякими баскетболістами ігрової практики. Або ж, як висловився один із представників ФБУ: «SportsРower просто впали з неба».

      Серед американських гравців виділявся 42-річний Девід Вуд — і помітним зростом (206 см), і багатою біографією виступів у шести командах НБА та кількох іспанських, за одну з яких він грав ще минулого сезону в Кубку УЛЄБ. Інші його партнери по «Спортивній силі» мають значно скромніший послужний список, провівши в НБА у кращому випадку кілька матчів і виступаючи в нижчих американських лігах або Європи.

      Попри місіонерську мету, поступатися на майданчику гості не збиралися. Причому іноді діяли жорстко й не подавали руки суперникові, якого перед цим «упустили» на підлогу, — якось зовсім не по-християнськи. Гра ж збірної України цілісного враження не справляла. Можливо, через те, що на лаві запасних залишилися чотири гравці основного складу — Дроздов, Ліщук, Буцький, Подорваний. Часом проходили непогані комбінації, але нерідко українці губили м'яч у простих ситуаціях.

      Усе це супроводжувалося крикливими коментарями Віталія Лебединцева (наприклад, «Не гладь його, ти не в секс-шопі»). Підопічні не надто охоче сприймали подібні повчання. Гравець «Одеси» Олексій Полторацький, гукнувши тренерові: «У чому справа?» — сів на лаву запасних. А молодий і гарячий Олександр Кольченко з «Хіміка» взагалі почув на свою адресу від наставника: «Я тобі влаштую дискваліфікацію — ти рік грати не будеш!»

      Однак господарі поступово нарощували відрив. Добре себе проявили Кольченко й ще один молодий — Олексій Онуфрієв iз «Миколаєва». На позиції розігрувача пробувалися Коваль із «Дніпра» й «азовмашівець» Локтіонов, але, схоже, повноцінно замінити Буцького на позиції «першого номера» вони не зможуть.

      Легка перемога над місіонерами, на думку Лебединцева, корисна для його команди, аби хлопці зайвий раз відчули себе у грі. Але у відборі до Євро-2007 протистояння матимуть зовсім інший характер. Перше з них — уже завтра в Києві.

 

ТАБЛО

      Товариський матч. Україна — SportsPower (США) — 87:65 (23:12, 20:19, 28:12, 16:22)

      Найрезультативніші: Швець (17), Кольченко (16), Онуфрієв (13), Коваль, Кравцов (по 10) — Роулінгс (13), Грант (11+10 підборів), Вуд (9)

* * *

Календар матчів збірної України у групі С

8 серпня. Україна — Бельгія

11 серпня. Ізраїль — Україна

15 серпня. Україна — Данія

18 серпня. Бельгія — Україна

22 серпня. Україна — Ізраїль

25 серпня. Данія — Україна

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      У Мюнхені відбулося жеребкування єврокубкових турнірів, які проходять під егідою ФІБА-Європа. Чоловіки змагатимуться лише у Кубку Європи, де виступатимуть чотири українські команди. У першому попередньому раунді (30 жовтня і 6 листопада) дніпропетровський «Дніпро» зустрінеться з румунською «Ельбою» з Тімішоари, а «Одеса» — з пітерським «Спартаком». У другому колі (20 і 27 листопада) за путівки до групового турніру посперечаються «Хімік» із Південного (гратиме з одним з переможців першого кола) та «Черкаські мавпи» (протистоятимуть кіпрському «Апоелю»).

      У групі Е жіночого Кубка Європи запорізька «Козачка» гратиме з угорським «Зала Волан», словацьким «Ружомбероком» і переможцем кваліфікаційної дуелі. Чемпіонки країни з «Дніпра» потрапили у квартет D, де зустрінуться з турецьким «Галатасараєм», ізраїльським «Елітцтуром» і ще одним «кваліфаєром».