У Марокко — ювілей, а в Києві — онучка

01.08.2007
У Марокко — ювілей, а в Києві — онучка

Богдан Бенюк: актор, ювiляр, телеведучий, дiдусь. (Фото Володимира СТАДНIКА.)

      У минулу суботу 50-річний Богдан Бенюк вдруге став дідусем. Старша донька Олеся народила народному артисту України онучку Орисю. «А більше нічого вам не скажу. Не можна таку інформацію видавати — зріст, вага, ще щось», — каже нам актор.

      Двічі дідусь якраз доречно з вересня стає ведучим дитячої програми «Еники Беники» на каналі СТБ. Колись програма для дітей з такою назвою виходила на УТ-1, і її автором була екс-речниця Президента України, а нині президент інформаційної агенції УНІАН Ірина Геращенко. В той самий час на проекті працювали відомий журналіст Костянтин Грубич, актори Рима Зюбіна та Анатолій Суханов. Естебешна тезка, розважальна програма для дітей та дорослих, яку зробила студія «Пілот», триватиме 30 хвилин. Богдан Бенюк каже: «Ще так збіглося, що назва програми схожа на моє прізвище. Вони довго шукали ведучих, багатьох перепробували, а потім в останній момент звернулися до мене з такою пропозицією... Я подивився формат цієї програми і погодився. Програма має наше, дуже гарне забарвлення, хороші декорації, цікаві люди вже приходили на передачу. В основному це — популярні співаки, відомі артисти, словом, персони, яких усі знають. У «Ениках Бениках» беруть участь діти від трьох до семи років. Вони дають так багато цікавих пояснень, що коли приходиш до них із нашою, дорослою, логікою, то і «в'їхати» не можна, що вони розповідають. Один хлопчик дуже гарно сказав, що таке помилка: це коли ти підійшов у зоопарку сфотографувати верблюда, і він на тебе плюнув...».

      Утім робота на телебаченні не має заважати основному акторському ремеслу. Наприкінці липня, в пік мертвого сезону, театральна компанія «Бенюк і Хостікоєв» дала дві вистави «Синьйор із вищого світу» на сцені Театру імені Лесі Українки. Якраз на ці спектаклі шість днів тому Богдан Бенюк і прилетів із Марокко. Там кілька місяців він знімався в художньому фільмі колишнього львів'янина Андрія Кавуна «Кандагар», в кіноекспедиції 27 травня  актор відзначив і 50-річний ювілей. «Ми виїхали в гори, — розповідає пан Богдан «УМ». — Тут знімається епізод — ведуть жінку розстрілювати. Вона підходить до мене, я так дивлюся — паранджа на нозі трішки розійшлася, бачу голенька нога, і тут вона паранджу зняла, залишилася в нижній білизні і почала танцювати танець живота. Потім винесли два великих синьо-жовтих прапори, почали стріляти з автоматів, вибігає фокусник, який дихає полум'ям. Усе перетворюється у велику виставу. Я в шоці!». Ось так оригінально і творчо привітали Богдана Бенюка з ювілеєм на знімальному майданчику.

      Фільм «Кандагар» розповідатиме про реальні події, які трапилися з екіпажем російського транспортного літака ІЛ 76 в 1995 році. Офіційно пілоти перевозили гуманітарну допомогу, але інколи і зброю доводилося, та одного разу потрапили в полон до талібів. Усі перипетії сюжету Богдан Бенюк розкривати не став, мовляв, буде стрічка в кінотеатрах — все самі побачите. Очевидно, що «замішується» жорстке чоловіче кіно, подейкують, навіть крутіше за попередню роботу режисера — трилер «Полювання на піранью». Зйомки відбувалися в Марокко, бо тамтешній ландшафт якнайправдивіше нагадує афганські пейзажі. Знімальна група схожа на другий чи третій інтернаціонал: освітлювачі — італійці, піротехніки — з Австралії, частина операторської групи — прибалти, задіяні також білоруси, українці, росіяни і марокканці. У головних ролях знімаються суцільні «зірки» — наш Богдан Бенюк, росіяни Олександр Балуєв, Андрій Панін, Олександр Голубєв, Володимир Машков.

      Поки Бенюк у Києві грав заплановані вистави, у Москві тим часом теж не били байдики — наразі там спеціально для фільму будують макет літака, щоб зняти в кабіні великі сцени. «Бо в реальному літаку не все поміщається, — пояснює артист. — Зйомки продовжуватимуться, і ми ще маємо попрацювати в Об'єднаних Арабських Еміратах».

      Паралельно народний артист України репетирує в двох нових театральних проектах. До Нового року театральна компанія «Бенюк і Хостікоєв» обiцяє випустити комiчну оперу «Запорожець за Дунаєм», де Карася гратиме, звісно ж, Богдан Бенюк, Анатолій Хостікоєв звично зображатиме султана, а Одарку віддадуть Наталі Сумській. А в рідному Театрі імені Франка — «довгобуд» і теж рок-опера «Дон Кіхот». «Намагання поставити рок-оперу тривають уже досить давно. З різних причин — спочатку не було коштів на оформлення, потім помінявся режисер, тепер новому режисеру не підходять поставлені часові рамки, бо це робота велика, а часу мало», — каже актор.

Надія ГОРДІЙЧУК.