Труднощі загартовують

25.07.2007
Труднощі загартовують

      Одного з кращих велогонщиків сучасності, представника Казахстану Олександра Винокурова перед нинішнім «Тур де Франс» називали одним із головних претендентів на перемогу. Але жахливе падіння на п'ятому, ще рівнинному, етапі, коли Винокуров серйозно травмував коліна й лікті, ледь не поставили хрест на його подальшій участі у «Великій петлі».

      Проте лідер команди «Астана» на прізвисько Вино зумів продовжити тритижневі перегони. Було помітно, як важко даються йому кілометри дорогами Франції, але велоспорт навчив 33-річного атлета терпіти, і саме витримка допомогла йому не зійти з дистанції та поступово поліпшити свої кондиції. І хоча отримані ушкодження не дозволили Винокурову претендувати на жовту майку лідера, в останні дні він довів, що не розучився вигравати. У суботу переможець «Вуельти-2006» тріумфував у гонці з роздільним стартом, а в неділю... зазнав чергового падіння після зіткнення з уболівальником уже після фінішу. Попри це у понеділок Вино показав себе майстром гірських доріг і виграв етап зі значним відривом. Успіхи казахстанського ветерана дозволили «Астані» обійти «Діскавері ченнел» у командному заліку.

      Українець Ярослав Попович позавчора знову пробував атакувати, але для того, щоб підтримати темп лідерів у горах, йому забракло сил. Тож галичанин у загальній класифікації опустився на дві позиції. Для іншого нашого співвітчизника, Андрія Гривка, головним завданням є завершити «Тур», на дорогах якого представник Криму, як і Попо, змагається втретє.

      А тим часом особливе старання почала виявляти французька поліція, яка намагається відшукати заборонені препарати у таборах провідних команд. Позавчора правоохоронці обшукали автобуси й особисті речі гонщиків чотирьох «стаєнь» — «Астани», «Діскавері», «Рабобанк» і CSC. Нічого не знайшли, лише викликали незадоволення в іноземців тим, що навіть не подивилися у бік французьких команд.

      Лідером загального заліку залишається норвежець Міхаель Расмуссен, але він отримав неприємну звістку з Батьківщини. Норвезька федерація велоспорту позбавила його місця у збірній на чемпіонат світу й Олімпійські ігри, оскільки Расмуссен кілька разів не повідомляв про своє місцеперебування. Зрозуміло, це ще не означає, що Міхаель десь ховався і вживав допінг, але панькатися зі своїм лідером скандинави не схотіли.

      Учора на «Турі» був другий день відпочинку, а сьогодні на гонщиків чекає останній гірський етап. Випробовувати себе продовжують 160 велосипедистів, а вибули з перегонів уже 29 учасників.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      У Болгарії завершився молодіжний чемпіонат Європи, на якому українські велошосейники здобули дві медалі, обидві — у гонках з роздільним стартом. Валерія Кононенко виграла «золото» серед юніорок на дистанції 12 км (16 хв. 41 сек.), а Світлана Галюк стала другою у категорії до 23 років (24 км — 34 хв. 31 сек.).

 

ТАБЛО

      Багатоденка «Тур де Франс». 15-й етап (196 км). 1. Винокуров (Казахстан, «Астана») — 5.34,28. 2. Кірхен (Люксембург, «Те-мобайл») — + 0,51. 3. Субельдія (Іспанія, «Еускалтель») — + 0,51... 23. Попович (Україна, «Діскавері ченнел») — + 7,05... 70. Гривко (Україна, «Мілрам») — + 28,25.

      Загальний залік. 1. Расмуссен (Норвегія, «Рабобанк») — 69.52,14. 2. Контадор (Іспанія, «Діскавері ченнел») — + 2,23. 3. Еванс (Австралія, «Предіктор-Лотто») — + 4,00... 12. Попович — + 12,29... 83. Гривко — + 2.00,06.

      Кращі у номінаціях. За очками. 1. Боонен (Бельгія, «Квікстеп») — 195. 2. Хантер (ПАР, «Барлоуорлд») — 175. 3. Цабель (Німеччина, «Мілрам») — 174... «Гірський король». 1. Расмуссен — 142. 2. Солер (Колумбія, «Барлоуорлд») — 140. 3. Попович — 104... Кращий молодий гонщик. 1. Контадор — 69.54,37. 2. Солер — + 12,37. 3. Сівцов (Білорусь, «Барлоуорлд») — + 30,35... 9. Гривко — + 1.57,43...

      Командний залік. 1. «Астана» — 209.52,24. 2. «Діскавері ченнел» — + 2,53. 3. CSC — + 15,01... 20. «Мілрам» — + 4.49,25...

 

Казахстанець Олександр Винокуров, попри травми, виграв уже другий етап «Тур де Франс».

Фото РЕЙТЕР.