«Негостинні» українці

25.07.2007
«Негостинні» українці

Вiрастюк — найсильнiший в Європi. (Фото Укрінформ.)

      Недаремно Київ так намагався залучити до себе перший континентальний форум із неолімпійських видів спорту. Прогнози місцевих оракулів щодо домінування наших спортсменів у більшості з 15 видів програми справдилися на всі сто відсотків, а то й більше.

      Найсоліднішу аудиторію, близько п’яти тисяч глядачів, зібрав турнір із богатирського багатоборства, що відбувся поблизу арки Дружби народів. У рамках І Європейських спортивних ігор одночасно провели й індивідуальний чемпіонат Європи. Славнозвісний Василь Вірастюк не міг не потішити земляків — він переміг у п’яти конкурсах із шести, виборовши таким чином звання найсильнішої людини Старого світу. Лише у піднятті 200-кілограмової «кульки» кращим став естонець Андруш Мурумець, який у загальному заліку посів другу позицію. «Бронза» — у литовця Вітаса Блекайтіса.

      Змагання з усіх видів єдиноборств приймав «Експоцентр України». У турнірі з кікбоксінгу не було рівних господарям — послідовникам «раннього» Віталія Кличка: у 12 вагових категоріях вітчизняні бійці здобули дев’ять золотих, одну срібну й дві бронзові медалі.

      Серед наших представників самбо жінки назбирали більше медалей, ніж чоловіки. Мабуть, життя таке, що примушує вчитися захищати себе самим. Чемпіонками у різних вагових категоріях стали Тетяна Чик, Олена Сайко, Марія Семенюк, Наталія Смаль; дві золоті медалі дісталися росіянкам, одна — румунці. У чоловіків перші місця посіли наші Віктор Савинов і Кирило Воловик, а Андрій Каштанов став другим.

      Вдало виступили українці й у японській боротьбі сумо. Аліна Бойко, Надія Семенцова, Ольга Давидко стали переможницями iгор, а Віталій Тихенко й Павло Бабич отримали, відповідно, «срібло» й «бронзу».

      Навіть у чудернацькій боротьбі на поясах алиш — виді єдиноборств походженням із Казахстану — наші співвітчизники зусиллями Ярослава Куликовського (категорія до 90 кг) й Сергія Павлова (понад 90 кг) здобули срібну й бронзову нагороди.

      А от у змаганнях із бодібілдингу й фітнесу — демонстрації сили й краси тіла — гості з-за кордону зуміли скласти конкуренцію господарям лише наполовину. У чоловічому фітнесі росіянин Михайло Іванов зiйшов на найвищу сходинку п’єдесталу, випередивши українців Максима Оробця й Андрія Карпикова. А от наша Маргарита Белінська зуміла реваншуватися за поразку на чемпіонаті Європи від словачки Анни Урбанікової й посіла перше місце.

      У бодібілдингу ж наші надії на Віталія Гречухова й Олександра Слободянюка у медалі не втiлилися — ці «монстри» культуризму опинилися на четвертій і п’ятій позиціях. Призерами ж стали чемпіон світу, поляк Роберт Петркович, чемпіон Європи з Росії Олександр Кодзоєв і литовець Арвідас Міцкус.

      Приємною несподіванкою стала перемога збірної України з регбі-7. На шляху до фіналу наша команда, натхненна трибунами стадіону «Спартак», під проводом австралійського тренера Майка Бішопа сенсаційно переграла всіх призерів недавнього чемпіонату Європи — Францію (19:7), Росію (20:7) й Молдову (43:0). Крім того, від нашої регбійної сімки постраждали збірні Польщі (34:7) й Литви (49:5). У вирішальному двобої українці вдруге розібралися з французами — 24:12 — й стали чемпіонами ігор. Цю перемогу можна вважати найбільшим успіхом українського регбі.

      Загальна ж перевага господарів у командному заліку ні в кого не викликала сумнівів, підтвердженням чого стали 78 нагород різного гатунку. Загалом володарями медалей стали представники 29 країн із 41, що прибули до України.

 

НАГОРОДИ

Кращі в медальному заліку І Європейських спортивних ігор

            З     С     Б     Усього

1. Україна  43    20    15    78

2. Росія    16    16    9     41

3. Білорусь 4     2     5     11

4. Польща   3     4     0     7

5. Литва    2     3     6     11

6. Словаччина     2     3     1     6

7. Італія   2     2     5     9