Любимо природу — бережемо воду!

12.07.2007

      Хто з нас не любить спекотного дня відпочити біля води? Та, як не важко помітити, з кожним роком усе складніше на берегах наших мальовничих водойм вибрати місце, де було б просто чисто. Чомусь нашого відпочивальника не дуже переконує приказка «Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять».  У результаті в зонах відпочинку такі «туристи» залишають купи непотребу. В Києві на березі Дніпра такі «замальовки» — теж не виняток.

      На щастя, далеко не всіх ці брудні «пейзажі» залишають байдужими. І в суботу, коли Дніпро святкував свої іменини, річці влаштували генеральне прибирання. До грандіозного суботника долучилися працівники Компанії «Кока-Кола Україна», співробітники Оболонської райдержадміністрації столиці, представники Держводгоспу, Міністерства охорони навколишнього природного середовища,  студенти географічного факультету Київського державного університету ім. Т. Шевченка та звичайні кияни.

      Чистоту ця дружна команда взялася наводити на одному з найулюбленіших місць відпочинку киян на березі Дніпра (біля Оболонської набережної). Прибирання прибережної смуги проходило під гаслом: «Любимо природу — бережемо воду!». Загалом в акції взяло участь близько 500 добровольців, які за якихось три години прибрали декілька сот метрів прибережної смуги та вивезли кілька вантажівок сміття.

      «Цінність такої ріки як Дніпро для нашої країни неможливо переоцінити. Дніпро дає життя не лише нам, а й усій екологічній системі, в якій ми живемо, — каже Олеся Жулинська, директор зі зв'язків із громадськістю компанії «Кока-Кола Україна». — Захист водних ресурсів є важливою частиною корпоративної відповідальності нашої компанії. Ми особливо дбаємо про економне використання водних ресурсів та чистоту водних басейнів, що є запорукою здоров'я нашої нації. Цього року ми ініціюємо святкування Дня Дніпра вперше, але з кожним роком ми будемо розвивати цей проект, поширювати його Україною та залучати більше нових партнерів».

      Як відомо, Дніпро щорічно несе майже 54,4 мільярда кубометрів води у Чорне море. І Київ — перший на шляху річки мегаполіс, який суттєво впливає на екологічний стан басейну Дніпра. Як зауважує заступник голови Державного комітету України з водного господарства Микола Бабич: «Україна належить до найменш забезпечених водними ресурсами країн Європи, тому дуже важливо, що провідні компанії, такі як «Кока-Кола Україна», запроваджують і підтримують традиції збереження і відновлення водних ресурсів нашої країни.  Приємно, що у держави є підтримка у здійсненні політики збереження і сталого розвитку екосистем. Хочеться сподіватись, що такі акції будуть підтримані й іншими компаніями і просто громадянами, і свідомість суспільства щодо бережливого ставлення до природи покращиться».

      Це, до речі, вже третя екологічна акція, яка проходить цього року за ініціативи компанії «Кока-Кола Україна» (12 травня був проведений «Зелений день» та 29 червня — День Дунаю). Усі акції присвячені проблемі охорони та збереження найбільш вразливого природного ресурсу — води.

      «З Дніпром пов'язані історичне минуле, еколого-економічне сьогодення та майбутнє України, Росії і Білорусі, — каже представник Програми ПРООН-ГЕФ екологічного оздоровлення басейну Дніпра Олена Дронова. — Важливо розуміти, що проблема екологічного оздоровлення Дніпра виходить за національні рамки. Отже, і рішення потрібно шукати на міжнародному рівні — через відповідні міжнародні програми, дослідження, спільне виконання заходів з охорони, раціонального використання та відтворення водних ресурсів трьома придніпровськими державами. Ми сподіваємося, що сьогоднішній досвід буде перейнятий нашими партнерами — міжнародними організаціями, представниками урядових та громадських організацій Білорусі і Росії, аби дніпровські береги ставали чистішими, а ставлення до довкілля —  уважнішим».

      Святкування Дня Дніпра не обмежилося лише екологічною акцією на Оболонській набережній. Напередодні, 4 липня, в Держводгоспі України було проведено науково-практичний семінар «День Дніпра» за участi представників Мінприроди, Укренерго, облводгоспів, наукових установ, неурядових організацій, громадськості та Програми ПРООН-ГЕФ екологічного оздоровлення басейну Дніпра. Учасники цього зібрання обговорювали сучасний стан Дніпра та негативні фактори, які на нього впливають. Були висвітлені основні напрями вирішення проблем річки та обговорені перспективи якнайшвидшого поліпшення стану водних ресурсів, від яких залежить промисловість і водопостачання населення в більшості регіонів України.