Заберіть своє яйце!

12.07.2007

      І річ тут не лише в абревіатурі, що її старше і середнє покоління вперто розшифровує як «машинно-тракторна станція». UMC, на відміну від своїх колег-конкурентів, був першим на нашому ринку, а це вже привід для певної ностальгії. Тоді, тринадцять років тому, це була аналогова мережа першого покоління давно забутого нині стандарту NMT, і обслуговувала вона декілька тисяч особливо заможніх людей. UMC позиціонувався на ринку саме як національний оператор, і першу літеру читали як «український». Зрештою, першим мобільним абонентом у нашій державі став перший Президент незалежної України Леонід Кравчук. 

      Плани російської компанії МТС, яка вже давно є власником українського національного оператора, грандіозні. Це і запровадження першими в державі нового стандарту 3G, прогресивних інтернет-послуг. Але процес ребрендингу, тобто зміни назви, який, хоч і обійшовся росіянам у «круглу» суму — 20 мільйонів доларів, зачепив самолюбство наших співгромадян. Чимало абонентів UMC заявляють, що їх дратує новий логотип — біле яйце на червоному тлі, i найближчим часом планують змінити оператора.

      Аби дізнатися про настрої людей, журналісти «УМ» провели невелике опитування.

Олег, охоронець:

      — Ніколи не користувався UMC. Чув, що це дуже поганий зв'язок, погана компанія. Добре, що продали.

Анатолій, студент:

      — Для мене це не має принципового значення, адже в мене інший оператор. Але обурює те, що Росія так нахабно захоплює наш внутрішній ринок, дійшло вже до мобільного зв'язку.

Катерина, бухгалтер:

      — Усе своє свідоме життя на JEANSі. Мене задовольняє цей зв'язок. Я не думаю, що вони набагато будуть підвищувати тарифи. А щодо переходу у власніть Росії, то наскільки мені відомо, компанія вже давно є неукраїнською. На мою думку, МТС буде розширювати мережу покриття, може, кращим стане зв'язок з російськими абонентами.

Свою думку висловив

і письменник, політик

Володимир Яворівський:

      — Це чергова не тільки економічна, а й психологічна та політична агресія Росії. Не маю сумніву, що Україна звикла до UMC, до надання послуг українською мовою. Це стабільна телефонна мережа, яка була однією з перших.  Я цілком задоволений цим зв‘язком. У мене самого Nokia  українізований. Мобільний зв'язок  для мене — невід'ємна частка життя, яку заковтнула російська мережа. Що буде далі — невідомо. Зрозуміло одне — українську версію UMC поховано, це колосальна втрата для нашого народу.

Наталія АЛАНДАРЕНКО,
Юрій ПАТИКІВСЬКИЙ.