Непотрібна «класика»

12.07.2007
Непотрібна «класика»

Динамiвцi — триразовi володарi Суперкубка України. (Фото УНІАН.)

      Матчі за Суперкубок проводяться в багатьох країнах Європи — за логікою, це зустрічі двох кращих команд, визначених у різний спосіб (на тривалій дистанції чемпіонату та за кубковою «нокаут-системою»). Звісно, аби підтвердити звання «гранда», поєдинок має бути повноцінним — суперники повинні орієнтуватися саме на цю дату, виставити оптимальні склади тощо. Нинішня ж зустріч «Динамо» й «Шахтаря» за Суперкубок України не відповідала статусу справді зіркового поєдинку, ставши найменш презентабельною за всі чотири роки розіграшів цього трофею.

      Одеський стадіон «Чорноморець», який уміщує загалом більше 34 глядачів, позавчора вражав величезними порожнинами на центральних трибунах — наче пробоїнами у репутації тих, хто організував таке дійство. Щоправда, керівництво Професійної футбольної лiги навряд чи особливо переймалося подібними клопотами, оскільки для нього головним було «збити» кошти зі спонсорів, які наївно вважали, ніби бачать кращий матч року.

      Намагаючись зберегти гарний вираз обличчя при поганій грі, ПФЛ звинуватила в ігноруванні національного трофею «Динамо» — мовляв, кияни привезли до Південної Пальміри фактично другий склад, за винятком опорного півзахисника Тараса Михалика, котрий мав підтримувати й надихати молодих партнерів, з чим він, безумовно, впорався. Але навіть у такому складі динамівці дали бій гірникам, утретє виграли Суперкубок, і саме Михалик став найкращим гравцем поєдинку.

 

Перед матчем

      На запрошення керівників українського футболу на матч прибули почесний президент УЄФА швед Леннарт Юханссон, президенти англійської й російської прем'єр-ліг. Побував у Одесі й вітчизняний політичний бомонд включно з Рінатом Ахметовим. Приз переможцям вручав нинішній міністр спорту Віктор Корж, але побував на стадіоні і його попередник на посаді, а нині — «губернатор» Житомирської області Юрій Павленко, який розцілувався як із колегами, так із політичними супротивниками, а особливо щиро — з олігархом Ігорем Коломойським...

      Перед початком матчу, який фактично є стартом нового сезону, головний тренер збірної України Олег Блохін від імені ПФЛ нагородив лауреатів минулого сезону. Трійку кращих гравців склали Франселіно Матузалем («Шахтар»), Олег Гусєв («Динамо») й Сергій Назаренко («Дніпро»), тренерів — Анатолій Дем'яненко («Динамо»), Мирон Маркевич («Металіст»), Михайло Фоменко («Таврія»), арбітрів — Андрій Шандор (Львів), Ігор Іщенко (Київ), Олег Орєхов (Київ). Приз «За чесну гру» одержало київське «Динамо».

      Після кривавих подій Кубка України, коли спецпідрозділ міліції «Беркут» пройшовся кийками по тілах динамівських фанатів, в Одесі вирішили обійтися силами обласного МВС — на гру відрядили близько тисячі працівників міліції. «Беркут» на стадіоні також був (мабуть, у засаді), але, на щастя, його «допомога» не знадобилася. Та й київських фанів на трибуні було менше тисячі. Донецьких — разів у сім більше.

Панам — панське, а глядачам — видовище

      Дивлячись на суперника, Мірча Луческу дозволив і собі трохи поекспериментувати зі складом — назбиравши з інших клубів вітчизняних гравців, довірив їм місце в основі. Сергій Ткаченко і кращий бомбардир попереднього чемпіонату Олександр Гладкий віддячили тренерові забитими голами, непогано бився у півзахисті Олексій Полянський, кілька м'ячів «потягнув» у воротах Андрій П'ятов. А от Володимир Прийомов, який донедавна грав у донецькому «Металурзі», на полі загубився. Захисник збірної Володимир Єзерський діяв старанно і в першому ж офіційному матчі за новий клуб побачив перед собою «гірчичник».

      Гра вийшла доволі бойовою, щоправда, особливими тактичними знахідками чи технічними елементами не порадувала. Візуально голи «Динамо» виглядали краще за забиті м'ячі «Шахтаря». Двічі на вістрі атак «біло-синіх» опинявся Тарас Михалик. Спершу вдало відгукнувся на прохід і простріл Марковича, а потім завершив швидку й точно розіграну комбінацію після навісу Федоріва з лівого флангу красивим ударом зльоту. Так рахунок став 2:1 на користь «Динамо».

      Перший гол у виконанні Гладкого став наслідком звичного провалу в центрі захисту киян, де діяли Гавранчич і Мандзюк, які наразі не дотягують до рiвня основного складу.

      У другому таймі молодші динамівці ходили в атаку мало, намагаючись утримати рахунок. Але не вдалося. Олександр Рибка помилився, пустивши над руками м'яч, який підстрибнув після удару Ткаченка здалеку. Нічийний підсумок після 90 хвилин можна вважати закономірним: «Динамо» активніше й різноманітніше діяло до перерви, «помаранчево-чорні» більше створювали гостроти у другій півгрі, коли суперники втомилися. У цілому ж гра виглядала «сіруватою» — до початку серйозних двобоїв обом командам треба ще суттєво попрацювати над налагодженням свого роялю, від чого залежатиме і музика.

      «Футбольну лотерею» в серії 11-метрових виграли кияни. Раділи вони по-справжньому — ще б пак, виграти резервним складом у «дорослого» «Шахтаря», який за останні два місяці поступався Києву вже двічі. Тож президент гірників Рінат Ахметов і після серії пенальті залишився нерухомо сидіти в ложі почесних гостей, наче роздумуючи, що ж йому робити з клубом. Результати певних висновків ми можемо побачити вже найближчої неділі, коли непримиренні суперники зійдуться в зустрічі першого туру чемпіонату України в Донецьку.

      А позавчорашній «напівтренувальний» матч надовго запам'ятає півзахисник донеччан Ігор Дуляй — в одному із зіткнень сербу до крові розбили голову, лікарі зафіксували навіть струс мозку. Намагаючись підтримати заюшеного гравця, Мірча Луческу вирішив залишитися поруч із ним і проігнорувати післяматчеву прес-конференцію...

 

ЗВУК
Коментар з приводу коментаря

      Право показати на всю Україну матч за Суперкубок здобув телеканал «Інтер». «Інтеристи», які намагаються презентувати себе головним каналом країни (і мовити при цьому недержавною мовою!) запросили коментатором відомого ведучого Савіка Шустера. Не страждаючи від зайвої скромностi, він напередодні заявляв, що українські майстри мікрофона недостатньо підготовлені, і пообіцяв показати справжню майстерність коментаря за європейськими стандартами.

      Насправді ж вийшло непереконливо. Крім того, що Шустер нерідко помилявся, його мовлення й оцінки подій не надихали на сприйняття дійства. А неспішне декламування ним реклами спонсорів дратувало ще більше. Перекличка ж із журналістами на лавах запасних двох команд узагалі нагадувала театр абсурду. Для того, щоб дізнатися, що там відбувається, достатньо навести камеру, а не чекати включення якоїсь додаткової дівчини. Все ж таки не радіо слухаємо. І навіть залучення до коментаря спортивного директора «Карпат» Юрія Дячука-Ставицького не виправляло ситуацію. «Кращим шахтарем у «Динамо» був Михалик», — підсумував Шустер.

 

ТАБЛО

Матч за Суперкубок України-2007

«Динамо» — «Шахтар» — 2:2 (пен. — 4:2)

Одеса, стадіон «Чорноморець». 28 000 глядачів

      Суддя: Пітер Вінк (Голландія)

      «Шахтар»: П'ятов, Рац, Єзерський, Чигринський, Ткаченко, Полянський, Фернандіньйо, Вукич (Жадсон, 24), Прийомов (Дуляй, 46; Гай, 63), Гладкий, Брандао

      «Динамо»: Рибка, Федорів, Гавранчич, Мандзюк, Маркович, Михалик, Дедечко, Олійник (Нінкович, 56), Морозюк, Алієв, Лисенко (Варанков, 78)

      Голи: Михалик, 27, 30 — Гладкий, 14; Ткаченко, 55

      Попередження: Дедечко, 35 — Чигринський, 23; Єзерський, 70

      Пенальті забили: Нінкович, Дедечко, Маркович, Морозюк — Фернандіньйо, Рац. Не забили: Алієв — Брандао, Жадсон

 

ПІСЛЯМОВА

Олександр Спиридон,

другий тренер «Шахтаря»:

      — «Динамо» сьогодні мало більше амбіцій, ніж ми, що виявлялося в єдиноборствах. Ми начебто контролювали хід двобою, але розслабилися й подарували суперникові два «дитячі» голи. Підвела нас і реалізація моментів — якби Брандао наприкінці гри забив, до пенальті справа не дійшла б.

      Я не згоден, що ми грали основним складом, — «Шахтар» перевіряв п'ятьох новачків. Ми провели гарні збори у Швейцарії й цілеспрямовано готуємося до першого матчу чемпіонату України. А динамівська молодь показала високий рівень самовіддачі, жертвуючи своїм здоров'ям. Вітаю суперника з продемонстрованою грою і результатом.

Анатолій Дем'яненко,

головний тренер «Динамо»:

      — Найголовніше — наші молоді хлопці показали, на що вони здатні, виконавши все, що від них вимагалося. Я задоволений грою і вважаю, що в «Динамо» — чудова молодь. Треба лише, щоб вона не зупинялася на досягнутому й продовжувала прогресувати, тоді можна розраховувати на потрапляння до першої команди. Щоб цього досягти, треба видавати стабільну гру, бо яскравий спалах в одному матчі може видати будь-хто.

      Сьогодні ми випустили кількох більш досвідчених гравців, які мали підтримати молодих, спрямовувати їхні дії в потрібне русло, і старші з цим завданням упоралися. Крім того, українцям не треба пояснювати, що таке динамівські традиції, а от у легіонерів із цим існують проблеми.

Олександр Гладкий,

нападаючий «Шахтаря»:

      — На жаль, ми не реалізували багато шансів відзначитися в атаці й пропустили зовсім необов'язкові голи після грубих помилок у захисті. Але сьогоднішня поразка має нас розізлити, аби підійти до недільної гри з «Динамо» у бойовому настрої.

Олександр Рибка,

воротар «Динамо»:

      — Ми не збиралися давати собі послаблення у зв'язку з тим, що грали молодіжним складом. Це неважливо, коли ми виходимо на поле у формі «Динамо» і б'ємося за емблему на грудях. Ми не збиралися ні перед ким заздалегідь скидати капелюха, що принесло результат.