Сім «Йо!»

10.07.2007
Сім «Йо!»

      Увечері в суботу на стадіоні «Да Луш» у Лісабоні було оголошено список семи чудес сучасного світу. В рамках урочистостей, ведучими яких були американська акторка Хіларі Свонк, індійська кінозірка Біпаша Басу та британець Бен Найтлі, перед глядачами виступили відомі співаки та артисти, зокрема Чака Хан, Дженніфер Лопес, Хосе Каррерас, Алессандро Сафіна та Хоакін Кортес. Дату оголошення вибрано не випадково, бо сімка з давніх часів вважалася щасливою цифрою, а поєднання 07.07.07 і взагалі вважається магічним.

 

З історії питання

      Попередній список семи чудес світу було складено більш ніж два тисячоліття тому. До нього входили найбільш славетні архітектурні витвори регіону Середземного моря — колиски людської цивілізації. «Рейтинг» у формі поеми уклав грецький поет Антипатр із Сідона приблизно 140 року до нашої ери. Цей список охоплював найкращі зразки старожитньої архітектури і мав служити як своєрідний туристичний путівник для тодішніх мандрівників. Тоді до переліку входили: єгипетські піраміди Гізи, висячі сади Семіраміди у Вавилоні, храм Артеміди в Ефесі, статуя Зевса Олімпійського, мавзолей в Галікарнасі, Колос Родоський та  маяк в Александрії. Більшість із цих об'єктів не існувала вже в часи середньовіччя, а до наших часів зберігся лише один — піраміди в Єгипті.

      Кандидатами до нового списку виступали славетні об'єкти з усього світу, створені до 2000 року. Ідею виявлення найбільш чудесних об'єктів висунула і реалізувала приватна організація зі штаб-квартирою у Швейцарії. Її назва — New 7 Wonders Foundation (N7W), тобто «Фонд семи нових чудес світу». Цей фонд 50 відсотків своїх прибутків призначає на реставрацію пам'яток давнини. Зокрема, одним із реалізованих проектів є відновлення висіченого в скелі зображення Будди в Афганістані, яке було підірване в останній рік перебування при владі талібів. Фонд був заснований 2001 року швейцарським мандрівником, музейним куратором та кінопродюсером Бернардом Вебером. Штаб-квартира фонду міститься в музеї «Гайді-Вебера» в Цюріху — останньому будинку, який спроектував архітектор світової слави Ле Корбусьєр. Одним з ініціаторів цієї акції є професор Федеріко Майор, колишній генеральний директор ЮНЕСКО, а тепер — невтомний борець за збереження й охорону світової культурної спадщини.

Голосуючи, ви творите історію

      Організатори акції започаткували її не задля голої сенсації, а в надії створити щось на зразок пантеону глобальної турботи та пам'яті, підвищення загальної свідомості людства стосовно збереження світової спадщини. Ще 2001 року всім зацікавленим було запропоновано список майже з 200 об'єктів. Упродовж шести років на інтернет-сторінці www.new7wonders. com проголосували понад 45 мільйонів осіб з усього світу. 5 травня на підставі цього голосування з 200 претендентів було відібрано 21 фіналіста, які набрали найбільшу кількість голосів. Оскільки фінальна частина голосування виявилася значно коротшою, то організатори заохочували публіку гаслом: «Твій голос важливий! Допоможи творити історію!».

      З конкурсу виключили єгипетські піраміди, яким було надано статус почесного кандидата після того, як єгипетська влада висловила протест у зв'язку з тим, що історична і неповторна цінність пірамід піддана голосуванню.

      Заклик організаторів акції був почутий. Загалом на згаданій інтернет-сторінці фонду та шляхом надсилання SMS проголосували майже 100 мільйонів мешканців нашої планети. Хто — з любові до історії, а хто — з почуття патріотизму. Австралійці розраховували на внесення до списку семи чудес опери в місті Сідней, французи — Ейфелевої вежі, росіяни — московського Кремля, а американці не мали сумнівів, що одним iз чудес світу є статуя Свободи в Нью-Йорку. Адже титул одного з чудес нового світу є великим «подарунком» для країни у вигляді додаткових мільйонів туристів. Розрахунок патріотів не виправдався, бо до оновленого переліку архітектурних чудес увійшла лише одна споруда, яка з'явилася в останні два століття.

Голосами 100 мільйонів мешканців нашої планети визначено такі сім чудес сучасного світу

Римський Колізей (Італія)

      Збудований у 70—82-х роках нашої ери на знак визнання заслуг легіонерів і на честь святкування перемог Римської Iмперії. Концепція дизайну віртуально відповідає стилю будь-якого сучасного стадіону. На арені Колізею відбувалися не лише свята, а й жорстокі бої та ігрища для розваги глядачів.

Статуя Христа Спасителя в Ріо-де-Жанейро (Бразилія)

      38-метрова статуя встановлена на вершині гори Корковадо таким чином, що Христос споглядає місто. Авторами скульптурної композиції є бразильський скульптор і дизайнер Гектор Да Сильва Коста і французький скульптор Поль Ландовськи. Це одна з найбільш відомих скульптур сучасного світу, а церемонія її відкриття відбулася 12 жовтня 1931 року. Статуя Христа Спасителя є символом Ріо-де-Жанейро, а його широко розкинуті руки символізують ту теплоту, з якою мешканці Бразилії приймають гостей.

Велика Китайська стіна (КНР)

      Будувалася впродовж кількох сотень років. Її довжина становить близько 6,5 тис. кілометрів. Стіна була фортифікаційною спорудою для захисту китайських земель від нападів монгольських племен. Ця стіна є найбільш великим творінням людських рук за всю історію людства і єдиною спорудою такого масштабу у світі (стіну видно з нижчих шарів космосу). Багато поколінь, десятки чи сотні тисяч людей поклали своє життя в ім'я створення цієї колосальної конструкції.

Священне місто інків Мачу-Пікчу (Перу)

      Упродовж 1460—1470 років імператор інків Пачакутек вибудував високо в горах місто під назвою Мачу-Пікчу (Стара Гора). Ця унікальна споруда розташована на півдорозі до плато Андес, у верхній частині ріки Урубамба, глибоко в амазонських джунглях. Місто було зруйноване самими інками, які боялися поширення серед людей епідемії віспи, що вибухнула в місті. Після розгрому імперії інків іспанцями місто було забуте майже на три століття. Його знову віднайшов 1911 року Хірам Бінгхем.

Піраміда майя Чічен-Ітца на півострові Юкатан (Мексика)

      Збудована близько 800 року нашої ери. Є найбільш відомим храмом племені майя, який служив політичним та економічним центром цивілізації. Тут є цілий комплекс різноманітних споруд: Кукулкан-піраміди, храм Чак Мол, Зала тисячі колон та гральне поле для полонених. Ці об'єкти і тепер можна відвідувати. Піраміда, збудована останньою з перелічених об'єктів, наочно демонструє незвичайні погляди на архітектуру і залишається найславетнішою спорудою з усіх храмів цивілізації майя.

Палац-мавзолей Тадж-Махал (Індія)

      Спорудження цієї блискучої мечеті-мавзолею здійснювалося за вказівкою шаха Джахана і було закінчене 1630 року. Джахан, п'ятий глава мусульманської імперії Моголів, збудував мавзолей у пам'ять про свою останню дружину. Будівля з білого каменю з усіх боків оточена садами. Тадж-Махал уособлює бездоганну красу мусульманського мистецтва в Індії.

Покинуте античне місто Петра (Йорданія)

      Місто видовбували в скелях з ІХ ст. до н. е. і до 40 р. н. е. Петра була столицею давньої імперії Набатеїв і розташовувалася на перехресті караванних шляхів Аравійської пустелі. Останнім правителем цієї імперії був Аретас IV (до 40 р. н. е.). Набатейці були дивовижними інженерами й зуміли збудувати місто з підземними тунелями та водогоном. Амфітеатр міста, створений за римсько-грецькими прототипами, вміщував до 4 тисяч глядачів. На цей час палац Томбса в Петрі з 42-метровим фасадом храму на монастирі Ел-Деїра є вражаючим зразком близькосхідної культури.

Чудес насправді вісім, але їх не визнало ЮНЕСКО

      Організатори акції не повідомили, скільки голосів було віддано за кожний з цих об'єктів, оскільки вважають, що всі сім чудес сучасного світу повинні бути рівними. Ведуча церемонії Хіларі Свонк зазначила: «Ще ніколи в історії світу така велика кількість людей не була задіяна в прийнятті глобального рішення».

      Комплекс пірамід у Гізі до нового списку не потрапив, але зберіг свій статус ще від «старого» переліку. Тобто, фактично, ми маємо не сім, а вісім чудес сучасного світу.

      ЮНЕСКО — підрозділ ООН, який укладає власний список об'єктів, що відносяться до світової спадщини, — від церемонії в Португалії дистанціювався. За словами працівників цієї міжнародної організації, голосування віддзеркалює точку зору лише тих людей, які брали в ньому участь. Виходячи з цього, новий список чудес сучасного світу не увійде до шкільних підручників історії. Натомість список світової спадщини, що його укладає ЮНЕСКО, нараховує 660 культурних і 166 природних об'єктів. Є там і Софія Київська, і центр Львова, і букові ліси Карпат.

      Невизнання результатів голосування ЮНЕСКО не справило на організатора акції Бернарда Вебера особливого враження, оскільки він вже наступного після церемонії дня в Лісабоні оголосив про початок нової кампанії: виборів семи природних чудес світу. «Якщо ви бажаєте щось зберегти, то повинні по-справжньому цінувати його», — пояснив він.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Переходить у завершальну стадію проект «7 чудес України», ініційований одним із лідерів БЮТ Миколою Томенком. Минулої суботи у дендропарку «Софіївка» в Умані було оголошено 21 «номінанта», з числа яких належить обрати «чудову сімку». Голосування відбувається на сайті www.7chudes.in.ua. Усі охочі можуть обирати зі списку: Антонієві печери, будинок харківського «Держпрому», замок «Паланок», Кам'яна могила, Кам'янецька фортеця, Києво-Печерська лавра, Лівадійський палац, Луцький замок, музей «Писанка», Одеський оперний театр, Хотинська фортеця, Олеський замок, Острозький замок і академія, Переяславський музей, Почаївська лавра, Святі гори, Софіївка, Софія Київська, Шевченківський заповідник у Каневі, Херсонес Таврійський, Хортиця.

      Станом на вчорашній полудень лідирували Києво-Печерська лавра, Херсонес Таврійський і коломийський музей «Писанка».

  • Святе мiсце порожнiм не буває

    Перше, що вражає того, кому пощастить поспiлкуватися з панi Есрою Шакар — її пристойне володiння українською мовою. Усе стане зрозумiлим, якщо скажу, що панi Шакар вiсiм рокiв працювала в посольствi Туреччини в Українi i офiцiйна її посада — аташе з питань культури, туризму та iнформацiї посольства Турецької Республiки в Українi. >>

  • Підкорення Сванетії

    Туризм поєднує в собі і пізнання світу, і спорт, і відпочинок. Отже, може задовольнити смаки й уподобання кожного небайдужого до мандрів. Зважаючи на ветеранський вік більшості учасників нашої подорожі-керівнику групи Володимиру Дімітрюку майже 63, дещо менше Володимиру Грипасю й Олегу Дубині, і лише Михайла Квартюка та Ольгу Давидову можна вважати молодими, — ми мали б обрати останнє. >>

  • Від руїн — до візитки

    Мандрівники, які найбільше цікавляться давніми фортецями та палацами, серед найпривабливіших для себе регіонів однозначно назвуть Тернопілля. Адже за кількістю старовинних замків ця область займає перше місце в державі (тут зосереджено більше третини всіх українських оборонних споруд або їх руїн — 34). >>

  • «У нас таких «туристів» пів-Донбасу!»

    Відомий російський мандрівник, засновник туристичного «Форуму Вінського» Сергій Вінський отримав відмову при спробі в’їхати в Україну. Скандал? Не без того. Формальною причиною видворення Вінського одразу по прибуттю із Москви в аеропорт «Жуляни» стала «не підтверджена мета перебування на території України». >>

  • «Wizz Air Україна» пішла не остаточно?

    Після того, як припинила роботу авіакомпанія «Wizz Air Україна», у наших мандрівників помітно звузилося поле для маневру — вже не так просто знайти дешеві варіанти мандрівок у Європу. Доводиться або платити більше, або пересідати на автобуси, або шукати точки вильоту в сусідніх країнах — Польщі, Словаччині, Молдові тощо. Але, як виявилося, припинення діяльності «Wizz Air Україна» не є остаточним. >>

  • «Олл інклюзив» для терориста

    Красиво жити хочуть терористи не лише «ДНР». У другому за кількістю населення місті Іраку — Мосул, яке торік перейшло під контроль джихадистів із терористичного угруповання «Ісламська держава Іраку та Леванту», на початку травня відкрився після реконструкції розкішний готель Waritheen (стара назва — Ninawa International Hotel). >>