П'яницями народжуються?

03.07.2007
П'яницями народжуються?

Хіба маля винувате, що матуся дурнувата? (автора.)

      До пологового відділення центральної районної лікарні карета «швидкої допомоги» доправила породіллю вже з малям на руках. Чужих руках, позаяк 28-річна мешканка села Астраханка перебувала в такому стані алкогольного дурману, що ледь пригадала, за яких обставин мале з'явилося на світ. Стверджувала, ніби це сталося дорогою до подруги: «В шортах я була...Перейми? Які перейми?.. Нічого я не відчувала... Щось з мене випало... На землю впало...». Хтось, очевидно, жінці таки допомагав: навряд чи вона спромоглася б сама перегризти пуповину і перев'язати її ниткою та обривком бинта. Закутаний в пелюшку хлопчик був у бруді й соломі. 

      Далі медперсонал констатував унікальну патологію новонародженого. Лікар-неонатолог Мелітопольської райлікарні Ольга Марковська каже, що за свої чверть віку в медицині з таким ще не стикалася: «Дитина була спокійною лише перші дві години. А потім почалися судомні посмикування тіла і  конвульсія, мозкові аномалії й аритмія дихання... А серцебиття? Пульс перевищував 200 ударів за хвилину!».

      Медики констатували ураження центральної нервової системи і початок абстиненції - унікальний для новонародженого стан організму, таке спостерігається у наркоманів чи  алкоголіків з відповідним стажем: позбавлені чергової дози дурману, ті починають потерпати від «ломки». З цієї ж причини свіжого вливання спиртного почав вимагати й організм щойно народженого. Формування всіх його органів відбувалося на тлі постійного «закачування» спиртним, то й народився він також п'яним, пояснила пані Марковська. «Це підтвердили не тільки результати аналізів крові і сечі: з рота дитини йшов перегар! - розповiдає лiкар. - Ми з колегами спершу запідозрили одне одного - подумали грішним ділом, що хтось з нас прийшов на роботу після застілля. Переглянулися, принюхалися - й отетеріли. Довелося упродовж двох діб утримувати малюка на вельми специфічній крапельниці. Таке у своїй практиці констатую вперше. Маємо справу з природженою перинатальною енцефалопатією. За кілька діб нам вдалося дещо нормалізувати дихання і серцебиття. На жаль, внутрішньоутробна патологія не може не вплинути на інтелект дитини».  

      Жахнулися медики і від результатів аналізу крові «матусі»: 1,88 промілле алкоголю! (Для порівняння: водіїв не допускають до управління автомобілем за наявності у  крові 0,5 промілле). Попри це жінка-«рекордсменка» стверджувала, ніби пила тільки пиво. Вона, до речі, за три доби перебування в лікарні жодного разу не взяла дитину на руки, не погодувала... Покупалася, перекусила - і дременула «на волю», навіть не поцікавившись станом хлопчика, який усі ці дні плакав і кричав.

      До речі, у 28-річної матері-алкоголічки вже є п'ятеро старших дітей. Правда, материнських прав на трьох старших дочок її позбавили, ще одна померла одинадцятимісячною, у такому ж віці від голодної смерті ледь не померла і Майя, дистрофік 3-го ступеня. Коли це маля привезли до дитячого відділення райлікарні і вперше в житті поклали на терези, то стрілка завмерла на критичній позначці у шість кіло. Третій місяць її організм привчають до людських харчів (з фруктів, приміром, шлунок безпроблемно засвоює лише банани), вчать сидіти і реагувати на іграшки!

      З огляду на все це неоднозначно сприймаєш бум народжуваності в Україні. Чи ж позитив те, що на Запоріжжі позитивна динаміка перевищує десять відсотків? Не та ж мати, що народила. Наразі в  регіоні на обліку вже 4615 дітей-сиріт, малюк з Астраханки де-факто став 4616-м...