Бакинські «сенсації» російського виробництва

03.07.2007
Бакинські «сенсації» російського виробництва

Росіянка Ольга Капранова в Баку отримала три золоті медалі. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Після завершення кар'єри українками Катериною Серебрянською та Оленою Вітриченко у світовій художній гімнастиці міцно встановилося панування російської школи. Найприкріше - що навіть періодичні паузи в розвитку і очевидний спад у талановитої Аліни Кабаєвої не заважає росіянкам утримувати перші місця представницьких змагань. Немає Кабаєвої - отже, значить на перші ролі оцінки виводять Капранову. Спад у Капранової - нагорі Сесіна. Якщо ж є очевидні хиби у всіх трьох, на перші ролі можна вивести і юну Канаєву. Ані входження президента ФГУ Ірини Дерюгіної в технічний комітет, ані повернення Україні після чотирирічної перерви представництва в суддівстві ніяк не можуть зламати цю тенденцію.

      Cправді, важко повірити, що будь-яка з чотирьох російських гімнасток, варто їй лише напередодні змагань відвести роль першого номера, відразу стане кращою за нашу Ганну Безсонову. Але наставник російської збірної Росії Ірина Вінер разом із бездонним спонсорством могутнього «Газпрому», схоже, остаточно втратила почуття міри. А разом із Вінер усе глибше занурюються в болото корупції та кругової поруки і судді. Нічого не може з цим вдіяти навіть голова техкому ФІЖ Егле Абруццині, яка визнає високу виконавську майстерність, граційність і чистоту виконання елементів, властиві українській школі.

      На такі сумні висновки наводить чемпіонат Європи, який завершився у Баку. Столиця Азербайджану залишила неприємні спогади ще тоді, коли приймала чемпіонат світу. На роль «першої» росіяни в той час висунули Капранову. В абсолютній першості Ольга припустилася двох значних помилок, але таки стала чемпіонкою! Зібрала вона геть усе «золото» і в окремих вправах. Інформаційні агентства (не українські і не російські) тоді відверто іронізували: українка Ганна Безсонова була найкращою, не припустилася жодної помилки, за що заслужено отримала все... «срібло» чемпіонату. Це планка, яку нам відвели сусіди.

      А останньою краплею «кругової поруки» виявилася нинішня континентальна першість. Спортивно-концертний комплекс ім. Гейдара Алієва став свідком відразу двох «сенсацій». Ці несподіванки лише засвідчили факт, що апетити в росіян та їхніх «помічників» зросли непомірно.

      Перша сенсація - замість чотирьох золотих медалей в окремих вправах було розіграно п'ять. Звісно, обидві дісталися росіянкам: Віра Сесіна та Ольга Капранова за вправи з булавами отримали по 18 балів.

      Друга сенсація - азербайджанка Алія Гараєва, яка на численних попередніх стартах і близько не мала в арсеналі композиції, що «тягла» б на призове місце, у себе вдома одержала подарунок у вигляді «золота» за вправу зі скакалкою. Не дивно, що саме ця спортсменка принесла Азербайджану перше європейське «золото», адже вона є вихованкою російської школи художньої гімнастики.

      У командній першості теж тріумфувала збірна Росії, українкам віддали друге місце, а третє, зрозуміло, - Азербайджану. Останнє «відкриття» ЧЄ-2007 - це Євгенія Канаєва, яка свій «дорослий» дебют відразу відзначила званням дворазової чемпіонки континенту (у команді та за вправу зі стрічкою).

      Щодо наших грацій, то відзначимо відсутність жодної медалі, крім командної, у Наталі Годунко. Ганна Безсонова ж, яка проводить свій найкращий сезон, змогла пробитися до чотирьох нагород (три «срібла» й «бронза»).

      Варто зауважити, що, окрім суддівської проблеми, українські художниці у порівнянні з суперницями мають гірші умови для підготовки. Як свідчать джерела «УМ», нещодавно «вороги» знайшлися і на Батьківщині. Поки Ірина та Альбіна Дерюгіни переймалися гідним проведенням етапу Кубка світу в Києві, їхнє обладнання, попри сплачену оренду, просто виставили на вулицю з критих тенісних кортів НСК «Олімпійський», при цьому було зламано гімнастичний поміст. Акт про неприємний факт склали, але нашим граціям від цього не легше.

      Щодо умов росіянок, то чого варта лише одна цитата Ірини Вінер: «До вересневого чемпіонату світу в Греції ми готуватимемось у Хорватії. Завдяки фінансовій допомозі мого друга ми побудували собі величезний зал і відмінну базу - нам не потрібно тепер вести циганський спосіб життя, оскільки одержали можливість готуватися в одному місці».

      Уже давно є проект чудового «храму гімнастики» та «фінансові друзі» й у нас, але на заваді стає сумнозвісна проблема з земельними ділянками в Києві. Не дивно, що українки не поспішають повертатися у свій рідний, але замалий зал Школи Дерюгіних, тож скористалися можливістю ще кілька днів потренуватися у гостинних азербайджанців.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Баку (Азербайджан)

      Індивідуальна першість. Командний залік. Росія (Сесіна, Капранова, Канаєва) - 142,450; Україна (Безсонова, Годунко) - 137,925; Азербайджан (Гараєва, Гурбанова, Гіматова) - 133,425.

      Окремі вправи. Скакалка. Гараєва - 18,150; Сесіна - 18,050; Капранова - 17,750; Годунко - 17,700; Безсонова - 17,400. Обруч. Капранова - 18,325; Безсонова - 18,050; Сесіна - 17,600; Пейчева (Болгарія) - 17,475; Годунко - 17,350. Булави. Капранова, Сесіна - 18,000; Безсонова - 17,850; Гараєва - 17,750; Годунко - 17,475. Стрічка. Канаєва -18,275; Безсонова - 18,100; Сесіна - 17,825; Гараєва - 17,675; Годунко - 17,375.